4.4 Toelichting balans

4.4.1 Waarderingsgrondslagen

Waarderingsgrondslagen

Terug naar navigatie - Waarderingsgrondslagen

De jaarrekening is opgemaakt met inachtneming van de voorschriften uit het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten. Tevens is onze Financiële verordening en de nota afschrijvingsmethodieken, termijnen en overige waarderingsgrondslagen van activa en passiva van toepassing. De daaruit voortvloeiende waarderingsgrondslagen voor het waarderen van bezittingen en schulden en het verantwoorden van kosten en baten staan hier vermeld.

Algemene grondslagen voor opstellen jaarrekening

  • Activa worden gewaardeerd op basis van de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. De verkrijgingsprijs omvat de inkoopprijs en de bijkomende kosten. De vervaardigingsprijs omvat de aanschaffingskosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en de overige kosten, welke rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend. In de vervaardigingsprijs kunnen voorts worden opgenomen een redelijk deel van de indirecte kosten (overhead) en de rente over het tijdvak dat aan de vervaardiging van het actief kan worden toegerekend. In dat geval vermeldt de toelichting dat deze rente is geactiveerd.
  • Passiva worden gewaardeerd tegen de nominale waarde, met uitzondering van voorzieningen die tegen contante waarde zijn gewaardeerd. Eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid worden met de boekwaarde van vorderingen (debiteuren) en voorraden (grondexploitaties) in mindering gebracht.
  • De baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop zij betrekking hebben. Baten en winsten worden slechts genomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verliezen en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het begrotingsjaar, worden in acht genomen indien zij voor het vaststellen van de jaarrekening bekend zijn geworden.
  • Dividendopbrengsten van deelnemingen worden als bate genomen op het moment waarop het dividend betaalbaar gesteld wordt.
  • Personeelslasten worden in principe toegerekend aan het boekjaar waarop ze betrekking hebben. Als gevolg van het formele verbod op het opnemen van voorzieningen c.q. schulden uit hoofde van jaarlijks terugkerende arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van vergelijkbaar volume worden sommige personele lasten echter toegerekend aan de periode waarin uitbetaling plaatsvindt. Daarbij moet worden gedacht aan componenten zoals ziektekostenpremie ten behoeve van gepensioneerden, overlopende verlofaanspraken en dergelijke.
  • Voor arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van een jaarlijks vergelijkbaar volume wordt geen voorziening getroffen of op andere wijze een verplichting opgenomen. De referentieperiode is dezelfde als die van de meerjarenraming te weten vier jaar. Indien er sprake is van (eenmalige) schokeffecten (reorganisaties) dient wel een verplichting gevormd te worden.
  • Om de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening te kunnen toepassen, is het nodig dat de leiding van de instelling over verschillende zaken zich een oordeel vormt, en dat de leiding schattingen maakt die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Inherent aan het maken van schattingen is dat de werkelijke uitkomst kan afwijken.

Vaste activa 
Immateriële vaste activa
De immateriële vaste activa zijn gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs, onder aftrek van de ter zake ontvangen investeringsbijdragen van derden en verminderd met de waardeverminderingen die naar verwachting duurzaam zijn. 

Materiële vaste activa
De materiële vaste activa zijn fysiek aanwezige activa en worden gewaardeerd op basis van de verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs, verminderd met de ontvangen bijdragen van derden die in directe relatie staan met het actief. De materiële vaste activa zijn naar de volgende categorieën in te delen:

  • Investeringen met een economisch nut;
  • Investeringen met een economisch nut waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven;
  • Investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

Financiële vaste activa 
De waardering van de financiële vaste activa is in het algemeen gebaseerd op de verkrijgingsprijs. Wanneer de marktwaarde duurzaam lager is dan de verkrijgingsprijs worden ze afgewaardeerd tegen marktwaarde. De leningen worden gewaardeerd tegen nominale waarde onder aftrek van eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid.

Vlottende activa 
Voorraden
De voorraden, waaronder grond- en hulpstoffen, onderhanden werken (inclusief bouwgronden in exploitatie) en gereed product en handelsgoederen, worden gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Uitzondering hierop is wanneer de marktwaarde lager is dan de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Dan worden de voorraden gewaardeerd tegen de marktwaarde. De termijn voor de duur van grondexploitaties is beperkt tot (voortschrijdend) maximaal 10 jaar. Van deze termijn kan alleen gemotiveerd worden afgeweken. In voorkomende gevallen wordt de reden van afwijking toegelicht in de toelichting op de voorraden. Bij de grondexploitaties is rentetoerekening over het geïnvesteerde vermogen van toepassing hetgeen op de betreffende producten tot uitdrukking wordt gebracht. Dat geldt eveneens voor de verrekeningen met eigen reserves en voorzieningen. Bij winstgevende grondexploitaties wordt op basis van de voortgang van de exploitatie tussentijds winst genomen volgens de door BBV voorgeschreven Percentage of Completion (PoC)-methode.

Uitzettingen met een rentetypische looptijd < 1 jaar 
De uitzettingen worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde. Eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid zijn in mindering gebracht op de waarde van de vordering.

Overlopende activa
De overlopende activa worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde.

Liquide middelen
De liquide middelen bestaan uit bank- en kassaldi. Deze saldi worden opgenomen tegen nominale waarde.

Vaste passiva 
Eigen vermogen
Het eigen vermogen is vermogen dat door de gemeente naar eigen inzicht kan worden besteed. Deze wordt gewaardeerd tegen de nominale waarde. Het eigen vermogen bestaat uit:

  • Algemene reserve;
  • Bestemmingsreserves;
  • Gerealiseerd resultaat.

De algemene reserve en het gerealiseerde resultaat kunnen als buffervermogen beschouwd, hiermee kunnen verplichtingen worden nagekomen of tegenvallers worden opgevangen, waarvoor geen of onvoldoende voorzieningen zijn gevormd. 

Voorzieningen
Voorzieningen worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde. Uitzonderingen zijn de netto contante waarde voor de Verliesvoorziening grondexploitaties en actuariële waarde voor de APPA .

Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar 
Onder deze schulden zijn alle door de gemeente aangegane schulden opgenomen met een looptijd van één jaar of langer. De waardering vindt plaats tegen nominale waarde.

Vlottende passiva
Vlottende schulden 
De vlottende schulden hebben een looptijd korter dan één jaar. De vlottende schulden worden gewaardeerd tegen de nominale waarde. 

Overlopende passiva 
Overlopende passiva zijn verplichtingen die in het begrotingsjaar zijn opgebouwd met een specifiek bestemmingsdoel en de overige vooruit ontvangen bedragen. Deze overlopende passiva worden gewaardeerd tegen de nominale waarde. 

SiSa-verantwoording Participatiewet
De jaarrekening is opgesteld op basis van het stelsel van baten en lasten, terwijl de SiSa-verantwoording op kasbasis is. Dit houdt in dat er met betrekking tot de Participatiewet geen overlopende posten zijn. Voor de overige overlopende posten hanteren we het stelsel van baten en lasten.

Continuïteit
Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Er zijn geen plannen om taken of activiteiten af te stoten.

4.4.2 Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

Terug naar navigatie - Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

In onze financiële verordening wordt verwezen naar de ‘Nota afschrijvingsmethodieken, termijnen en overige waarderingsgrondslagen van activa en passiva’. In deze nota staat beschreven dat we de lineaire afschrijvingsmethode gebruiken. Door middel van een raadsbesluit kan hiervan afgeweken worden en gekozen worden voor een annuïtaire afschrijvingsvorm. Dit gebeurt alleen wanneer het van belang geacht wordt dat de lasten gedurende de looptijd gelijk blijven. We starten met afschrijven op 1 januari van het eerstvolgende jaar na het gereed komen of de aanschaf van de investering. Hieronder is de tabel is een overzicht gegeven van de maximale afschrijvingstermijnen van activa zoals deze ook staan beschreven in de Nota afschrijvingsmethodieken, termijnen en overige waarderingsgrondslagen van activa en passiva.

Afschrijvingstermijnen
Omschrijving Afschrijvings- termijn
Immateriële vaste activa
Kosten onderzoek en ontwikkeling 5 jaar
Bijdragen aan activa in eigendom van derden > € 10.000 Op basis van deze tabel
Woonruimten en bedrijfsgebouwen
Woonruimten en bedrijfsgebouwen - versterkt en duurzaam bouwen 50 jaar
Woonruimten en bedrijfsgebouwen 40 jaar
Schoolgebouwen, wijkcentra, multifunctionele centra en overige bedrijfsgebouwen (nieuwbouw) – versterkt en duurzaam bouwen 50 jaar
Schoolgebouwen, wijkcentra, multifunctionele centra en overige bedrijfsgebouwen (nieuwbouw) 40 jaar
Sport en jeugd-accommodaties 40 jaar
Technische installaties gebouwen 15 jaar
Eerste inrichting bij nieuwbouw 20 jaar
Parkeergarages 40 jaar
Levensduur verlengend onderhoud woonruimten en bedrijfsgebouwen 20 jaar
Energiebesparende maatregelen woonruimten en bedrijfsgebouwen 20 jaar
Noodgebouwen 10 jaar
Reguliere vervanging van meubilair en inventaris (w.o. vloerbedekking en AED’s) 10 jaar
Grond-, weg- en waterbouwkundige werken
Riolering (afwijkend, zie beleidsplan)
Wegen/fietspaden beton 40 jaar
Wegen/fietspaden asfalt 30 jaar
Wegen/fietspaden elementverharding 20 jaar
Geluidsarm asfalt 10 jaar
Trottoirs 20 jaar
Busbanen 25 jaar
Parkeerterreinen, asfalt 25 jaar
Parkeerterreinen, elementverharding 20 jaar
Verkeersregelinstallaties 15 jaar
Geluidschermen 20 jaar
Bluswatervoorzieningen in de openbare ruimte 15 jaar
Openbare verlichting: masten en lantaarnpalen 40 jaar
Openbare verlichting: armaturen 20 jaar
Bruggen, vast beton 100 jaar
Bruggen, beweegbaar staal 80 jaar
Bruggen, beweegbaar overig 60 jaar
Bruggen, vast overig 40 jaar
Tunnel 40 jaar
Viaduct 25 jaar
Havens, kaden 40 jaar
Stalen damwanden 60 jaar
Beschoeiingen en steigers 20 jaar
Sport en recreatievelden 20 jaar
Kunstgrasvelden 10 jaar
Groenvoorzieningen 15 jaar
Speelvoorzieningen 10 jaar
Sloop- en grondwerkzaamheden 40 jaar
Wijkvernieuwing infrastructuur exclusief riolering 25 jaar
Herinrichting straten en verbetering woonomgeving 15 jaar
Vervoermiddelen
Verwisselbare afvalbakken zijladers *) 18 jaar
Elektrische auto’s 12 jaar
Bestel- en personenauto’s 10 jaar
Pick-up’s 10 jaar
Aanhangwagens 10 jaar
Opzet zoutstrooiers *) 10 jaar
Aanhangstrooiers *) 10 jaar
Vrachtauto’s 8 jaar
Tractoren 8 jaar
Nieuwe accu elektrische auto 6 jaar
Smalspoor 6 jaar
Zijladers 6 jaar
*) zijn door meerdere trekkende voertuigen te bedienen, zoals grasdoorzaaiers, rolblokken etc.
Machines, apparaten en installaties
Sneeuwschuivers 16 jaar
Aanbouwdelen bedrijfsauto’s *) 10 jaar
Bladveeg- / zuigmachines 10 jaar
Heftrucks 10 jaar
Shovels 10 jaar
Mobiele kranen 10 jaar
Snippermachines 10 jaar
Parkeerapparatuur 10 jaar
Rioolapparatuur 10 jaar
Maaiers (groen en sportvelden) 8 jaar
*) zijn door meerdere trekkende voertuigen te bedienen, zoals grasdoorzaaiers, rolblokken etc.
Automatisering (infrastructuur)
Glasvezel 20 jaar
UTP bekabeling 15 jaar
Telefoon- en communicatiecentralescentrales 10 jaar
Automatisering (hardware)
Netwerk (Switches, WiFi, Firewall, Telewerken) 5 jaar
Thin client, beeldscherm, presentatiescherm, pc en laptop 5 jaar
Netwerk (Servers, Storage) 4 jaar
Smartphone, tablet 3 jaar
Overige materiële vaste activa
Schaftwagen 16 jaar
Ondergrondse containers: betonnen buitenbak 20 jaar
Afvalcontainers en (semi) ondergrondse afvalcontainers 15 jaar
Afvalbakken - duobakken 15 jaar
Columbarium (urnenmuur) 25 jaar
Opmaken wegenlegger 30 jaar
Zonnecollectoren 10 jaar
Digitale luchtfoto’s 5 jaar
Kunstwerken zonder cultuurwaarde 5 jaar
Automatisering (software)
Digitalisering 7 jaar
Registratiesysteem ondergrondse containers (binnenbak, gekoppeld is aan het belastingsysteem) 5 jaar
Software/implementaties 5 jaar

4.4.3 Toelichting op activa

Immateriële vaste activa

Terug naar navigatie - Immateriële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Investeringen Bijdragen van derden Afschrijvingen Des- investeringen Boekwaarde 31-12-2022
iva: kn onderz. ontwikk. een bepaald actief 126 949 366 709
iva: bijdr. aan activa in eigend. derden 3.461 107 3.354
Totaal: 3.587 949 366 107 4.063
bedragen x € 1.000
Terug naar navigatie - Toelichting immateriële vaste activa

IVA Kosten onderzoek en ontwikkeling van een bepaald actief
De vermeerderingen hebben betrekking op:

  • Centrumplanontwikkeling Muntendam (€ 90.000)
  • Entree Hoogezand (€ 350.500)
  • Voorbereidingskrediet vrijkomende locaties (362.500)
  • Het voorbereidingskrediet ontwikkeling Vosholen II (€ 146.000)

De bijdrage van derden heeft betrekking op:

  • Een investeringsbijdrage NPG entree Hoogezand (350.000)
  • Een flexpool subsidie van de provincie in de kosten vrijkomende locaties (€ 16.000)

Materiële vaste activa

Terug naar navigatie - Materiële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Investeringen Bijdragen van derden Afschrijvingen Des- investeringen Boekwaarde 31-12-2022
MVA Bedrijfsgebouwen 119.268 17.973 20.361 4.847 2.795 109.237
MVA Gronden en terreinen 10.220 2.221 574 10 114 11.743
MVA Machines/apparaten/installaties 4.064 888 88 871 3.993
MVA Overig 674 36 1 111 599
MVA Vervoermiddelen 1.959 205 13 363 1.788
MVA Woonruimten 4 2 2
Subtotaal Invest. met economisch nut 136.188 21.324 21.037 6.205 2.909 127.361
MVA Bedrijfsgebouwen 175 38 4 208
MVA Grond/weg/waterb.kundige werken 21.525 1.244 1.227 904 20.639
MVA Machines/apparaten/installaties 106 15 91
MVA Overig 981 216 106 1.090
MVA Vervoermiddelen 1.577 299 1.278
Subtotaal: Invest. met economisch nut incl. heffing 24.363 1.498 1.227 1.328 23.306
MVA Gronden en terreinen 314 106 106 314
MVA Grond/weg/waterb.kundige werken 32.017 6.874 1.780 2.087 35.024
Subtotaal: Invest. met maatschappelijk nut 32.330 6.980 1.886 2.087 35.338
Subtotaal: Investeringen met maatschappelijk nut
Totaal: 192.881 29.817 24.150 9.620 2.909 186.005
bedragen x € 1.000
Terug naar navigatie - Toelichting materiële vaste activa

Investeringen met economisch nut
MVA Bedrijfsgebouwen
De investeringen hebben betrekking op:

  • Realisatie van diverse kindcentra en bijdragen in vervangende nieuwbouw in het kader van het scholenprogramma (€ 16.778.000)
  • MFC's: renovatie De Borgstee (€ 434.000)
  • Sport: Aanpassing sporthal De Kalkwijck - Aanschaf sport/spelmateriaal (€ 51.000)
  • Aanpassing gemeentewerf IBOR te Zuidbroek (€ 243.000)
  • Huisvesting BWRI (€ 430.000)
  • Overige, kleinere investeringen (€ 37.000)

De bijdragen van derden hebben betrekking op:

  • Realisatie van diverse kindcentra en bijdragen in vervangende nieuwbouw in het kader van het scholenprogramma:
    NAM-bijdragen (€ 1.792.000)
    NPG-bijdragen (€ 9.123.000)
     Speciale uitkeringen m.b.t. de sport (€ 684.000)
    Speciale uitkeringen scholenfonds (€ 7.408.000)
    Speciale uitkering ventilatie in scholen (€ 150.000)
    Overige bijdragen (€ 203.000)
  • Sport: Speciale uitkering sport € 34.000 m.b.t. de aanpassing sporthal De Kalkwijck
  • Overige investeringsbijdragen (€ 6.000)

De desinvesteringen hebben betrekking op het afboeken van restant boekwaarden die een relatie hebben met de uitvoering van het scholenprogramma (€ 2.795.000)

MVA Gronden en terreinen
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Aankopen in het kader van de herstructurering van Hoogezand Noord (€ 1.876.000)
  • Activering van grondkosten in het kader van vervangende nieuwbouw van scholen en één gymlokaal (€ 322.000)
  • Aan koop van grond in relatie tot het project Graauwedijk te Overschild (€ 23.000)

De desinvestering heeft betrekking op de afwaardering van een perceel grond aan de Edserweg naar agrarische waarde (€ 114.000)

MVA Machines/apparaten en installaties
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Diverse investeringen informatisering (€ 108.000)
  • Diverse investeringen automatisering (€ 414.000)
  • Investeringen machines BWRI (€ 25.000)
  • Investeringen tractiemiddelen IBOR (€ 329.000)
  • Sport; vervangend materiaal zwembadtechniek (€ 12.000)

De bijdragen van derden hebben o.a. betrekking op:

  • Machines en software BWRI (€ 27.000)
  • Informatisering (€ 56.000)
  • Een bijdrage sport in de kosten zwembadtechniek m (€ 5.000)

MVA Overig
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

• Software van diverse applicaties (€ 20.000)
• Software m.b.t. verdere digitalisering (€ 6.000)
• E-dienstverlening (€ 10.000) 

De bijdrage van derden betreft de BWRI software (€ 1.000)

MVA Vervoermiddelen
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Uitbreiding/vervanging wagenpark IBOR en BWRI (€ 137.000)
  • Aanschaf fietsen t.b.v. BOA’s (€ 14.000)
  • Het wagenpark van de BWRI (€ 54.000)

De bijdrage van derden betreft:

  • Wagenpark BWRI (€ 13.000)

Investeringen met economisch nut waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven.
MVA Bedrijfsgebouwen
De investering heeft betrekking op de realisatie van een nieuwe depot klein chemisch afval te Hoogezand (€ 38.000)

MVA Grond-weg- en waterbouwkundige werken
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Vervanging van riolering (€ 171.000)
  • Riolering op basis van risico gestuurd beheer (€ 952.000)
  • Verbetering riolering systemen (€ 66.000)
  • Klimaatadaptie (€ 38.000)
  • Groenafval aanbrengpunt (17.000) 

De bijdragen van derden heeft betrekking op de onttrekking aan voorziening riolering (€ 1.227.000) ter dekking van de investeringen in dat verband.

MVA Overig
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • De aanschaf van papiercontainers (€ 175.000)
  • De aanschaf van materiaal voor de inzameling van huishoudelijk afval (€ 41.000)

Investeringen met maatschappelijk nut
MVA Gronden en terreinen
De investeringen heeft betrekking op de inpassingskosten van de openbare basisschool De Meent te Schildwolde (€ 106.000)

De bijdragen van derden betreft een van het rijk ontvangen investeringsbijdrage (€ 106.000) 

MVA Grond-, weg- en waterbouwkundige werken 
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Gorecht-West fase 4 (€ 835.000)
  • Gorecht-West fase 5 (€ 200.000)
  • Openbare verlichting – vervanging masten (284.000)
  • Openbare verlichting – vervanging armaturen (€ 598.000)
  • Onderhoud wegen (€ 147.000)
  • Rehabilitatie verharding 2020 (€ 49.000)
  • Openbare ruimte De Weerterij te Siddeburen (€ 37.000)
  • Vervanging Eendrachtsbrug (€ 265.000)
  • Renovatie brug Middelste Klap (€ 106.000)
  • Diverse grote bruggen (€ 182.000)
  • Openbare ruimte rondom het Kielzog (€ 20.000)
  • Renovatie / vernieuwen sportvelden (€ 145.000)
  • Inpassingkosten diverse kindcentra (€ 1.888.000)
  • Kadeproject Steendam-Tjuchem:
    - Fietspad (€ 407.000)
    - Kabels en leidingen (€ 175.000) 
    - Wegaanleg (€ 1.490.000)
  • Projecten leefbaarheidsprogramma:
    - Buitenruimte MFC Froombosch (€ 29.000)
    - Buitenruimte Houtstek Slochteren (€ 10.000)
  • Overige: bluswatervoorzieningen (€ 7.000) 
     
    De bijdragen van derden hebben o.a. betrekking op:
  • Onttrekking uit rioolvoorziening tgv Gorecht-West fase 4 (€ 44.000)
  • Gorecht West fase 5 (€ 7.000)
  • Rijksbijdrage scholenprogramma in verband met de inpassingskoten (€ 1.646.000)
  • Bijdrage leefbaarheidsprogramma NCG (€ 39.000)
  • Spuk bijdrage sportinvesteringen (€ 44.000)

MVA Machines/apparaten en installaties 
De investeringen hebben o.a. betrekking op:

  • Vervangingsplan Openbare verlichting 2020 masten en armaturen (€ 152.000)

Financiële vaste activa

Terug naar navigatie - Financiële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Investeringen Bijdragen van derden Des-investeringen Aflossing mutaties voorziening Boekwaarde 31-12-2022
fva: kap.verstr.deelnemingen 598 598
fva: kap.verstr.ov.verb.part 22 22
fva: lening woningb.corp 2.136 457 1.679
fva: lening deelnemingen 475 475
fva: lening ov.verb.part 153 3 150
voorziening renteloze lening NNTTM -99 1 -99
fva: lening ov.langl.leningen 4.896 5.011 3.707 6.200
risicovoorziening kredieten GKB / SVn -31 -1 -32
Totaal 8.150 5.011 3.707 460 8.993
bedragen x € 1.000
Terug naar navigatie - Toelichting financiële vaste activa

FVA Overige langlopende leningen
De investeringen hebben betrekking op:

  • GKB-leningen (€ 213.000)
  • SVN starters- en stimuleringsleningen (€ 4.798)

De bijdragen van derden hebben betrekking op: 

  • GKB-leningen (€ 197.000)
  • SVN starters- en stimuleringsleningen (€ 3.270.000)
  • TOZO bedrijfskredieten (€ 59.000)
  • BBZ Kapitaalverstrekkingen (181.000)

Voorraden

Terug naar navigatie - Voorraden
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Vermeerderingen Bijdragen van derden Des- investeringen Storting voorziening Vermindering voorziening Boekwaarde 31-12-2022
voorr.: onderh.werk (incl.bouwgr in expl.) 9.699 2.015 3.600 8.114
Voorzieningen grondexploitaties -6.486 -690 174 -7.002
Totaal: Onderh. Werken, bouwgr. in expl. 3.213 2.015 3.600 -690 174 1.112
bedragen x € 1.000
Terug naar navigatie - Toelichting voorraden

Onderhanden werken, waaronder bouwgronden in exploitatie
De vermeerderingen hebben o.a. betrekking op:

  • Stadscentrum Noordelijk deel te Hoogezand (€ 57.000) 
  • Rengerspark (€ 256.000)
  • Rengerspark winstneming 2022 (€ 152.000)
  • C43 IJsbaan (€ 153.000)
  • C45 Julianapark (€ 308.000)
  • Verlengde Veenlaan Slochteren (€ 143.000)
  • Bestemmingsplan Tolweg Muntendam (€ 297.000)
  • Bestemmingsplan Tolweg Muntendam winstneming 2022 (€ 61.000)
  • Bestemmingsplan De Vosholen II, deelplan 1 (€ 271.000)
  • Bestemmingsplan De Vosholen II, deelplan 1 winstneming (€ 13.000)
  • Grondexploitatie Overschild Graauwedijk (198.000)
  • Grondexploitatie Drevenhof (€ 104.000)
  • Grondexploitatie Drevenhof winstneming (€ 2.000)

De verminderingen hebben o.a. betrekking op:

  • Rengerspark (€ 781.000)
  • C43 IJsbaan (€ 805.000)
  • Verlengde Veenlaan Slochteren (€ 629.000)
  • Bestemmingsplan Tolweg (€ 281.000)
  • Bestemmingsplan De Vosholen II, deelplan 1 (€ 773.000)
  • Bestemmingsplan Burgemeester Venemastraat (€ 228.000)
  • Grondexploitatie Overschild Graauwedijk (22.000)
  • Grondexploitatie Drevenhof (€ 81.000)

Voor een uitgebreide toelichting op de bouwgronden in exploitatie wordt verwezen naar paragraaf 3.7 Grondbeleid.

Uitzettingen met een rentetypische looptijd < 1 jaar

Terug naar navigatie - Uitzettingen met een rentetypische looptijd < 1 jaar

Hieronder volgt de specificatie en het verloop overzicht van de in dit verband getroffen risicovoorzieningen:

Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Boekwaarde 1-1-2022
Vorderingen openbare lichamen 29.458 9.861
Subtotaal: Vorderingen op openbare lichamen 29.458 9.861
Uitzetting Rijksschatkist 49.967 35.693
Subtotaal: uitzettingen Rijksschatkist < 1 jaar 49.967 35.693
Vorderingen Belasting 4.194 3.966
Vorderingen BWRI 4.856 5.844
Vorderingen GKB 5 5
Overige vorderingen 1.804 1.498
Voorziening dubieuze debiteuren -3.512 -3.440
Subtotaal overige vorderingen 7.347 7.873
Totaal 86.772 53.428
Bedragen x € 1.000

Verloop risicovoorzieningen

Terug naar navigatie - Verloop risicovoorzieningen

Hieronder volgt de specificatie en het verloop overzicht van de in dit verband getroffen risicovoorzieningen:

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 storting 2022 onttrekking 2022 aanwending 2022 Boekwaarde 31-12-2022
Dubieuze debiteuren belastingen 597 333 259 671
Dubieuze debiteuren sociale zaken 2.703 174 173 2.704
Dubieuze debiteuren Financiën 140 3 137
Totaal risicovoorzieningen 3.440 507 173 262 3.512
bedragen x € 1.000

Liquide middelen

Terug naar navigatie - Liquide middelen

Het drempelbedrag voor de kasgeldlimiet bedraagt 8,5% van het begrotingstotaal van circa € 246.600.000, te weten € 20.960.000. Deze limiet is gedurende 2022 niet structureel overschreden.

Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Boekwaarde 1-1-2022
Banksaldi 1.506 792
Kassaldi 71 25
Totaal 1.577 817
bedragen x € 1.000

Overlopende activa

Terug naar navigatie - Overlopende activa
Van Europese en Nederlandse overheidslichamen nog te ontvangen voorschotbedragen die ontstaan door voorfinanciering op uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel:
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Vermeerdering Vermindering Boekwaarde 31-12-2022
Nog te ontvangen ESF subsidie
Subtotaal: Nog te ontvangen Europa
Nog te ontvangen tegemoetkoming noodopvang vluchtelingen Zuidbroek 400 400
Nog te ontvangen NPG gelden 245 245
Nog te ontvangen React-EU 2021 200 200
Nog te ontvangen Rijksbijdrage Inpassingskosten 2021 752 752
Nog te ontvangen Blok D - kennisplatforms kn regio 188 188
Nog te ontvangen bijdrage NCG van Heemskerkschool 1.066 1.066
Nog te ontvangen bijdrage NAM De Wiekslag 109 109
Nog te ontvangen bijdrage NAM t Heidemeer 285 285
Nog te ontvangen Toeslagen 2021 224 149 75
Nog te ontvangen bedragen lager dan € 100.000 361 186 102 444
Subtotaal: Nog te ontvangen van het Rijk 3.184 831 2.851 1.164
Nog te ontvangen provinciale subsidie MFC Meeden 218 218
Nog te ontvangen ESF-React 2020-2022 (centrumgemeente Groningen) 581 581
Nog te ontvangen huur Kielzog 122 122
Nog te ontvangen Beschermd Wonen (centrumgemeente Groningen) 1.590 1.590
Nog te ontvangen NPG gelden 209 209
Nog te ontvangen Beschermd Wonen 2021 1.317 1.317
Nog te ontvangen Meeroevers II - kavel 11 175 175
Nog te ontvangen Wedeka 187 187
Nog te ontvangen MFC Ruitenvelder Ruitenweg 39 420 420
Nog te ontvangen subsidie Leader voor openbare ruimte 100 100
Nog te ontvangen Wabo leges 2021 802 802
Nog te ontvangen bedragen lager dan € 100.000 191 10 101 100
Subtotaal: Nog te ontvangen van overige NL Overheidslichamen 3.410 2.512 2.800 3.122
Overige nog te ontvangen bedragen en de vooruitbetaalde bedragen die ten laste van volgende begrotingsjaren komen:
Vooruit betaalde bedragen SW-bedrijf - BWRI 309 744 537 516
Nog te ontvangen OEW-beleid, rechtzaak scholen 287 287
Nog te ontvangen bijdrage NAM tijdelijke huisvesting KC Vosholen 288 288
Nog te ontvangen Afvalstoffenheffing 2022 6.164 6.164
Nog te ontvangen Wabo leges 2022 193 193
Nog te ontvangen toeristenbelasting 2022 310 310
Te vorderen BTW/BCF 2.149 1.797 2.149 1.797
Nog te ontvangen Nedvang 4e kwt 2021 100 100
Nog te ontvangen Rigg 2021 Jeugd-Zin 1.242 1.242
Nog te ontvangen toeristenbelasting 2021 263 263
Nog te ontvangen Afvalstoffenheffing 2021 5.948 5.948
Vooruitbetaalde subsidie Stichting Kwartier en Welzijn 678 678
Voortuitbetaalde bedragen 2022 - 2023 699 699
Voortuitbetaalde bedragen 2021 - 2022 146 146
Diverse overlopende activa lager dan €100.000 439 349 266 522
Subtotaal: Overige vooruitbetaalde bedragen + nog te ontvangen bedragen 11.171 10.935 10.650 11.455
Totaal: 17.765 13.633 16.301 15.741
bedragen x € 1.000

4.4.4 Toelichting op passiva

Eigen vermogen

Terug naar navigatie - Eigen vermogen
Omschrijving Boekwaarde stand 1-1-2022 Storting 2022 Onttrekking 2022 Boekwaarde stand 31-12-2022
ALGEMENE RESERVE
Algemene reserve (algemeen) 6.819 5.212 450 11.580
Totaal algemene reserve 6.819 5.212 450 11.580
Omschrijving Boekwaarde stand 1-1-2022 Storting 2022 Onttrekking 2022 Boekwaarde stand 31-12-2022
BESTEMMINGSRESERVES
Afschrijvingsreserves
Uitbr.scholen; peuterspeelz. Hoogezand 302 302
Stimulering.kinderopvang Hoogezand 88 7 81
Buiten peuterbad de Kalkwijck 63 4 59
MFA Westerbroek 160 4 156
Slochterhaven 308 13 294
Overkluizing Slochteren 64 3 61
Informatisering herindeling 2018 280 113 168
Automatisering herindeling 2018 100 29 72
Terreininr. KC De Vosholen Hoogezand 139 7 131
Scholenprogramma 3.196 109 3.088
Totaal afschrijvingsreserves 4.701 289 4.412
Omschrijving Boekwaarde stand 1-1-2022 Storting 2022 Onttrekking 2022 Boekwaarde stand 31-12-2022
Overige bestemmingsreserves
Huisvesting onderwijs Hoogezand 257 257
Herfinanciering AJC Hoogezand 277 130 406
Huis van cultuur en bestuur; Kielzog 1.718 1.324 395
Scholenprogramma 4.772 3.875 897
Duurzaamheidsinvesteringen 350 350
Hart van Muntendam 1.063 1.287 2.351
Onderhoud beeldende kunst 20 20
Nieuwbouw BWRI 1.266 352 1.035 583
Reserve financiële ruimte 2020 335 335
Reserve financiële ruimte 2021 4.163 2.638 1.526
Gebiedsfonds windpark N33 1.790 1.790
Maatwerk Fonds Energiecrisis 2.000 2.000
Accommodatiefonds 294 110 184
Innovatie eigen kracht initiatieven 160 160
Leefbaarheidsgelden (krimpgelden) 398 89 487
Wedeka (Westerlee gelden) 360 360
Totaal overige bestemmingsvingsreserves 11.271 9.812 10.220 10.863
Omschrijving Boekwaarde stand 1-1-2022 Storting 2022 Onttrekking 2022 Boekwaarde stand 31-12-2022
Totaal bestemmingsreserves 15.972 9.812 10.509 15.275
RESULTAAT
Saldo rekening 8.966 17.235 8.966 17.235
Totaal resultaat 8.966 17.235 8.966 17.235
Totaal eigen vermogen 31.756 32.259 19.925 44.090
bedragen x € 1.000

Voorzieningen

Terug naar navigatie - Voorzieningen
Omschrijving Boekwaarde stand 1-1-2022 Storting 2022 Onttrekking 2022 Aanwending 2022 Boekwaarde stand 31-12-2022
Voorzieningen - verplichtingen en verliezen
Arbeidsgerelateerde verplichtingen 64 64
APPA wethouders 762 2.616 229 35 3.114
Verlofsparen 54 54
Totaal voorzieningen - verplichtingen en verliezen 825 2.671 293 35 3.169
Risicovoorzieningen
Stadscentrum Hoogezand 361 361
Totaal risicovoorzieningen 361 361
Egalisatievoorzieningen
Groot onderhoud gebouwen 1.444 914 831 1.527
Rioolrechten 14.459 1.179 1.217 14.421
Afvalstoffen 1.542 962 2.504
Totaal egalisatievoorzieningen 17.446 3.055 1.217 831 18.453
Voorzieningen toekomstige verplichtingen
Groot onderhoud wegen 2.351 1.450 1.352 2.449
Aanleg riool wijkvern.Gorecht-W. 550 550
Renovatie 2 tennisbanen TCM 50 50
Totaal voorzieningen toekomstige verplichtingen 2.951 1.450 1.352 3.049
Voorzieningen middelen van derden
Groot onderhoud graven 551 138 108 581
Totaal voorzieningen middelen van derden 551 138 108 581
Totaal voorzieningen 22.134 7.314 1.618 2.219 25.612
bedragen x € 1.000

Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar

Terug naar navigatie - Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Nieuwe leningen Aflossingen Boekwaarde 31-12-2022
Vaste schulden t.b.v. woningbouw 1.211 1.211
Overige vaste schulden 132.262 9.514 122.748
Totaal onderhandse leningen binnelandse banken en instellingen 133.473 9.514 123.959
Vaste schulden waarborgsommen 0 0 0 0
Totaal waarborgsommen 0 0 0 0
Totaal vaste schulden: 133.473 0 9.514 123.959

Vlottende schulden

Terug naar navigatie - Vlottende schulden
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Boekwaarde 1-1-2022
Banksaldi 3 3
Subtotaal banksaldi: 3 3
Crediteuren 10.055 9.755
Leningschulden GKB 2.999 2.709
Subtotaal overige schulden: 13.054 12.464
Totaal vlottende schulden: 13.057 12.467
bedragen x € 1.000

Overlopende passiva

Terug naar navigatie - Overlopende passiva
Hieronder een overzicht van de Europese en Nederlandse overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren.
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2022 Vermeerdering Vermindering Boekwaarde 31-12-2022
OAB middelen 1.286 253 1.034
Vooruitontvangen NPG gelden 17.820 1.178 2.464 16.534
Terugbetalingsverplichting Bedrijfskredieten 643 643
Vooruitontvangen TOZO afrekening 465 465
Vooruitontvangen SPUK inpassingskosten Scholenscholenprogramma 1.194 1.194
Vooruitontvangen SPUK Scholenfonds 4.724 4.724
Vooruitontvangen bijdragen NAM via NCG KC Hoogezand-West 825 825
Vooruitontvangen SPUK sport 2022 288 288
Voortuitontvangen SPUK opvang ontheemden Oekraïne 1.689 1.689
Vooruitontvangen Regeling stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2022-2023 404 404
Nog te betalen SISA 2022 Corona toegangsbewijzen 215 215
Vooruitontvangen SPUK herstructurering volkshuisvesting 11.028 19 11.010
Vooruitontvangen middelen NPO 2021 143 143
Vooruitontvangen sociale emotionele ondersteuning aardgasgebied M-G 2021 245 215 30
Vooruitontvangen SPUK aardgasvrij Steendam Tjuchem 3.870 569 3.301
Vooruitontvangen SPUK RRE-W 146 140 6
Vooruitontvangen SPUK Energiearmoede 1.989 1.989
Vooruitontvangen Covid-19 gerelateerde Onderwijsvertragingen NPO 423 423
Vooruitontvangen sociale emotionele ondersteuning aardgasgebied M-G 2022-2025 245 245
Vooruitontvangen lokaal sportakkoord 95 95
Vooruitontvangen voorschotten WIB 2022 315 315
Vooruitontvangen 2e tranche Blok D 2022 905 905
Vooruitontvangen 1e tranche Blok B 2021 3.943 3.943
Vooruitontvangen 2e tranche Blok B 2022 2.520 2.520
Vooruitontvangen tranche 2021 van Batch 1588 7.463 7.463
Vooruitontvangen tranche 2022 van Batch 1588 15.783 15.783
Vooruitontvangen Lumpsum versterking 570 1.534 609 1.495
Bedragen lager dan € 100.000 94 125 89 130
Subtotaal: Nog te betalen aan het Rijk 47.717 34.450 16.372 65.795
80% subs. fietspad Kanaalweg - Meenteweg 112 112
Vooruitontvangen bedragen SW-bedrijf BWRI 234 234
Vooruitontvangen Regiodeal-Tijd voor Toekomst 130 130
Vooruitontvangen NPG gelden 5.841 13.922 10.345 9.418
Bedragen lager dan € 100.000 198 116 313
Subtotaal: Nog te betalen aan overige NL Overheidslichamen 6.384 14.168 10.345 10.207
Nog te betalen rente 2022 in 2023 969 969
Nog te betalen rente 2021 in 2022 1.064 1.064
Nog af te rekenen bijdrage FNO 198 198
Nog te betalen subsidie Kwartier Zorg Nabij 356 356
Nog te betalen meerkostenregeling WMO 2020-2021 106 106
Nog te betalen jeugd ZIN 2.504 2.504
Nog te betalen kosten tijdelijke huisvesting NCG 218 218
Nog te betalen subsidies controle toegangspas VRG 156 156
Nog te betalen subsidie Kwartier - NPG Kwartier 303 303
Nog te betalen WMO BG+HH+BW 140 671 140 671
Correctie Baten toez. & handh. 2021 129 129
Nog te betalen éénmalige uitkering cao en coronavergoeding 876 876
Nog te betalen transitiekosten scholenprogramma 240 240
Overlopende bedragen 2022-2023 1.488 1.488
Overlopende bedragen 2021-2022 474 474
Vooruitontvangen NCG bijdrage omgeving hart dorpshuis Steendam 312 312
Vooruitontvangen NCG bijdrage mutifunctioneel dorpshuis Steendam 112 112
Vooruitontvangen NCG bijdrage kinderboerderij Slochteren 105 105
Nog te betalen bedragen SW-bedrijf BWRI -9 78 -87
Nog te verrekenen BTW/BCF met de belastingdienst 143 140 143 140
Vooruitontvangen bijdragen NAM 15.048 8.027 15.048 8.027
Verbeurde dwangsommen 677 1.093 722 1.048
Tussenrekeningen Sociale Zaken 529 447 529 447
Tussenrekeningen gemeentelijke belasting -41 163 122
Tussenrekening WMO 1.457 928 1.457 928
Tussenrekeningen salarisadministratie Youforce 3.300 3.566 3.300 3.566
Overige overlopende passiva < € 100.000 695 618 622 692
Subtotaal: Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen 25.910 21.294 25.663 21.540
Totaal: 80.010 69.912 52.380 97.542
bedragen x € 1.000

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Terug naar navigatie - Niet uit de balans blijkende verplichtingen

In aanvulling op de balans volgt hier het overzicht van de belangrijkste, niet uit de balans blijkende financiële verplichtingen. Hiermee kunnen we inzicht verschaffen in de meerjarige verplichtingen waaraan we zijn gebonden. De lasten die betrekking hebben op het verslagjaar zijn overigens wel in de rekening verwerkt.

Gewaarborgde geldleningen

Terug naar navigatie - Gewaarborgde geldleningen
Borgstelling door: Geldgever: Betreft: Oorspronkelijk bedrag Beginsaldo 1-1-2022 Opnames Aflossingen Eindsaldo 31-12-2022 % garantstelling gemeente € garantstelling gemeente
Gem. Midden-Groningen St. Dr. Aletta Jacobs College
Staat der Nederlanden Herfinanciering 2012 16.150 11.305 538 10.767 100% 10.767
Staat der Nederlanden Nieuwbouw Laan v.d. Sport 6 - Lening 1 750 182 91 91 100% 91
Staat der Nederlanden Nieuwbouw Laan v.d. Sport 6 - Lening 2 602 562 20 542 100% 542
Gem. Midden-Groningen BNG-BANK Stichting Exploitatie Maatschappij Golfbaan Duurswold 1.775 1.775 1.775 100% 1.775
Gem. Midden-Groningen Gem. Midden-Groningen N.V. Groninger Monumentenfonds - Historische scheepswerf te Sappemeer 200 200 200 100% 200
SVN Diverse geldgevers Stimuleringsleningen - diverse personen 1.832 614 928 85 1.457 0% 0
SVN / Gem. Midden-Groningen Diverse geldgevers Startersleningen - diverse personen 3.816 2.228 699 340 2.587 0% 0
St. Waarborgfonds Sociale Woningbouw Diverse geldgevers Woonstichting Groninger Huis 99.046 98.477 1.936 96.541 69,6% 3.315
Diverse geldgevers St. Lefier 274.130 181.741 63.006 244.747 14,4% 14.276
Ned. Waterschapsbank St. Vestia 22.390 0 22.390 22.390 0,01% 3.000
Diverse geldgevers Woonzorg Nederland 254.259 5.826 246.140 251.966 1% 2.366
Nederlandse Waterschapsbank NV Stichting Acantus 48.336 14.144 34.192 48.336 0,01% 41
St. Waarborgfonds Eigen Woningen (Nationale Hypotheek Garantie) Diverse geldgevers Diverse personen tot 2011 Gegeven is niet beschikbaar 304.000 304.000 50% 152.000
Diverse geldgevers Diverse personen vanaf 2011 Idem 836.000 836.000 0% 0
bedragen x € 1.000

Contractuele verplichtingen

Terug naar navigatie - Contractuele verplichtingen

Wij kennen verplichtingen die niet in de balans zijn opgenomen. In onderstaand overzicht zijn de verplichtingen inzake onze meerjarige contracten opgenomen. Het betreft (meerjarige) contracten met een waarde van meer dan € 100.000 per 31-12-2022.

Verlofuren

Terug naar navigatie - Verlofuren

Vanaf dit jaar is er een voorziening getroffen voor het spaarverlof omdat hier sprake is van een spaarsaldo dat in de tijd, naar verwachting, niet van gelijke omvang zal zijn wat betreft toevoegingen en opnamen van spaarverlof. Dat is niet van toepassing op de wettelijk verlof saldo per 31 december. De niet opgenomen verlofuren 2022 berekenen we tegen een gemiddeld uurtarief. Medewerkers mogen deze uren verkopen of nog opnemen conform cao-afspraken. De hieruit voortvloeiende verplichting verlofuren 2022 bedraagt € 54.000.