We hebben een groot gebied aan openbare ruimte in beheer. In deze openbare ruimte vinden allerlei activiteiten plaats zoals wonen, werken, vervoer en recreatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een groot aantal kapitaalgoederen zoals wegen, rioleringen, civiele kunstwerken, water, openbaar groen en gebouwen. Gemeentelijke programmadoelen kunnen nauwelijks worden gerealiseerd zonder kapitaalgoederen. Zo zijn water, wegen en bruggen onontbeerlijk voor de economische ontwikkeling en leveren straatlantaarns en de inrichting van het openbaar groen een belangrijke bijdrage aan de sociale veiligheid. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van deze openbare ruimte en de daarin aanwezige kapitaalgoederen.
Vastgoed
Onze vastgoedportefeuille bestaat uit ongeveer 140 objecten. Dit zijn naast het gemeentehuis bijvoorbeeld ook dorpshuizen, gymzalen en huisvesting voor diverse maatschappelijke organisaties. De gebouwen zijn onderverdeeld in deelportefeuilles om per portefeuille specifiek beleid te kunnen vormen. Maatschappelijke activiteiten zijn niet altijd gehuisvest in vastgoed van de gemeente.
Beleid
De vastgoedportefeuille van onze gemeente is zeer divers. Wij willen meer eenheid brengen in de verschillende vormen van ondersteuning aan de accommodaties. De huidige situatie verschilt per dorpshuis, sportaccommodatie en gebruiker. Dit varieert van zelfstandig tot volledig in gemeentelijk beheer. Ook in het (ver)huurbeleid is er sprake van enorme verschillen. We onderzoeken de mogelijkheden van harmonisatie.
Beheer
We zetten in op regievoeren en maken de transitie van uitvoering naar beheer. In 2022 is er vooral aandacht besteed aan de organisatie van beheertaken. De regievoerder, het aanspreekpunt voor de gebruiker is hierin leidend en brengt de gebruiker op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het gebouw.
Inrichting contracten
We richten contracten steeds slimmer in. We geven in een aanbesteding van werk beter aan hoe de aannemer zijn werk moet doen. Hierdoor kunnen we beter onze regierol uitvoeren. We geven beter aan wat het resultaat moet zijn. Tegelijkertijd wordt daardoor een hogere kwaliteit van het uitgevoerde werk behaald.
Gegevensbeheer
Het gegevensbeheer is in 2022 verder geprofessionaliseerd. Dit hebben we gedaan door het Vastgoedbeheersysteem waar nodig aan te vullen. Ook hebben we de Meerjaren Onderhoudsplannen voor onze gebouwen geactualiseerd.
In beweging
Onze vastgoedportefeuille is in beweging. Diverse projecten en programma’s hebben als gevolg dat er door vervangende huisvesting vastgoed vrijvalt en buiten gebruik komt. Het betreft hier voornamelijk schoolgebouwen die door realisatie van multifunctionele accommodaties en kindcentra hun functie verliezen. In 2021 is het traject voor sloop en locatieontwikkeling voor een aantal gebouwen ingezet. Ook in 2023 wordt dit traject verder uitgevoerd.
Verduurzaming
Om het vastgoed toekomstbestendig te maken wordt er in 2023 een verduurzamingsplan uitgewerkt. De verduurzamingsopgave van het gemeentelijk vastgoed is enorm groot. Niet alleen de ambities die staan vermeld in het Plan van Aanpak Duurzame Bedrijfsvoering en de Duurzaamheidsvisie Midden-Groningen, maar ook de verplichtingen die door de landelijke overheid zijn hierin leidend. Voorheen was een gebouw vaak alleen een stapel stenen en een installatie en had het als doel comfort bieden voor de doelstellingen van de gebruiker. Tegenwoordig voorziet een nieuw gebouw daarnaast in de duurzame energiebehoefte van de gebruiker en kunnen er door de extra geleverde energie ook maatschappelijke doelen behaald worden. De routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed stelt een gefaseerde aanpak voor. Sportcentrum de Kalkwijck en de Duurswoldhal zijn de eerste projecten die worden verduurzaamd. Deze plannen worden in 2023 uitgewerkt.