Voor u liggen de jaarstukken 2024 van de gemeente Midden-Groningen. Hierin leggen wij verantwoording af over het gevoerde beleid en de bereikte resultaten van het afgelopen jaar. We doen dat met trots, maar ook met oog voor de uitdagingen die blijven bestaan.
Het jaar 2024 stond in het teken van ingrijpende maatschappelijke transities. We bevonden ons midden in de energietransitie, met de beëindiging van de gaswinning in het Groningerveld als historisch keerpunt. De maatregelen uit Nij Begun, het kabinetsprogramma dat recht wil doen aan het Groningse leed, hebben in 2024 verder vorm gekregen. Wij blijven inzetten op versnelling van de versterking, menselijke maat en een gebiedsgerichte aanpak waarbij bewoners echt centraal staan. Tegelijkertijd werken we ook aan andere opgaven. Het gaat hier bijvoorbeeld om de verduurzaming van onze leefomgeving, woningbouw en infrastructuur. Al deze opgaven vragen om betrokken bestuur, samenwerking met inwoners en blijvende wendbaarheid van onze organisatie.
Ons handelen is in toenemende mate gebiedsgericht. In dorpen en wijken worden inwoners actief betrokken bij beleidsvorming, uitvoering én evaluatie. Dorps- en wijkwethouders, gebiedsregisseurs en bewonersorganisaties spelen hierin een sleutelrol. Dankzij het leefbaarheidsfonds, wijkbudgetten en het project ‘Dorps- en wijkplannen’ zijn in 2024 diverse initiatieven ondersteund die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale samenhang. Met betrekking tot gebiedsgericht werken hebben we stappen gezet, maar zien ook ruimte voor verbetering. Dit zijn voor ons lessen voor de toekomst. Onze dienstverlening is verder ontwikkeld. In 2024 hebben we belangrijke stappen gezet in de digitalisering van onze dienstverlening. Inwoners die geen gebruik kunnen maken van digitale middelen kregen begeleiding aan de balie of, indien nodig, thuis.
We blijven investeren in ontmoeting, eigenaarschap en sociale cohesie. Dit deden we onder andere via ondersteuning van maatschappelijke accommodaties, culturele en sportieve activiteiten en gerichte inzet voor jongeren en ouderen. In het sociaal domein leggen we de nadruk op veerkracht: wat mensen wél kunnen en hoe we samen tot duurzame oplossingen komen.
Onze jeugd is de toekomst van Midden-Groningen. Daarom investeren wij gericht in kansrijke ontwikkeltrajecten. Vanuit de visie sociale veerkracht ondersteunen we jongeren bij het opgroeien, ontwikkelen en meedoen. We zetten stevig in op voorschoolse educatie, terugdringen van voortijdig schoolverlaten en versterking van de samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en welzijn. We zien dat de druk op de jeugdzorg blijft bestaan. De intensiteit van de hulp stijgt en de kosten hierdoor ook. We werken aan betere, efficiëntere en goedkopere jeugdhulp, en zoeken hierbij actief samenwerking met zorgaanbieders en regiogemeenten. Om de kosten van jeugdzorg te dekken is meer budget van het Rijk noodzakelijk.
Een veilige woon- en leefomgeving is een van de basisvoorwaarden voor het welzijn van onze inwoners. In 2024 hebben we binnen het integraal veiligheidsbeleid stevig ingezet op de aanpak van ondermijnende criminaliteit, de verbinding tussen veiligheid en zorg, en de ondersteuning van jongeren die risico lopen op overlast of crimineel gedrag. In samenwerking met politie, Veiligheidsregio Groningen, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties en maatschappelijke partners is gewerkt aan vroegsignalering, interventie en handhaving.
Ook de openbare ruimte, van dorpsstraat tot natuurgebied, heeft invloed op de mate waarin het fijn wonen, werken en leven is binnen onze gemeente. In 2024 hebben we geïnvesteerd in het beheer en onderhoud van onze wegen, bruggen, beschoeiingen, parken en speelvoorzieningen. Daarmee geven we invulling aan de ambitie van een schone, veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Ook zijn er beleidsplannen vastgesteld en in uitvoering genomen, waaronder het beleidsplan voor civieltechnische kunstwerken en de nota Water en Oevers. Door onderhoud te combineren met maatschappelijke opgaven zoals duurzaamheid, participatie en veiligheid, werken we toe naar een openbare ruimte die niet alleen op orde is, maar ook gedragen wordt door de gemeenschap.
In 2024 zijn belangrijke stappen gezet in woningbouw, ruimtelijke ontwikkeling en verduurzaming. Nieuwe kavels zijn uitgegeven en projecten als Gorecht-West en Slochterhaven worden verder ontwikkeld. Binnen het programma Vrijetijdseconomie is gewerkt aan het verbeteren van recreatieve voorzieningen, waaronder het surfstrand bij het Schildmeer. Duurzaamheid blijft een leidend thema. We werkten aan energiearmoedebestrijding, verduurzamingsprogramma’s en het aardgasvrij maken van wijken.
Financiële positie
We sluiten het jaar 2024 af met een positief financieel resultaat. Desondanks blijft de structurele ruimte beperkt. In deze jaarrekening vindt u een gedetailleerde analyse van het resultaat, met toelichting op de belangrijkste afwijkingen en een onderbouwing van de bestemming van middelen. Financiële beheersbaarheid in de toekomst blijft een belangrijk aandachtspunt gezien ons financieel meerjarenperspectief. We zijn trots op wat er in 2024 is bereikt. Samen met inwoners en andere partners hebben we opnieuw stappen gezet. We blijven ons inzetten voor een gemeente waarin iedereen kan meedoen, initiatieven de ruimte krijgen en we in verbinding staan met onze inwoners.