Ontwikkelen van beleid voor jeugdhulp bij de sociale teams

Omschrijving (toelichting)
De sociale teams voeren het gemeentelijk (jeugd)beleid uit. Met beleid bepalen we de kaders voor de uitvoering. We hebben een verordening en nadere regels. Daarin beschrijven we die kaders. Daarnaast hebben we handreikingen en werkprocessen.
Het ontwikkelen van de werkprocessen Jeugd was één van de beheersmaatregelen. De jeugdwet is omvangrijk. We vragen veel kennis en kunde van onze casemanagers. De werkprocessen geven richting en handvatten voor de praktijk.
In 2024 willen we deze de werkprocessen en beleidsdocumenten aanvullen. Bijvoorbeeld met de uitkomsten van de beheersmaatregel Top15 cliënten of de bevindingen van onze contractmanager Jeugd. De beleidsaanpassingen zijn geen keurslijf, maar een handvat en normenkader voor professionals. Zowel bij de uitwerking van de hervormingsagenda als de beheersmaatregelen doen we nieuwe dingen. We bedenken mogelijke (beleids-)oplossingen en toetsen die in de praktijk. Als de maatregelen effectief zijn, dan nemen we ze op in het beleid.
U stelt (jaarlijks) de verordening Jeugd vast. Grote wijzingen in het beleid worden dus door u vastgesteld. In het raadsvoorstel nemen we u dan mee in de wijzingen. Wij stellen veranderingen in het beleid vast die meer uitvoerend zijn. De werkprocessen en handreikingen zijn praktisch van aard en worden niet vastgesteld. Over het geheel (uitvoering sociale teams) informeren we u in de begroting en in raadsbrief sociaal domein. Het proces van het aanpassen van het beleid en de uitvoering komt de komende terug in de begroting. Met dit beleid hebben we invloed op ongeveer 41% van Zin en 100% van PGB. In 2022 ging het om ongeveer € 11.000.000 aan jeugdhulp.