2.3 Programma Economie

2.3.0 Inleiding

Terug naar navigatie - Opbouw programma

Visie
We willen dat Midden-Groningen een fijne plek is om te wonen, werken en leven.

Doelstelling
In deze paragraaf beschrijven we hoe we in 2024 hebben gewerkt aan de ruimtelijke en economische ontwikkeling van onze gemeente. We voeren verschillende beleidstaken tegelijk en in samenhang uit. Die hebben direct invloed op de leefomgeving van onze inwoners. Het gaat bijvoorbeeld over wonen, werken, verkeer en duurzaamheid.

We willen dat het nu én in de toekomst prettig wonen, werken en ontspannen is in onze gemeente. Daarom kijken we goed naar wat onze besluiten betekenen voor de omgeving. Ook houden we rekening met wat inwoners nu én later nodig hebben. Samen met inwoners, bedrijven en instellingen willen we de juiste keuzes maken over de inrichting van onze leefomgeving. De Omgevingsvisie Midden-Groningen helpt ons hierbij. Deze visie geeft richting, stelt grenzen en maakt duidelijk onder welke voorwaarden we keuzes maken.

Opbouw programma
Het programma economie bestaat uit de volgende onderdelen:
2.3.1 Omgevingswet
2.3.2 Ruimtelijke Ontwikkeling
2.3.3 Economie
2.3.4 Verkeer
2.3.5 Duurzaamheid

Per beleidsonderwerp beschrijven we hoe we aan de doelstellingen hebben gewerkt en welke resultaten de acties hebben opgeleverd.

2.3.1 Omgevingswet

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan.
Deze wet voegt meerdere regels voor de leefomgeving samen in één wet. Het gaat dan om regels voor bouwen, milieu, water, natuur en ruimtelijke ordening. De wet moet zorgen voor snellere en betere besluitvorming.

2.3.2 Ruimtelijke Ontwikkeling

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Wij vinden een goede kwaliteit van onze leefomgeving belangrijk. We willen dat onze inwoners prettig kunnen wonen, leven en werken. Als gemeente hebben wij een belangrijke taak om voor verschillende ontwikkelingen, die bijdragen aan de kwaliteit van onze leefomgeving, een plek te vinden. Dit is niet altijd makkelijk. We moeten ruimte zoeken voor veel ontwikkelingen. Er zijn plekken nodig voor woningbouw, bedrijventerreinen, vervoer, landbouw en natuur. De ruimte daarvoor dient gevonden te worden in het stedelijk gebied van Hoogezand-Sappemeer, maar ook in de dorpen en op ons platteland.

In 2023 heeft de provincie Groningen gebiedsprocessen gestart om richting te kunnen geven aan de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het landelijk gebied.  Wij hebben actief deelgenomen aan de gebiedsprocessen.  Ook hebben wij actief meegewerkt om boeren, ondernemers en inwoners te betrekken bij het maken van de plannen voor het gebied. Het resultaat is het plan Toekomst Landelijk Gebied. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Het stedelijk gebied van Hoogezand-Sappemeer versterken

Terug naar navigatie - a. Het stedelijk gebied van Hoogezand-Sappemeer versterken

We willen dat Hoogezand en Sappemeer fijne plekken zijn om te wonen, te werken en te leven. We willen plekken verbeteren waar de leefbaarheid niet goed is. Ook zorgen we ervoor dat er nieuwe huizen gebouwd worden. Dit kan soms op onze eigen grond. Ook werken we mee aan plannen van projectontwikkelaars en inwoners. Een aantal projecten zijn ondergebracht binnen NPG. Deze projecten staan in paragraaf 2.5.2.

Acties

b. Netwerken van sterke dorpen op het platteland

Terug naar navigatie - b. Netwerken van sterke dorpen op het platteland

Wij willen dat onze inwoners goed kunnen wonen, leven en werken in de dorpen en op het platteland. Het bouwen van nieuwe woningen is mogelijk. Er is ook in veel dorpen vraag naar woningen. Wij hebben op sommige plekken zelf bouwgrond. Op andere plekken werken wij mee aan plannen van projectontwikkelaars en inwoners. Wij vinden het belangrijk dat plannen passen in de omgeving. 

Acties

c. Inspelen op ruimtelijke ontwikkelingen

Terug naar navigatie - c. Inspelen op ruimtelijke ontwikkelingen

We maken plannen voor de toekomst van dorpen en gebieden. Bijvoorbeeld voor woningbouw of nieuwe bedrijventerreinen. We houden rekening met allerlei belangen en maken een goede afweging. Daarvoor doen we onderzoek.

Acties

d. Inspelen op nieuwe wet- en regelgeving

Terug naar navigatie - d. Inspelen op nieuwe wet- en regelgeving

We willen dat ons beleid op het gebied van ruimtelijke ordening adequaat is. Het beleid op het gebied van ruimtelijke ordening vanuit de voormalige gemeenten is geharmoniseerd en geactualiseerd.

Acties

2.3.3 Economie

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, goed woont en werk heeft. Een sterke economie helpt daarbij.
Werk zorgt ervoor dat mensen hun rekeningen kunnen betalen, geen schulden maken en zich beter voelen. Het geeft ook meer sociale contacten en zelfvertrouwen.

Om te zorgen voor meer banen in onze gemeente, moeten we goed voor onze bedrijven zorgen. We willen voldoende ruimte voor bedrijven om te zorgen dat bedrijven kunnen ontwikkelen op een geschikte plek. Deze plekken moeten aantrekkelijk zijn voor ondernemers, zodat ze in onze gemeente willen blijven. Goede plekken voor bedrijven trekt ook nieuwe bedrijven naar onze gemeente.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Wij willen een uitstekende service bieden voor ondernemers en instellingen

Terug naar navigatie - a. Wij willen een uitstekende service bieden voor ondernemers en instellingen

Wij denken mee met bedrijven die in onze gemeente willen starten of bedrijven uit onze gemeente die willen groeien. Dit doen wij ook bij bedrijven die willen samenwerken met elkaar of met het onderwijs. Zo helpen wij mee met ideeën van bedrijven om te vernieuwen en te ontwikkelen. 

Acties

b. Wij willen een duurzaam perspectief voor de landbouwsector

Terug naar navigatie - b. Wij willen een duurzaam perspectief voor de landbouwsector

De landbouw is voor onze gemeente belangrijk. Met een duurzaam perspectief bedoelen we dat er voor boeren duidelijkheid voor de langere termijn moet zijn, met een goede toekomst. Net als in de rest van Nederland krijgt de landbouw in onze gemeente te maken met veranderingen. 

Acties

c. Wij willen aantrekkelijke winkelgebieden

Terug naar navigatie - c. Wij willen aantrekkelijke winkelgebieden

Winkelgebieden hebben verschillende functies. Aantrekkelijke winkelgebieden zijn belangrijk voor economie en werkgelegenheid. Daarnaast hebben winkelgebieden een sociale functie, het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Ook draagt een goed winkelgebied bij aan het woongenot. In onze gemeente is meer winkelruimte beschikbaar dan dat er winkels zijn. Dit betekent dat een aantal gebouwen leeg staat. Dat is niet goed voor de sfeer in een winkelgebied. Ook kan het zijn dat gebouwen die leegstaan in slechte staat zijn. Om te zorgen dat er niet te veel gebouwen leeg staan, willen wij dat er minder gebouwen gebruikt kunnen worden als winkel. Zo zorgen wij ervoor dat onze winkelgebieden aantrekkelijk blijven. 

Acties

d. Wij willen een groeiende en vitale vrijetijdssector

Terug naar navigatie - d. Wij willen een groeiende en vitale vrijetijdssector

Wij gaan ons de komende jaren inzetten voor een volwaardige en vitale vrijetijdssector, zoals verwoord in de in december 2022 vastgestelde visie op de vrijetijdseconomie en de daarbij behorende uitvoeringsagenda. Wij willen een vrijetijdssector met gezonde en aantrekkelijke bedrijven, waar veel toeristen hun vakantie willen doorbrengen. Onze voorzieningen zijn aantrekkelijk en goed onderhouden, zodat toeristen en dagjesmensen graag naar onze gemeente komen. Wij willen graag dat ze nog een keer terugkomen. Maar wij doen dit niet alleen voor toeristen en dagjesmensen, maar juist ook voor onze eigen inwoners. Dat is goed voor de bedrijven, maar ook voor de werkgelegenheid. De vrijetijdssector draagt bij aan de brede welvaart in onze gemeente.  We doen het ook niet alleen, maar samen met de inwoners en met een groot aantal samenwerkingspartners. Deze partners dragen daarmee bij aan de doelstellingen en de acties. 

Acties

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren

De effecten van het uitvoeren van de uitvoeringsagenda zijn meer bezoekers, meer toeristische overnachtingen en een verhoging van de bestedingen. Uiteindelijk draagt dit bij aan een groei van bedrijven en werkgelegenheid.  Onderstaande tabel laat de ontwikkeling in de afgelopen jaren zien. De cijfers over 2024 worden medio 2025 verwacht. 

 

Bereik minimavoorziening 2020 2021 2022 2023 streefwaarde 2030
Aandeel toeristische banen in onze gemeente t.o.v. totaal aantal banen 4,4% 4,1% 5,1% 5,0% 5,5%
Aantal bedrijven in de vrijetijdssector 360 380 360 370 450
Aantal toeristische overnachtingen 201.000 222.000 206.959 215.344 >250.000

2.3.4 Verkeer

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Het brede werkveld verkeer en vervoer gaat over onderwerpen die van belang zijn voor onze inwoners, bedrijven en bezoekers. Het gaat om de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid voor fietsers, voetgangers, gemotoriseerd verkeer (auto-, vracht- en landbouwverkeer) en het openbaar vervoer.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Gemeentelijk mobiliteitsbeleid op orde

Terug naar navigatie - a. Gemeentelijk mobiliteitsbeleid op orde

We willen ons beleid op orde hebben om de gemeentelijke ambities concreet te maken (mobiliteitsplan). Verder anticiperen we op beleidsvorming van hogere overheden zoals de aanscherping van het nationale verkeersveiligheidsbeleid. Tot slot zijn er concrete acties te benoemen die voortkomen uit processen en planvorming die door de gemeente zijn gestart.

Acties

b. Participeren plan- en beleidsvorming derden

Terug naar navigatie - b. Participeren plan- en beleidsvorming derden

Het is belangrijk om aangesloten te zijn bij planvorming van derden. Hierdoor worden de belangen van onze gemeente naar voren gebracht en bewaakt. Tegelijkertijd is het een kans om te zien of er meerwaarde gecreëerd kan worden. We zijn nauw betrokken bij de planvorming van de N33, de spoorprojecten Wunderline, Nedersaksenlijn, Lelylijn en de trein naar Stadskanaal, de jaarlijks terugkerende overleggen over de dienstregeling van het streekvervoer en het project Knijpsbrug en omgeving. Eind 2024 zijn de werkzaamheden voor het project Knijpsburg uitgevoerd .

2.3.5 Duurzaamheid

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In 2019 heeft uw raad een duurzaamheidsvisie vastgesteld. Sinds die tijd werken wij aan de uitvoering van deze visie. De visie is ambitieus, en we willen die ambitie ook echt waarmaken. Sinds 2021 zijn we een Global Goals-gemeente. De Global goals zijn 17 doelen die alle bijdragen aan één opdracht: duurzame ontwikkeling. Dat wil zeggen zo ontwikkelen dat het goed is voor alle mensen van nu zonder dat we de generaties na ons opzadelen met problemen.

Ieder jaar kiezen we een aantal thema’s waar we extra op inzetten. We besteden veel aandacht aan de sociale kant van duurzaamheid. Armoede is een groot probleem in onze gemeente en wordt groter. Veel mensen kunnen hun woning niet verduurzamen, bijvoorbeeld door gebrek aan geld. Vooral in wijken met goedkope huizen zijn de energiekosten vaak hoog. Gelukkig zijn er steeds meer regelingen en subsidies voor energiebesparing, verduurzaming en isolatie. Voorbeelden zijn:

  • SPUK Energiearmoede;
  • SPUK Lokale Aanpak Isolatie (ook wel het Nationaal Isolatieprogramma of NIP);
  • Volkshuisvestingsfonds (VHF);
  • Maatregel 29 vanuit Nij Begun.

De overgang naar duurzame energievormen vraagt om veel inspanningen van onze gemeente de komende jaren.  De elektriciteit die geproduceerd wordt, moet duurzaam zijn. Dat kan bijvoorbeeld op basis van zon of wind. En de warmte die we gebruiken moet ook op een duurzame manier worden geproduceerd. De plannen die we hiervoor maken, maken we vaak samen met onze buurgemeenten/ in regionaal verband. In 2021 is de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 vastgesteld. De RES focust op ‘de duurzame energieproductie op land’ en op ‘het duurzaam en aardgasvrij verwarmen van warmtevraag van de gebouwde omgeving’. In 2023 is de RES 2.0 opgeleverd. In 2021 is ook de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. De TVW beschrijft per wijk welke mogelijkheden er zijn om hier van het aardgas af te gaan. Wij maken sinds de vaststelling van de TVW in diverse wijken plannen om van het aardgas af te gaan, zogenaamde wijkuitvoeringsplannen. Dit doen wij samen met de inwoners. De TVW was de basis voor de RES 2.0.

Belangrijk onderwerp in de energietransitie is het overvolle elektriciteitsnet. Het maken van plannen hoe hiermee om te gaan is een spannend proces waar wij samen met andere gemeenten aan werken. Wij verzamelen gegevens over nieuwe plannen en de gevolgen voor de vraag naar elektriciteit en aanbod van elektriciteit en overleggen met Enexis. Dit doen alle Groninger gemeenten samen, onder aansturing van de provincie, in het Provinciale Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (PMIEK). Het PMIEK is bedoeld om keuzes op het gebied van ruimte en energie samen te brengen en af te stemmen. Hierbij zitten de gemeenten, de provincie en de netbeheerders aan tafel. De RES en de PMIEK worden om de 2 jaar vernieuwd, de TVW om de 4 jaar. Dit is een wettelijke verplichting. In 2024 is op provinciaal niveau ‘de Groninger Energie Board’ geïnstalleerd. Op de agenda van deze Energy Board staan alle energieonderwerpen die op regionaal schaal worden opgepakt:

  1. de RES;
  2. de PMIEK;
  3. de CES (Cluster Energie Strategieën); de energietransitie van de industrie;
  4. Warmtevraag regionaal.

Een thema dat meer in de belangstelling is gekomen sinds het moment dat de duurzaamheidsvisie is vastgesteld is klimaatadaptatie. Hoe passen wij ons aan aan het veranderend klimaat? Samen met de werkregio Groningen - Noord Drenthe hebben wij de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) opgesteld en vastgesteld. In het verlengde van de RAS is de Regionaal Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie (RUA) uitgewerkt. Op basis van deze RUA hebben wij aanspraak gemaakt op de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie van het Rijk. Input voor de RUA is onze Lokale Adaptatie Strategie. Deze bevat onder meer een lijst met projecten waarmee wij de droogte, de hitte, en wateroverlast bestrijden. 

Tot slot is er aandacht voor de voorbeeldrol van de gemeente. Wij willen extra stappen maken om verder te verduurzamen. Belangrijke onderwerpen zijn Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI), het verduurzamen van onze gebouwen en het verduurzamen van het wagenpark van de gemeente.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Bieden van ondersteuning aan individuele inwoners om te verduurzamen

Terug naar navigatie - a. Bieden van ondersteuning aan individuele inwoners om te verduurzamen

Wij helpen onze inwoner bij het vinden van de juiste informatie en beschikbare middelen. Ook maken wij mogelijk dat onze inwoners duurzaam kunnen handelen door ervoor te zorgen dat er laadpalen in de openbare ruimte kunnen worden geplaatst.

Acties

b. Mogelijk maken van het produceren en gebruiken van duurzame energie

Terug naar navigatie - b. Mogelijk maken van het produceren en gebruiken van duurzame energie

Als gevolg van de verduurzaming van de maatschappij, van de gebouwde omgeving, het transport en de industrie, groeit de vraag naar elektriciteit. Deze elektriciteit wordt geproduceerd met bijvoorbeeld zonnepanelen op daken of met zonneparken in het buitengebied. Er is een vastgestelde visie waarin is aangegeven waar zonneparken worden toegestaan en onder welke voorwaarden.  Participatie is een van de voorwaarden. Dit gaat zowel over meepraten (procesparticipatie) als financieel voordeel genieten (financiële participatie). Gebruik van land voor de productie van duurzame energie concurreert met het gebruik van dezelfde grond voor bijvoorbeeld wonen of landbouw. In de omgevingsvisie zijn voor deze onderwerpen  kaders meegegeven. Meer concrete afwegingen tussen de onderwerpen zal in het toekomstige omgevingsplan plaatsvinden. Tot slot moet de elektriciteit ook vervoerd worden, van de producent naar de afnemer. Dit vraagt om uitbreiding en een betere benutting van het elektriciteitsnet. En wederom om ruimte in het landschap.

We hebben een rol bij het maken van keuzes bij de ruimtelijke inrichting en bij het betrekken van haar inwoners bij deze processen. Nieuw beleid en afspraken maken we samen met onze inwoners en andere belangenorganisatie zoals de Natuur- en Milieufederatie, de energiecoöperaties en bewonersvertegenwoordigende organisaties en andere belanghebbenden.

Acties

c. Wijken in Midden-Groningen zijn van het aardgas af.

Terug naar navigatie - c. Wijken in Midden-Groningen zijn van het aardgas af.

Wij hebben in 2021 de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. De visie beschrijft voor diverse wijken welke techniek het meest logisch is om van het gas af te gaan. Dit hangt af van de locatie en het type woningen. Nu de visie is vastgesteld moeten wijkuitvoeringsplannen (WUPs) worden gemaakt. Het opstellen van een TVW en de WUPs is een wettelijke verplichting. Wij hebben al een aantal lopende projecten waarbij wijken van het aardgas af gaan. Ook zijn er een aantal plannen voor andere wijken om van het aardgas af te gaan.

Van het aardgas af, raakt iedere inwoner van onze gemeente achter de voordeur. Wij betrekken bij het maken van de WUPs de bewoners en werken samen met bijvoorbeeld bewonersorganisaties, huurdersorganisaties, energiecoöperaties, de GrEK (Groningen Energiekoepel), woningcorporaties en energiecoöperaties. Zij hebben over het algemeen goede contacten in de wijken. Met de energiecoöperaties stemden wij elke zes weken af aan de Regiotafel. 

Acties

d. De gemeente voert een duurzame bedrijfsvoering

Terug naar navigatie - d. De gemeente voert een duurzame bedrijfsvoering

We hebben een voorbeeldrol. Wat we van anderen verwachten moeten wij zelf ook doen. Wij voldoen hierbij aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van energie en duurzaamheid.

Acties

2.3.6 Verplichte beleidsindicatoren (BBV)

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

De verplichte beleidsindicatoren zijn opgenomen in onderstaande tabel.

Naam Indicator Eenheid Peiljaar MG Nederland
Functiemenging % 2023 45,0 54,2
2022 44,9 53,8
2021 44,5 53,3
2020 43,7 53,2
Vestigingen (van bedrijven) Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar 2023 147,4 181,8
2022 140,1 173,3
2021 134,8 164,5
2020 126,0 157,8
De gegevens kunnen onderhevig zijn aan verandering en zijn overgenomen van waarstaatjemgemeente.nl op peildatum 24-01-2025

2.3.7 Financieel overzicht Economie

Terug naar navigatie - Economie Financieel Overzicht
Bedragen x €1.000
Omschrijving Realisatie 2023 Primitief begroot 2024 Begroting 2024 na wijzigingen Realisatie 2024 Verschil 2024
Lasten
Brandweer / Openbare veiligheid 6.073 6.938 6.734 6.545 190
Economische ontwikkeling 12.063 10.311 19.147 8.784 10.363
Bedrijventerreinen 3.837 1.550 1.598 206 1.392
Grondexploitaties 7.170 10.220 19.857 12.336 7.521
Toerisme 542 505 579 511 69
Openbaar vervoer 40 27 27 23 4
Totaal Lasten 29.725 29.550 47.942 28.405 19.537
Baten
Brandweer / Openbare veiligheid 251 272 272 235 36
Economische ontwikkeling 6.419 4.707 10.427 3.524 6.904
Bedrijventerreinen 6.170 2.038 2.201 97 2.104
Grondexploitaties 5.290 10.299 19.919 13.477 6.443
Toerisme 483 307 387 472 -85
Totaal Baten 18.613 17.624 33.206 17.805 15.401
Saldo voor bestemming -11.112 -11.926 -14.736 -10.600 -4.136
Stortingen
Economische ontwikkeling 1.613 75 7 7 0
Bedrijventerreinen 1.450 0 634 0 634
Grondexploitaties 891 0 290 1.724 -1.435
Toerisme 8 0 0 0 0
Totaal Stortingen 3.961 75 930 1.732 -801
Onttrekkingen
Economische ontwikkeling 2.261 262 3.667 659 3.008
Bedrijventerreinen 0 0 0 112 -112
Grondexploitaties 2.341 458 190 539 -349
Toerisme 13 13 73 38 36
Totaal Onttrekkingen 4.615 734 3.930 1.348 2.583
Totaal mutatie reserves 654 659 3.000 -384 3.384

Toelichting

Terug naar navigatie - Toelichting

Het saldo na bestemming op het programma Economie is € 752.000 voordelig. De lasten zijn € 19.537.000 lager en de baten zijn € 15.401.000 lager. De mutatie reserve zorgt voor een nadeel van € 3.384.000. We lichten hieronder per onderdeel de belangrijkste wijzigingen toe. 

Brandweer en openbare veiligheid

Lasten (€ 190.000 voordelig): We hebben een incidenteel voordeel van € 161.000 op de personeelslasten door het niet of niet tijdig kunnen invullen van vacatureruimte. Dit komt met name door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast is er een voordeel van € 92.000 door vertraging in de inventarisatie en het uitvoeren van het witte-vlekkenplan (aanwezigheid en bereikbaarheid van brandkranen). Verder valt de bijdrage aan het Dierentehuis Ter Marse voor het uitvoeren van de  wettelijke verplichting op het gebied van dierennoodhulp en dierenwelzijn € 26.000 hoger uit. Dit geldt ook voor de uitvoeringskosten op het handhaven van de openbare veiligheid. Dit leidt tot een nadeel van € 35.000. Ook zijn de uitvoeringskosten ten aanzien van veiligheid toegenomen. Dit heeft onder andere te maken met het uitvoeren van de wet huisverbod. Dit leidt tot een nadeel van € 19.000. Tot slot is er in 2024 geen beroep gedaan op budget explosieven. Dit leidt tot een voordeel van € 20.000. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een nadeel van € 3.000.

Baten (€ 36.000 nadelig): Deze afwijking wordt niet toegelicht.

Economische ontwikkeling

Per saldo is het resultaat van het product Economische ontwikkeling inclusief de reserve mutaties € 457.000 voordelig.

Lasten (€ 10.363.000 voordelig):

Door gebruik te maken van de incidentele dekkingsmogelijkheid vanuit de reserve financiële ruimte  voor de  Omgevingswet zijn er op de terreinen van economische ontwikkeling, Bouwen en Wonen en Wonen Advisering en ondersteuning VTH voor in totaal € 466.000 minder aan uitvoeringslasten gemaakt, wat per saldo tot dit voordeel leidt. Voor de implementatie van de Omgevingswet resteert een bedrag van € 426.000. De Omgevingswet is op 1-1-2024 ingegaan en er zullen nog kosten volgen voor de verdere implementatie en doorontwikkeling op de Omgevingswet, waardoor dit bedrag in de reserve beschikbaar blijft en geen effect heeft op het rekeningresultaat.

Op het product Volkshuisvestingsfonds resteert een voordeel op de lasten van € 8.127.000 doordat minder subsidies zijn verstrekt dan verwacht. Tegenover dit voordeel staan lagere baten en een lagere onttrekking aan de reserve volkshuisvestingsfonds, waardoor dit per saldo € 70.000 voordeel geeft ten opzichte van het begrote saldo.

Voor Wonen en Vergunningverlening Sloop/Bouw etc zijn er minder lasten á € 534.000 gemaakt.  Dit komt hoofzakelijk door minder personeelslasten en inhuur. De baten van het product laat een vergelijkbaar nadeel zien, waarbij in het eerste jaar van de Omgevingswet dit zich moeilijk voorspellen deed. Per saldo heeft het geen effect op het rekeningresultaat.

Op het project Pilot aardgasloos HS zijn minder lasten ter hoogte van € 60.000,- gerealiseerd. Dit is gelijk aan de lagere baten bij dit project waardoor dit per saldo geen effect heeft op het rekeningresultaat.

Voor het project Gasloos Tjuchem Steendam zijn € 775.000 minder lasten gemaakt dan geraamd, doordat minder subsidies zijn verstrekt dan verwacht. Tegenover dit voordeel staan lagere baten waardoor dit project per saldo geen effect heeft op het rekeningresultaat.

De overige afwijkingen tellen op tot een nadeel van  € 25.000.

Baten (€ 6.898.000 nadelig)

Voor Wonen en Vergunningverlening Sloop/Bouw etc zijn er minder baten  á € 500.000 gemaakt. De lasten van het product laat een vergelijkbaar voordeel zien, waarbij in het eerste jaar van de Omgevingswet dit zich moeilijk voorspellen deed. De lasten van het product laat een vergelijkbaar voordeel zien, waardoor het per saldo geen effect heeft op het rekeningresultaat.

Op het project Pilot aardgasloos HS zijn minder baten ter hoogte van € 60.000 gerealiseerd. Dit is gelijk aan de lagere lasten bij dit project waardoor dit per saldo geen effect heeft op het rekeningresultaat. 

Op het project Volkshuisvestingsfonds resteert een nadeel op de baten van € 5.475.000, welke ook terug te vinden is in de lagere lasten en lagere reserveonttrekking voor dit project.

Voor het project Gasloos Tjuchem Steendam zijn € 813.000 minder baten geboekt dan geraamd, waarbij dit ook in de lasten en reserveonttrekking terug te vinden is. Dit wordt volledig gedekt met subsidie (SPUK).

 Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een nadeel van € 50.000. 

Mutatie reserve (€ 3.008.000 nadelig): Het nadeel van € 3.008.000 ontstaat door een lagere onttrekking uit een aantal reserves. Voor € 426.000 bestaat dit uit een lagere onttrekking uit de reserve financiële ruimte 2023. Dit heeft  betrekking op de implementatie van de Omgevingswet. Het restant blijft voor 2025 beschikbaar in de reserve. Daarnaast is er € 2.582.000 minder onttrokken uit de reserve Volkshuisvestingsfonds. Dit heeft te maken met de lagere subsidieverlening, het bedrag blijft beschikbaar voor de dekking van de kosten van dit project in de komende jaren. 

Bedrijventerreinen en grondexploitaties algemeen

Dit betreffen grondexploitaties. Voor een meer uitgebreide toelichting verwijzen we u naar de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG) en paragraaf 3.7.

Bedrijventerreinen 

Per saldo is het resultaat van het product Bedrijventerreinen inclusief de reserve mutaties € 33.000 voordelig.

Lasten (€ 1.392.000 voordelig): De lagere  lasten worden voor het grootste gedeelte veroorzaakt door lagere kosten woonrijpmaken van € 810.000 op Rengerspark doordat de uitvoering opschuift naar volgende jaren. Er zijn minder gronden verkocht op Rengerspark dan begroot € 432.000 (de opbrengsten van de grondexploitatie Rengerspark (vnl. grondverkopen) worden via de lasten overgeboekt naar de balans) en zijn de planbegeleidingskosten op Rengerspark € 94.000 lager. Overige verschillen tellen op tot € 56.000 lagere lasten.

Baten (€ 2.104.000 nadelig): Door minder grondverkopen op Rengerspark zijn de baten € 432.000 lager. Hierdoor en ook door lagere renteopbrengsten op Rengerspark is de winstneming  € 745.000 lager uitgevallen (de lasten van de grondexploitatie Rengerspark worden via de baten overgeboekt naar de balans). Dit verklaart ook voor een deel het verschil bij de baten van € 810.000 voor het woonrijp maken en € 94.000 planbegeleidingskosten die lager uitvallen. Overige verschillen tellen op tot € 23.000 lagere baten.

Mutaties reserves (€ 745.000 voordelig): Binnen het product bedrijventerreinen is € 745.000 minder gestort in de reserve grondexploitaties door een lagere winstneming op Rengerspark van € 745.000.

Grondexploitatie

Per saldo is het resultaat van het product Grondexploitaties inclusief de reserve mutaties € 7.000 nadelig.

Lasten (€ 7.521.000 voordelig):  In 2024 is voor € 1.231.000 minder grond aangekocht dan begroot, de aankopen schuiven op naar volgende jaren. Ook de kosten voor  bouw- en woonrijpmaken  zijn € 1.151.000 lager dan begroot, deze schuiven ook op naar volgende jaren. In 2024 zijn de voorbereidingskosten voor de Vrijkomende Locaties  ingebracht in de grondexploitaties.  Dit grotendeels niet begroot, nadeel € 1.054.000. Een groot deel van deze overschrijding heeft een relatie met de voordelen op aankopen grond en bouw- en woonrijpmaken omdat enkele scholen in de voorbereidingsfase al gesloopt en ingebracht zijn. Door een jaar langere looptijd en bijstelling van de grondopbrengsten is een extra storting van € 349.000 gedaan in de verliesvoorziening Vosholen deelplan 2. Verder zijn de kosten voor externe diensten € 264.000 lager en de kosten voor inhuur op de grondexploitaties € 195.000 hoger dan begroot.  De baten op de woningbouwexploitaties worden via de lasten overgeboekt naar de balans. Dit resulteert in een nadeel op de lasten door hogere  grondverkopen op de grondexploitaties van per saldo € 332.000 door hogere verkopen op de grondexploitatie De Vosholen deelplan 1.  Voor herstructurering Hoogezand Noord is € 6.821.000 minder subsidie ingezet dus lagere lasten omdat de subsidiabele investeringen volgende jaren zullen plaatsvinden. Overige verschillen tellen op tot € 16.000 hogere lasten.

Baten (€ 6.443.000 nadelig): De lasten van de woningbouwexploitaties worden via de baten overgeboekt naar de balans. Het saldo van de lagere kosten voor verwervingen, bouw- en woonrijp maken, hogere interne verrekeningskosten, hogere kosten inhuur en lagere kosten externe diensten van totaal € 1.397.000 hebben hier (nadelig) effect op. Voor Herstructurering Hoogezand Noord is € 6.821.000 minder subsidie ingezet omdat de subsidiabele investeringen volgende jaren zullen plaatsvinden. De grondverkopen op de grondexploitaties zijn per saldo € 332.000 hoger uitgevallen door vooral verkopen op de grondexploitatie De Vosholen deelplan 1. Verder is door een gunstige uitkomst van de MPG 2025 € 1.370.000 uit de verliesvoorzieningen grondexploitaties onttrokken en zijn de winstnemingen € 64.000 hoger dan begroot. Overige verschillen tellen op tot € 9.000 hogere baten.

Mutaties reserves (€ 1.085.000 nadelig): De resultaten uit de Meerjaren Prognose Grondexploitaties 2025 hebben geresulteerd in  een hogere storting van € 1.434.000 in de reserve grondexploitaties door onttrekkingen uit diverse verliesvoorzieningen van totaal € 1.370.000 en door hogere winstnemingen op de woningbouwexploitaties van € 64.000 . Daartegenover staat een hogere onttrekking van € 349.000 als dekking voor de storting in de verliesvoorziening Vosholen deelplan 2.

Toerisme

Per saldo is het resultaat van het product Toerisme inclusief de reserve mutaties € 118.000 voordelig.

Lasten (€ 69.000 voordelig): In 2023 zijn structurele en incidentele middelen beschikbaar gesteld voor de visie Vrijetijdseconomie.  Door vertraging in de uitvoering resteert er per saldo € 36.000. Als gevolg hiervan onttrekken we ook minder uit de reserve, per saldo heeft het geen effect. Deze middelen worden in 2025 besteed. Overige afwijkingen tellen op tot een voordeel van € 33.000.

Baten (€ 85.000 voordelig): De toeristenbelasting wordt opgelegd na afloop van het jaar aan de hand van het aantal geregistreerde overnachtingen. De opbrengst op basis van het aantal toeristen dat in 2023 in onze gemeente overnachtte overtrof onze inschatting met € 85.000.

Mutaties reserves (€ 36.000 nadelig):  De onttrekking aan de reserve is lager omdat er in 2024 minder is uitgeven aan de visie Vrijetijdseconomie, het nadeel is € 36.000.

Openbaar vervoer

Het verschil ten opzichte van de begroting 2024 is nihil en wordt derhalve niet toegelicht.