2.5 Programma Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

2.5.0 Inleiding

Terug naar navigatie - Visie, doelstelling en opbouw programma

Binnen dit programma geven we uitvoering aan het Programma gevolgen gas- en zoutwinning en de uitvoering van het lokale programmaplan binnen het Nationaal Programma Groningen (NPG). 

Nauw verbonden met de gevolgen van de gaswinning is de kabinetsreactie Nij Begun. Bij (het opstellen van) de begroting 2024 was hier nog weinig van bekend. Vandaar dat er geen expliciete onderdelen waren opgenomen. Vanwege de impact op onze gemeente vinden we het waardevol u globaal te informeren over hetgeen afgelopen jaar is gedaan.

De 50 maatregelen van Nij Begun hebben in 2024 meer vorm en inhoud gekregen. Deze 50 maatregelen zijn gericht op de verbetering van schadeherstel en versterking. Daarnaast zet Nij Begun in op een beter toekomstperspectief voor alle inwoners van Groningers en Noord—Drenthe. Nij Begun is in vier pijlers opgepakt in onze organisatie, namelijk:

1.    Duurzaamheid
2.    Versterking en herstel 
3.    Sociale Agenda 
4.    Economische Agenda 

‘Nij Begun’ heeft ook effect op ons lokaal programma ‘Hart voor Midden-Groningen’. Een aantal projecten die wij lokaal uitvoeren lijkt sterk op de projecten zoals gepresenteerd in de Sociale Agenda. Of dit ook geldt voor de Economische Agenda is op dit moment nog niet te zeggen. Er zijn in ieder geval een aantal grote thema’s die provinciaal zijn uitgewerkt en geen tot nauwelijks impact hebben op ons lokale programma. 

In algemene zin hebben wij ons in 2024 via vele regionale overleggen sterk gemaakt voor een effectieve inzet van de beschikbare middelen, het betrekken van inwoners en democratische besluitvorming door het in positie brengen van volksvertegenwoordigers en in het bijzonder uw raad. Wij hebben het perspectief van Midden-Groningen en de regio daarin nadrukkelijk naar voren gebracht. 

2.5.1 Gevolgen gas- en zoutwinning

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In 2024 is de gaswinning uit het Groningenveld definitief gestopt. Op 19 april ging de wet in, die daarvoor zorgt. Het biedt ons de zekerheid dat de gaskraan dicht is én dicht blijft. Dat betekent niet dat alle ellende is opgelost, maar wel dat de bron ervan is gestopt.  Het is de opgave om de komende jaren daadwerkelijk vertrouwen te herstellen en onze inwoners perspectief te bieden. Met de maatregelen uit Nij Begun liggen er kansen om dat te doen. De ruimte tot hernieuwd perspectief neemt niet weg dat vele inwoners nu nog dagelijks de negatieve gevolgen ondervinden van de jarenlange gaswinning. Op veel adressen moet de versterkingsopgave en/of het herstellen van schade nog worden afgerond of beginnen. Ook zien we nog steeds veel inwoners die mentale en fysieke klachten hebben als gevolg van de gaswinning. Met name de langslepende trajecten en de wijze waarop de rijksoverheid met hen is omgegaan, heeft soms diepe sporen achtergelaten.  

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Alle gebouwen binnen de versterkingsopgave zo snel mogelijk laten beoordelen

Terug naar navigatie - a. Alle gebouwen binnen de versterkingsopgave zo snel mogelijk laten beoordelen

Met ons jaarlijkse Lokaal Plan van Aanpak (LPvA) geven wij NCG de opdracht om zo snel mogelijk alle gebouwen binnen het versterkingsprogramma te beoordelen. NCG had zichzelf, in lijn met ons LPvA 2024, tot doel gesteld om voor 1 juli 2024 alle gebouwen te hebben beoordeeld. Deze 'bewonersbelofte' die in eerste instantie vóór eind 2023 gold, heeft NCG ook over heel 2024 niet waar kunnen maken. De nog te starten beoordelingen lopen daarmee ook in 2025 door. Hoewel het resterende aantal nog te beoordelen adressen uit 2024 vrij klein is, is het zeer teleurstellend dat deze inwoners daarmee nog langer in onzekerheid zitten. In het LPvA 2025 is een zo snel mogelijke beoordeling van de resterende 34 adressen (totale versterkingsopgave telt 3.354 adressen)  als opdracht aan NCG meegegeven. 

b. De versterkingsopgave gebiedsgericht vormgeven

Terug naar navigatie - b. De versterkingsopgave gebiedsgericht vormgeven

In onze gemeente zijn er bijna 34.000 adressen. Het versterkingsgebied telt er ruim 5.400 , waarvan er 3.354 in het versterkingsprogramma zitten. Eind 2024 waren er 999 adressen nog niet op norm. Voor deze woningen, zoals ook benoemd in ons jaarlijkse Lokaal Plan van Aanpak, geven wij NCG opdracht om ze zo snel mogelijk te versterken.  De cijfers maken duidelijk dat de versterkingsopgave vordert. Wel zien we dat het aantal adressen, waar een (stevige) versterkingsopgave speelt relatief gezien een steeds groter aandeel inneemt binnen de projectportefeuille van NCG. Dit komt vooral omdat er bijna geen woningen meer in de voorraad zitten, die na beoordeling door NCG (en dus zonder enige versterking) het label "op norm" krijgen.  Dit betekent dat er bij alle resterende adressen in de portefeuille van NCG een versterkingsopgave is. De resterende opgave is dan ook nog stevig. 

Bij het uitvoeren van de versterkingsopgave proberen we zoveel mogelijk gebiedsgericht te werken. Dit betekent dat we clusteren per dorp en wijk. Het voordeel van een geclusterde aanpak van het gebied is dat we in één keer de openbare ruimte kunnen herstellen en deze een impuls kunnen geven. Met een geclusterde aanpak proberen we ook de overlast voor onze inwoners zoveel mogelijk te concentreren. We hebben liever dat onze inwoner één keer in het stof zit dan meerdere malen. Dit geldt overigens niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de woning zelf. Zo worden bij te versterken woningen gelijk de benodigde isolatiemaatregelen meegenomen.   

c. Beëindiging van de gaswinning

Terug naar navigatie - c. Beëindiging van de gaswinning

Op vrijdag 19 april 2024 is de Wet beëindiging gaswinning Groningenveld in werking getreden. Daarmee is de gaswinning uit het Groningenveld definitief ten einde gekomen. Nu de gaswinning is gestopt, worden de winningslocaties één voor één verwijderd. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ziet erop toe dat dit goed en permanent gebeurd. Op verschillende locaties zagen we in 2024 werkzaamheden die met het sluiten van het gasveld te maken hebben. Ook de komende jaren zullen we dat blijven zien. Via de zogeheten 'NAM omgevingsapp' kunt u het laatste nieuws vinden vanuit NAM over het sluiten en opruimen van locaties in onze provincie én gemeente. Voor wat betreft de langetermijneffecten van de gaswinning zoals bodemdaling en bodemtrillingen, moet de NAM blijven monitoren. Ook hiervoor geldt dat SodM hierop toeziet.   

d. Een vlotte en bewonersgerichte manier van versterken mede mogelijk maken

Terug naar navigatie - d. Een vlotte en bewonersgerichte manier van versterken mede mogelijk maken

In Nij Begun heeft het kabinet 50 maatregelen opgenomen, die ervoor moeten zorgen dat het gehele versterkingstraject beter verloopt. In 2024 is veel gesproken met het rijk, NCG, IMG en andere betrokken (bewoners)groepen om de maatregelen verder uit te werken. Hoewel alle partijen zien dat het beter moet, beter kan én in veel gevallen ook beter gaat, lukt dat nog niet op alle plekken. In die gevallen waar het nog niet goed gaat, zien we dat er geen sprake is van een echte één-overheid-gedachte. Zowel NCG, IMG en soms ook wijzelf redeneren dan nog teveel vanuit eigen beleid, opdracht of mandaat. Het gevolg is dat onze inwoner het terechte gevoel heeft van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Het is onze opgave om steeds terug te gaan naar het belang van de bewoner én deze centraal te stellen. In sommige gevallen moeten er dan onorthodoxe maatregelen worden getroffen voor een vlotte afronding van het versterkingstraject. In 2024 hebben we in de lokale stuurgroep (overleg NCG, IMG en gemeente) meermaals met elkaar gesproken over het daadwerkelijk vormgeven van de één-overheid-aanpak en hebben we concrete adressen, die vast liepen, weer vlot getrokken.  De lessen die we met NCG en IMG hebben getrokken in 2024 bieden ons vertrouwen en perspectief voor de aanpak in de komende jaren.

e. De eigenaren in batch 1588 kunnen hun versterkingsprojecten realiseren

Terug naar navigatie - e. De eigenaren in batch 1588 kunnen hun versterkingsprojecten realiseren

De term batch 1588 staat voor een groep van 1.588 woningen, waarin wij, de gemeente Groningen en de gemeente Eemsdelta de versterkingsopgave uitvoeren. Voor deze 1588 woningen vervullen we daarmee de rol die NCG in de rest van het versterkingsgebied heeft. Voor onze gemeente gaat het om 89 woningen die alle in Overschild liggen. Eind 2024 waren er 47 woningen klaar met de werkzaamheden, 17 bezig met de bouw en zaten de resterende 25 woningen in de planvormings- of beginfase. 

De cijfers over 2024 laten zien dat ook binnen batch 1588 de versterkingsoperatie minder voorspoedig verloopt dan we zouden willen. Hoewel op alle adressen, waar de bewoner dat wil, het versterkingsproces loopt, gaat het niet snel. Voor een deel (uitstellen en/of verkoopplannen) heeft dit te maken met keuzes die bewoners maken, maar we onderkennen ook dat het traject om te komen tot voldoende budget om het bouwplan van de bewoner te realiseren soms lang duurt. Dit heeft ermee te maken dat bewoners binnen batch 1588 (in het geval van sloop/nieuwbouw) recht hebben op een bouwbudget voor een functioneel vergelijkbare woning. Om te bepalen of de nieuwe woning functioneel vergelijkbaar is met de te slopen woning, moet het opgestelde bouwplan worden getoetst. Het doorlopen van deze toets, overleg over de uitkomst en het eventueel bijstellen van het plan/budget is maatwerk en daarmee tijdrovend. We beseffen ons dat het langdurige traject onze bewoners soms zwaar valt en proberen waar mogelijk te versnellen. In 2024 hebben we dan ook meermaals de risicoreserve aangesproken om aanvullend budget beschikbaar te stellen voor adressen waar op basis van de toets extra budget nodig bleek. Bij de beoordeling en toekenning houden we daarbij de uitgangspunten voor ogen vanuit Nij Begun. Het moet makkelijker, menselijker en milder.   

f. Veilige en toekomstbestendige scholen realiseren

Terug naar navigatie - f. Veilige en toekomstbestendige scholen realiseren

Met het scholenprogramma werken we in onze gemeente aan veilige en toekomstbestendige huisvesting voor bijna 30 scholen. We zitten in de afrondende fase van het programma. Er resteert nog één locatie vanuit het programma, namelijk het kindcentrum Kropswolde. In 2024 zijn voor deze locatie de laatste  voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De realisatie zal in 2025 plaatsvinden. 

g. Voorkomen dat onze inwoners zelf de versterkingsopgave betalen

Terug naar navigatie - g. Voorkomen dat onze inwoners zelf de versterkingsopgave betalen

Binnen Nij Begun zijn de termen milder, makkelijker en menselijker belangrijke begrippen.  Daarnaast zijn er maatregelen en instrumenten in Nij Begun opgenomen om ervoor te zorgen dat onze inwoners niet de rekening hoeven te betalen van de versterking. Overigens dienen onze inwoners wel zelf hun eigen wensen te bekostigen, die zij meenemen tijdens de versterkingswerkzaamheden.
In 2024 hebben we via diverse specifieke uitkeringen van het rijk de toezegging (en eerste tranche van het geld) ontvangen, waarmee alle kosten kunnen worden vergoed die eigenaren en overheden maken. Dit betekent ook dat de inzet van de gemeente, inclusief de noodzakelijke maatregelen aan het openbaar gebied, gedekt worden door de rijksoverheid. 

h. We willen geen uitbreiding van de zoutwinning

Terug naar navigatie - h. We willen geen uitbreiding van de zoutwinning

Ons standpunt is dat we geen verdere uitbreiding van de zoutwinning in onze gemeente willen. Belangrijke reden daarvoor is dat we vinden dat gestapelde mijnbouw (gevolgen van gas- en zoutwinning) te veel risico's met zich meebrengt. We zijn eerder dan ook naar de Raad van State gestapt om uitbreiding van de zoutwinning tegen te houden. In 2024 zijn op dit vlak geen nieuwe ontwikkelingen te melden. De Raad van State zal in 2025 uitspraak doen.  

2.5.2 Nationaal Programma Groningen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Nationaal Programma Groningen (NPG) is er om Groningers in het aardbevingsgebied een betere toekomst te bieden. Wij willen met dit programma de Brede Welvaart vergroten. Brede Welvaart gaat over groei van de economie en ook over de gezondheid, de tevredenheid van inwoners met hun leven, de omgeving waar ze wonen, de kwaliteit van natuur en milieu, opleidingsniveau en vertrouwen in politiek en bestuur. Daarnaast wil het programma ook het imago van Groningen verbeteren. Wij kunnen geld aanvragen voor projecten uit het programmaplan Hart voor Midden-Groningen dat door uw raad is vastgesteld. Er zijn geen noemenswaardige afwijkingen op het gebied van financiën, planning en resultaten ten opzichte van de begroting 2024.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Uitvoering geven aan het lokaal Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

Terug naar navigatie - a. Uitvoering geven aan het lokaal Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

In 2024 gaven we verdere uitvoering aan de 21 goedgekeurde projecten. Dit jaar zijn er vier projecten afgerond. Dit zijn project De IJsberg, Hulpteam Overschild, Bouwproces Overschild en Bevordering Sociale Veerkracht. Over dit laatste project is in januari 2025 een informerende raadsbrief verzonden.

Wanneer een project stopt werken wij eraan de activiteiten en de werkwijze in de lijn voort te zetten. Op deze manier borgen wij de resultaten van een project. Dit geldt ook voor de projecten die dit jaar zijn afgerond. Zo werkt team Eropaf verder met de werkwijze van De Ijsberg en is zijn de inspanningen van Hulpteam Overschild te zien in de openbare ruimte. Voor de lopende projecten zijn dit jaar nagenoeg alle resultaten gehaald. De resultaten zijn te lezen in de tabel A die is toegevoegd.

Sommige projecten hebben wat vertraging opgelopen vanwege beperkte capaciteit en beschikbaarheid van mensen. Dit geldt ook voor de nog nieuw aan te vragen projecten Landschap & Natuur en Bedrijvig & Leefbaar. In overleg met de werkgroep Nij Begun is ook gewerkt aan alternatieve scenario's voor de middelen van het 5% amendement. Een toelichting op de projecten vindt u op deze website. 

b. Aanvragen van tweede (en derde) fases van lopende projecten

Terug naar navigatie - b. Aanvragen van tweede (en derde) fases van lopende projecten

Midden-Groningen heeft ervoor gekozen om veel projecten te starten met een proef-fase. Als de aanpak een succes is, vragen we de tweede-, of derde fase aan. In 2024 hebben wij voor de volgende projecten een tweede-, of derde fase aangevraagd: 

  • Fase twee Midden-Groningen op de kaart (toegekend)
  • Fase drie Hoogezand-Noord (toegekend)
  • Fase twee Verpauperde Panden (in voorbereiding) 

c. Voorbereiden aanvraag nieuwe projecten

Terug naar navigatie - c. Voorbereiden aanvraag nieuwe projecten

Er kunnen nog drie nieuwe projecten aangevraagd worden vanuit het beschikbare geld. Uw raad heeft bij de vaststelling van het aangepaste programmaplan gekozen voor de projecten Bedrijvig & Leefbaar, Versterking van landschap en natuur en Versterking van Inwonerinitiatieven (5% amendement). In 2024 hebben zich een aantal risico's voorgedaan waardoor de projectaanvragen nog niet zijn ingediend. Dit heeft met name te maken met beschikbare capaciteit. De aanvragen zijn in voorbereiding en er worden projectplannen geschreven die aansluiten bij de actuele ontwikkelingen. Daarnaast heeft de onafhankelijke commissie van het Nationaal Programma Groningen in 2024 haar toetsingscriteria aangescherpt. 

  • Het projectvoorstel Versterken Inwonerinitiatieven is in 2023 na veel inspanningen definitief afgewezen door het bestuur van Nationaal Programma Groningen. In 2024 zijn alternatieve scenario's onderzocht. Dit vroeg om een nauwe afstemming en samenwerking met de raadswerkgroep. Er is in de laatste maanden van 2024 gewerkt aan een raadsvoorstel hoe de middelen van dit initiatief effectief ingezet kunnen worden binnen de bestaande programmakaders. Dit is begin 2025 met uw raadswerkgroep oriënterend besproken en zal vervolgens in een raadsvoorstel aan u ter besluitvorming worden voorgelegd. 
  • Met de aanvraag versterken Landschap en Natuur vragen we geld aan om de plannen samen met stakeholders en andere overheden verder te ontwikkelen en financiering voor de realisatie te organiseren. In 2024 is de start gemaakt met het schrijven en is advies ingewonnen bij het Omgevingskwaliteitsteam van het Nationaal Programma Groningen. 
  • Met de aanvraag Bedrijvig & Leefbaar vragen we geld aan om knelpunten op onze bedrijventerreinen aan te pakken. We hebben een concept aanvraag geschreven en dienen dit in 2025 in bij het Nationaal Programma Groningen. 

d. Uitvoering geven aan het collegeprogramma Samen aan de Slag

Terug naar navigatie - d. Uitvoering geven aan het collegeprogramma Samen aan de Slag

De uitvoering van de projecten draagt bij aan de doelen van het collegeprogramma*. Voor het uitvoeren van het 5% amendement is in 2024 aan een voorstel gewerkt waarbij alternatieve scenario's aan uw raad worden voorgelegd. 

*Een overzicht van de raakvlakken en kansen per ambitie is opgenomen in de programmabegroting 2024.

e. Invulling geven aan participatie en betrokkenheid van inwoners

Terug naar navigatie - e. Invulling geven aan participatie en betrokkenheid van inwoners

In 2024 hebben inwoners meegedaan in verschillende projecten of door de inspanningen van een project weer grip gekregen in hun eigen leven. De manier waarop we dat doen is altijd maatwerk per project. De projecten die wij samen met Kwartier Zorg & Welzijn uitvoerden creëren een ander soort participatie waar inwoners (weer) regie krijgen op hun eigen leven. De jongeren zijn de baas als maker bij het project Jongeren Pitchen en krijgen een nieuw perspectief op hun toekomst door het Jongerenwerk+.

Veel van de projecten zijn gericht op het versterken van het netwerk van onze inwoners. Denk aan het project Ervaringsdeskundige, JIM of Jongeren met Toekomst. Bij dat laatste project hebben ruim 60 jongeren hun eigen vaardigheden ontwikkelt en zijn daardoor veerkrachtiger als jong volwassenen. Ook in 2024 hebben wij ons ingespannen inwoners te ondersteunen zonder over te nemen. Met behulp van familie, buren en in het geval van Moeders van Midden-Groningen met studenten. Voorop in deze projecten staat dat wij luisteren naar inwoners en naast ze gaan staan. 

Participatie werd ook heel zichtbaar binnen in projecten waar wij samen met inwoners grote en kleine problemen aanpakken. Het project ‘Verbeteren veiligheid Midden-Groningen’ is gericht op de twee focuswijken waar problematiek zichtbaar is rondom veiligheid, grofvuil en sociale achterstanden. Wij werken in 2024 samen met alle netwerkpartners, zoals de BOA's, wijkagenten, jongerenwerkers en natuurlijk de bewoners om de wijken vooruit te helpen. Met het project Dorps- en wijkplannen bepalen inwoners wat de prioriteiten zijn in de komende jaren in hun eigen dorp of wijk. Inmiddels gingen al honderden inwoners zelf aan de slag met het maken van een plan voor hun dorp of wijk. Wij dachten en werkten mee bij realisatie van de uitvoeringsagenda's, samen met onze netwerkpartners. 

Maar ook de leefomgeving kreeg aandacht. Met verschillende projecten binnen het programma maken wij een zichtbaar verschil in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige (uitverkochte) excursies en routes van het project Midden-Groningen op de kaart of de hulp vanuit het Hulpteam Overschild. Met het project Verpauperde Panden maken wij structureel verschil bij woningen waar achterstallig onderhoud het straatbeeld verrommelt. Dit zijn projecten resultaten die alle bewoners zien en ervaren. 

We willen laten zien wat we doen. Want zo wordt duidelijk dat Nationaal Programma Groningen echt iets betekent voor de toekomst van onze inwoners. Wij maken verhalen en plaatsen dit in de regiokrant en op onze socials. Met een online campagne hebben we gericht gewerkt aan naamsbekendheid onder verschillende doelgroepen. Daarnaast hebben wij een nieuwbrief die goed gelezen wordt. De keet van het project Dorps-, en wijkplannen maken stond weer op verschillende plekken in onze gemeente en wij maakte een prachtig boek vol verhalen van de verschillende projecten. 

Het Nationaal Programma Groningen heeft ook in 2024 een imagomonitor uitgevoerd. De gegevens van deze monitor laten zien dat het imago van Midden-Groningen nog volop kan groeien maar er een stijgende lijn te zien is. 

 

f. Meten en rapporteren

Terug naar navigatie - f. Meten en rapporteren

We willen weten of de uitvoering van de projecten daadwerkelijk bijdraagt aan de Brede Welvaart. Daarom wordt dit jaarlijks onderzocht in opdracht van het regionaal Nationaal Programma Groningen-bestuur. In 2024 is dit voor de vijfde keer gemeten, tezamen met een Imago monitor. Deze resultaten zijn in november gedeeld met uw raad. 

Als onderdeel van de P&C-cyclus wordt binnen de projecten gerapporteerd over het bereiken van het beoogd resultaat en de bijdrage van deze resultaten aan de (hoofd)doelstellingen. In 2024 informeerde wij uw raad daarnaast twee keer door middel van een informatiebijeenkomst en een bustour over de voortgang van het programma als geheel en hebben we de projecten inhoudelijk toegelicht. 

g. Voorbereiden van de borging van de projectresultaten in het reguliere werk

Terug naar navigatie - g. Voorbereiden van de borging van de projectresultaten in het reguliere werk

We willen dat de projecten vanuit Nationaal Programma niet stoppen nadat het geld op is. Veel van de projecten hebben niet alleen een inhoudelijk resultaat, maar ook een beoogd en langdurig resultaat in de vorm van een vernieuwende werkwijze of nieuwe vormen van samenwerking. Soms heeft het project de vorm van een proef, waarbij het resultaat na een positieve evaluatie moet worden ingevoerd in de gewone organisatie.

In 2024 hebben wij de werkwijze en resultaten van vier projecten ingevoerd. Er is gesproken over de mogelijkheden die er vanuit Nij Begun zullen ontstaan. Ook de komende jaren zullen wij ons inzetten om met de kansen die met Nij Begun ontstaan te benutten voor het voortzetten van de resultaten van het programma Hart voor Midden-Groningen. 

Voortgang projecten

Terug naar navigatie - Voortgang projecten
code Projectnaam Voortgang eind 2024 Inspanningen, resultaten en indicatoren 2024 Gehonoreerd bedrag incl. btw Gehonoreerd bedrag excl. Btw Besteding t/m 2024 (excl. Btw)
Projecten uit Leefbaarheidsgelden
S01-2m Kademuur Hellum afgerond 151 125 118
S01-2n Steigers Kielwindeweer afgerond 61 50 42
S01-2p Kwaliteitsverbetering Foxholstermeer afgerond 113 93 93
S01-2q Ontmoetingsplek Froombosch afgerond 290 240 237
S01-2r Herinrichting centrumgebied Slochteren afgerond 457 378 276
S01-2s Ontmoetingsplek Siddeburen afgerond 250 207 207
Totaal 1.323 1.093 973
Project via Provincie
S02-1 Pilot aardgasvrije wijk (Gorecht-Noord) middenin realisatie In 2024 is de definitieve business case voor de WarmteCompagnie opgeleverd. Meer dan 50% van de huiseigenaren heeft aangegeven te willen aansluiten op het warmtenet. Daarmee is de aanleg in de straten waar particuliere eigenaren wonen, verzekerd. In oktober 2024 heeft de raad van de gemeente Midden-Groningen besloten in te stemmen met: 6.000 6.000 1.611
• De oprichting van de WarmteCompagnie;
• Diverse juridische overeenkomsten die ten grondslag liggen aan de oprichting (zoals de dienstverleningsovereenkomst (DVO) en de Aandeelhoudersovereenkomst (AHO));
• €1.500.000 extra kapitaal in te brengen bij de oprichting van de WarmteCompagnie;
• Met een gemeentegarantie van € 5.400.000 voor de financiering van het warmtenet en een bijbehorende voorziening van € 459.000 te vormen;
In november 2024 is de WarmteCompagnie opgericht en heeft de WarmteCompagnie een interim-directeur aangesteld;
• De WarmteCompagnie heeft besloten een lening aan te gaan bij de NWB;
• In november 2024 zijn de definitieve exploitatieovereenkomsten (EOKs) opgesteld. Er lopen nu gesprekken met de woningbouwcorporaties;
• In december 2024 is de WIS-subsidie aangevraagd door de WarmteCompagnie.
Totaal 6.000 6.000 1.611
Projecten uit Trekkingsrecht
M01 bouw programma MG afgerond 968 880 880
M02 Dorpsproces Overschild afgerond In 2024 is het project afgerond. De doelstellingen zijn behaald. Het eindverslag is inmiddels door het Nationaal Programma goedgekeurd. 1.171 1.070 1.070
M03 Beleving en Verhaal Overschild afgerond 141 120 120
M04 Plus op Sport (wijken Gorecht & Woldwijck Hoogezand) middenin realisatie De scenariostudie voor de locatie is in 2024 afgerond. Er wordt nu gewerkt aan een voorstel met een aanvullende kredietaanvraag. Dit zorgt voor vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning (is eerder al gemeld). 3.653 3.082 2.199
M22 Herstructurering Hoogezand-Noord begin realisatiefase De grondexploitatie (voor Zeeheldenbuurt West, park en bedrijvenzone tot aan Rembrandtlaan) is door de gemeenteraad vastgesteld. Positieve besluitvorming over SOK Gemeente-Corporaties. Er zijn ook een aantal tijdelijke activiteiten uitgevoerd in de Agrifirm, zoals Urban sports, foto expositie door bewoners, pop-up restaurant en indoor skatebaan. Voor de Agrifirm, de silo's en de gemeentewerflocatie zijn stedenbouwkundige verkenningen uitgevoerd. 9.011 8.414 2.704
voor- (incl. 2e fase) • Er zijn voorbereidingen getroffen voor een gezamenlijke tenderprocedure voor de bouw van woningen in Zeeheldenbuurt - West;
heen • In het park zijn de nieuwe paden opgeleverd en feestelijk geopend en voorbereidingen voor het Cruyff-Court en beweegroute zijn getroffen. Er is een plan voor de vernieuwing van de speeltuin gemaakt (uitvoering in 2025) samen met bewoners;
M05 • Er is een proefafsluiting verkeer uitgevoerd incl. evaluatie met de buurt;
• Er zijn civieltechnische en infrastructurele voorbereidingen gestart voor Zeeheldenbuurt West;
• Er is een integrale wijkanalyse uitgevoerd waar ook het sociale krachtenveld in beeld is gebracht. De sociaal wijkversterker ontplooit samen met bewoners diverse wijkactiviteiten, zoals vakantie activiteiten voor jeugd met als doel buurtnetwerken op te bouwen.
M06 Aanpak verpauperde panden middenin realisatie Voortzetting van uitvoering: er zijn in 2024 zeven particuliere panden met positief resultaat opgeknapt. Er zijn daarnaast een aantal panden waarbij het proces al wel in gang is gezet maar er nog geen resultaat is te melden. Ook is er gewerkt aan fase twee van dit project en in het tweede kwartaal van 2025 zal deze aanvraag worden ingediend. 2.000 2.000 804
M07 Midden-Groningen op de kaart (incl. 2e fase) middenin realisatie Fase twee is aangevraagd en goedgekeurd. Deze tweede fase start in januari 2025. De drie resterende Roege Pad etappes en de korte 'Roege Rondjes' zijn geopend. De routes zijn online toegankelijk gemaakt. De route en promotie van de route Zuidlaardermeer is gereed. Er zijn diverse andere routes en excursies georganiseerd. Voor elke thema is een plan ontwikkeld en elke route heeft haar eigen promotiemateriaal en plan. Er zijn diverse gadgets gemaakt, zoals stempelkaarten, bouwhekdoeken en speldjes. Er zijn excursies georganiseerd tijdens de maand van de geschiedenis. 255 228 128
M08 Jongeren pitchen cultuurprojecten(Dragon's Den) middenin realisatie Er zijn dit jaar drie pitchrondes gerealiseerd met zeven pitches. De ingebrachte ideeën zijn, met begeleiding, tot volwaardige concrete plannen omgezet. In de vakantie is een filmproject uitgevoerd, er is een podcastcursus gegeven, wekelijks waren er rapavonden met les en studio-opnames en er is een serie gemaakt over de 'andere kant van de jeugdzorg'. Het project loopt langer door vanwege de eerder opgelopen vertraging, 2026 is het laatste uitvoeringsjaar. 250 250 130
M09 Bevordering Sociale Veerkracht (incl. 2e fase) afgerond Het project is in september 2024 afgerond. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd. Het eindverslag is inmiddels door het Nationaal Programma goedgekeurd. 700 678 451
M10 IJsberg afgerond Er is door de gemeenteraad positief besloten over het voorzetten van het project door Team Eropaf. Per januari 2025 is dit opgenomen als lijnactiviteit binnen de Kredietbank. Het eindverslag in inmiddels door het Nationaal Programma goedgekeurd. Er is na afronding van het project een bedrag over. De doelstelling en te behalen resultaten van het project zijn wel behaald. Een bedrag van ruim 400.000 wordt overgeheveld naar Jongeren met Toekomst. Het restant wordt toegevoegd aan de reserve. 2.222 2.222 1.239
M11 Ervaringsdeskundigen laatste deel realisatiefase Drie van de vijf ervaringsdeskundigen zijn op dit moment actief binnen de gebiedsteams. Daarnaast sluit één ervaringsdeskundige aan bij het Jongerenwerk en één bij de pilot 'Ieder Kind telt Mee'. Eén van de ervaringsdeskundigen heeft de training ' aandachtsfunctionaris Nu Niet Zwanger' gevolgd en ze hebben allen het certificaat Voorzieningswijzer behaald. De Universiteit Wageningen doet in 2024 onderzoek naar de impact van het project. Er zijn in 2024 plusminus 80 gezinnen en individuele huishoudens ondersteund. 765 765 701
M12 Jongeren met Toekomst middenin realisatie In 2024 hebben 86 jongeren zich gemeld voor hulp. Er is gestart met een verkenning voor een goed jongerenvolgsysteem. De caseload is door intensieve begeleiding hoger dan vooraf gedacht. Er zijn overgebleven middelen van het project de IJsberg verplaatst naar dit project, passend binnen de voorwaarden van het Nationaal Programma. 1.858 1.858 903
M13 Jongerenwerk+ middenin realisatie Er worden 100 jongeren individueel begeleid. Daarnaast lopen er contacten met het netwerk van jongeren. Er zijn met 25 jongeren individuele vakantie-activiteiten ondernomen. In Harkstede is Hunted georganiseerd met een opkomst van 120 jongeren, daar zijn nog altijd duurzame contacten mee. Daarnaast worden er diverse activiteiten collectief ondernomen om jongeren te bereiken. Ook is het JW+ betrokken bij onveilige situaties in de wijken en dorpen of op (basis)scholen. Er is samenwerking met netwerkpartners, zoals het Aletta en BWRI, maar ook met andere zorgaanbieders en politie. 2.500 2.500 1.478
M14 JIM aanpak in afronding In totaal hebben 40 medewerkers deelgenomen aan de JIM- trainingen en zijn 29 medewerkers 263 263 263
gecertificeerd. Het betreft een gemêleerde groep medewerkers van casemanagers jeugd, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, teamcoaches en ervaringsdeskundigen verdeeld over de vier gebiedsteams. Alle getrainde medewerkers werken met de JIM-aanpak waar nodig en mogelijk, als onderdeel van alle instrumenten die ingezet kunnen worden. De werkwijze is opgenomen in de werkwijze van Kwartier. Er wordt nu gewerkt aan een eindverslag.
M15 Ontwikkelbedrijf laatste deel realisatiefase De inkomsten vanuit diverse fondsen is structureel geregeld voor 2024, 2025 en 2026. Er zijn vier leerlijnen opgezet en er zijn verschillende erkenningen aan het leerbedrijf toegevoegd. Daarnaast is er gewerkt aan het verbreden van de dienstverlening voor alle inwoners. In 2024 zijn de volgende deelnemers aan Werkfittrajecten geweest, namelijk; 1.064 1.064 689
• 69 deelnemers aan Kansrijk Talent;
• 110 personen namen deel aan arbeidstrainingsovereenkomsten intern;
• 17 personen voor afspraakbanen en banen beschut bij het Werkbedrijf;
• Voor 75 personen realisatie scholingstrajecten/praktijkleren.
M16 Hulpteam Overschild afgerond Het project is in 2024 afgerond. BWRI blijft wel een klussenteam actief houden in de regio, die voor meerdere partijen onderhoudsklussen gaat uitvoeren onder andere voor de woningbouwvereniging Acantus. Ook deze activiteiten zullen worden uitgevoerd door inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor dat deel van het project zullen de activiteiten dus worden voortgezet. Het eindverslag is door het Nationaal Programma goedgekeurd. 360 360 355
M17 Tijd voor toekomst inclusief tweede fase middenin realisatie In 2024 zijn er vanuit Tijd voor Toekomst elf kind-ouder-ondersteuners (KOO’ers) actief geweest op 20 scholen in Midden-Groningen. Er is een akkoord bereikt met de schoolbestuurders om de middelen 'brugfunctionaris' á € 320.000 bij te dragen aan uitbreiding van het aantal KOO’ers per 2025. Tijd voor Toekomst wordt door de Hanzehogeschool gemonitord en kind-ouder-ondersteuners door Sinzer. Er zijn nog diverse andere resultaten behaald: 13.074 13.074 2.803
• De Uitvoering Rijke Schooldag;
• Intervisie voor deelnemende scholen;
• Presentatie documentaire;
• Weerbaarheidstraining voor KOO'ers en buurtsportcoaches;
• Drie nieuwe basisscholen zijn gestart, totaal dertien basisscholen;
• Aletta Jacobs College (VO) is gestart;
• Pilot Kind en Ontbijt is met een jaar verlengd;
• Groepsdynamica is op alle scholen gestart.
M18 Moeders van MG (onderdeel Kansrijke start) middenin realisatie Vanaf de start van de projectperiode zijn er 50 moeders bereikt. Er lopen nu 26 actieve casussen en er zijn acht casussen afgesloten in 2024. Iedere moeder heeft een plan en de ontwikkeling wordt in kaart gebracht. Er is afstemming en contact met andere gemeenten die dit project ook uitvoeren en er wordt gewerkt richting een stichting voor shared services. 680 680 580
M19 Toekomstbestendig cultureel erfgoed middenin realisatie Goedkeuring voor verlenging eerste fase is verleend door NPG-bureau en tweede fase wordt niet aangevraagd vanwege te weinig belangstelling voor de regeling (ook na veel promotie). In 2024 zijn vijf van de negen subsidies beschikt en uitgekeerd. 500 500 250
M24 Verbeteren veiligheid MG (incl. 2e fase) middenin realisatie Er is veel inzet gepleegd in de samenwerking met netwerkpartners, waaronder sociaal werk, politie en de woningbouwcoöperaties. In 2024 zijn naar aanleiding van het activiteitenplan verschillende resultaten behaald, namelijk: 3.664 3.516 717
(voor- • Jaarwisseling: o.a. aanpak complexe overlastadressen, campagne Meld Misdaad Anoniem i.v.m. vuurwerk, actie milieustraten in december;
heen • Picknicktafelgesprekken met netwerkpartners in de wijken;
M20) • Spreekuren uitgebreid naar andere wijken;
• Actie inbraak preventie in de focuswijken in de zomer;
• Schouwen focuswijken en Muntendam;
• Aanpak overlastcasussen, ook uitgebreid met aanpak casussen Harkstede;
• Project Politiekids.
M21 Dorpsplannen ontwikkelen middenin realisatie Er is met 27 van de 37 wijken en dorpen een informatief startgesprek gevoerd. Vijftien zijn bezig met het maken van hun eigen dorps- of wijkplan. Vijf dorpen en één wijk zijn al klaar met het maken van hun plan. Deze zijn afgestemd met de verschillende domeinen waarna er (proces)afspraken zijn gemaakt over de uitvoering. Dit is vastgelegd in een zogenoemde uitvoeringsagenda, die ondertekend is door de dorps- of wijkwethouder. De gebiedsregisseur houdt de voortgang in de gaten. 7.500 7.500 1.002
Het is de bedoeling dat eind 2026 alle dorpen en wijken een eigen dorps/wijkplan hebben, met een uitvoeringsagenda. De uitvoering van de plannen uit de uitvoeringsagenda’s zal vervolgens plaatsvinden tot en met 2031.
Totaal 52.599 51.023 19.465
Totaal alle projecten 59.922 58.116 22.048
Bedragen x € 1.000

2.5.3 Financieel overzicht Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

Terug naar navigatie - Gevolgen gas- en zoutwinning
Bedragen x €1.000
Omschrijving Realisatie 2023 Primitief begroot 2024 Begroting 2024 na wijzigingen Realisatie 2024 Verschil 2024
Lasten
Versterking 11.860 9.696 9.803 11.061 -1.257
NPG 5.136 5.707 6.566 5.112 1.455
Totaal Lasten 16.996 15.403 16.370 16.172 198
Baten
Versterking 11.860 9.696 9.803 11.061 -1.257
NPG 5.077 5.707 6.577 5.062 1.516
Totaal Baten 16.938 15.403 16.381 16.122 259
Saldo voor bestemming -59 0 11 -50 61

Programma gevolgen gaswinning

Terug naar navigatie - Programma gevolgen gaswinning

Onder het thema Versterking in de tabel worden de financiën van het programma gevolgen gas- en zoutwinning verantwoord. Per saldo is het programma gedekt vanuit bijdragen van het Rijk. In 2024 is een deel van de activiteiten die voortvloeien uit de extra maatregelen die het Rijk heeft aangekondigd onder de titel Nij Begun uitgewerkt in financiële regelingen. Voor zover dit de versterkingsopgave betreft zijn die bij dit thema verantwoord.

Lasten:

De lasten bedragen € 11,1 miljoen en zijn € 1,3 miljoen hoger dan begroot. 

De grootste post in de lasten betreft de vergoedingen aan de eigenaren van woningen die vallen onder Batch 1588. Dit was in 2024 geraamd op € 5,2 miljoen en is uitgekomen op € 7,0 miljoen (€ 1,8 miljoen hoger). De regeling wordt uitgevoerd door SNN en de raming in de begroting is gebaseerd op hun prognoses. De overschrijding komt doordat de besteding van inwoners aan de versterkingsopgave sneller is gegaan dan SNN had verwacht. Omdat dit volledig gedekt wordt door de Rijksbijdrage voor Batch 1588 heeft dit geen effect op het saldo. 

Een andere grote post betreft de aanpassingen in de infrastructuur en openbare ruimte die nodig zijn om de versterkingsopgave in te passen. Deze inpassingskosten waren in 2024 geraamd op € 1,7 miljoen en is uitgekomen op € 1,8 miljoen in 2024 (€ 141.000 hoger).  Dit komt voor € 81.000 door de hogere inhuurkosten voor de projectleiding en voor € 60.000 doordat er meer herstelwerkzaamheden en tijdelijke oplossingen nodig waren om de versterking veilig doorgang te laten vinden.

In de geraamde lasten van 2024 zit € 2,4 miljoen aan  personeel- en advieskosten voor het begeleiden van de versterking, het programmamanagement, de vergunningverlening en de bijbehorende bedrijfsvoeringskosten. De realisatie in 2024 komt € 626.000 lager uit op € 1,8 miljoen. Dit komt voor een deel door het niet invullen van vacatures  en voor € 113.000 omdat personeelskosten konden worden gedekt uit een extra Rijksbijdrage voor de inzet voor het ontwikkelen van de plannen voor Nij Begun.  

Het restant van het verschil met de begroting bedraagt €15.000 aan lagere kosten en wordt verklaard door kleinere afwijkingen bij de subsidieregeling voor niet uitlegbare verschillen (Blok B), de Knelpuntenpot en de regeling voor sociale- en emotionele ondersteuning in 2024.

Baten:

De baten bedragen € 11,1 miljoen en zijn €1,3 miljoen hoger dan begroot. De baten komen vanuit meerdere  Rijksbijdragen. De Rijksbijdrage voor Batch 1588 bedraagt € 7,0 miljoen. De Rijksbijdrage voor de inpassingskosten bedraagt € 1,8 miljoen in  2024. De Rijksbijdrage voor Blok B wordt voor € 323.000 in 2024 ingezet. Daarnaast is de Lumpsum Gevolgen Gaswinning ingezet voor de dekking van de organisatiekosten voor € 1,8 miljoen.  Het restant van de Rijksbijdragen staat op de balans en blijft beschikbaar voor komende jaren.

 

Voor het begeleiden van de versterkingsopgave in het dorp Overschild is vanuit NPG een bijdrage van € 1,07 miljoen ontvangen die in de jaren 2019-2024 wordt ingezet. De baten en lasten daarvan worden onder het product NPG verantwoord en in de volgende paragraaf toegelicht.

Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Terug naar navigatie - Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Onder het thema NPG in de tabel worden de financiën van de projecten uit het lokaal programma NPG verantwoord op totaalniveau. De meeste projecten worden volledig gedekt door bijdragen van het Rijk en/of door bijdragen van andere partijen. Bij een aantal projecten is daarnaast sprake van cofinanciering uit onze eigen middelen. Dit wordt zichtbaar door het saldo van € 50.000.

Lasten (€ 1.455.000 voordelig): De lasten zijn € 1,5 miljoen lager door vertraging in de uitvoering, minder subsidieaanvragen en lagere salarislasten doordat vacatures niet of pas later zijn ingevuld. Dit heeft geen effect op het resultaat omdat de dekking vanuit de specifieke uitkeringen van het Rijk hierdoor ook lager zijn.? 
 
Baten (€ 1.516.000 nadelig): De baten mogen niet hoger zijn dan de lasten en vallen daarom € 1,5 miljoen lager uit. Het restant staat op de balans en blijft beschikbaar voor de komende jaren.