2.1 Programma Dorpen en wijken

2.1.0 Inleiding

Terug naar navigatie - Visie, doelstelling en opbouw programma

Visie
We willen ‘groots zijn in kleinschaligheid’. Onze gemeente bestaat uit sterke lokale gemeenschappen. Deze worden gevormd door inwoners van dorpen, kernen en wijken. Mensen ontmoeten elkaar op het sportveld, in de kerk, in het dorpshuis en via vrijwilligerswerk. Elk dorp en elke kern heeft een eigen karakter. In het ene dorp zijn mensen heel actief. In het andere dorp leven mensen meer op zichzelf. Overal kennen mensen elkaar en voelen ze zich verantwoordelijk voor elkaar en hun omgeving. Wij werken samen met inwoners om de leefbaarheid te vergroten. Leefbare dorpen en kernen dragen bij aan het welzijn van inwoners en aan de sociale kracht van de gemeenschap.

Doelstelling
In het programma Dorpen en Wijken richten we ons op dorpen en kernen die zelfstandig en leefbaar zijn. In deze dorpen en wijken moeten mensen elkaar kunnen ontmoeten en eigen ideeën kunnen uitvoeren. Ze moeten hun omgeving als schoon, heel en veilig ervaren. We werken samen met inwoners en organisaties om de leefbaarheid te verbeteren. Dat kan op elke plek anders zijn. Geen dorp of wijk is hetzelfde. We moedigen inwoners aan om mee te beslissen en eigenaar te zijn van hun buurt.

Activiteiten op het gebied van sport, cultuur, onderwijs en activiteiten voor bijvoorbeeld jongeren en ouderen helpen hierbij. Ze zorgen voor verbinding, geven identiteit en brengen mensen samen. Vaak vinden ontmoetingen plaats in maatschappelijke accommodaties. We willen dat elk dorp een plek heeft waar mensen samen kunnen komen. We willen ervoor zorgen dat belangrijke voorzieningen dichtbij of goed bereikbaar zijn.

Ook de openbare ruimte is belangrijk voor de identiteit van een dorp of wijk en voor het woonplezier van onze inwoners. We vergroten de leefbaarheid door inwoners meer invloed te geven op bijvoorbeeld het onderhoud van groen. We zijn verantwoordelijk voor het afgesproken kwaliteitsniveau.

Opbouw programma Dorpen en Wijken
Het programma Dorpen en Wijken bestaat uit de volgende beleidsonderwerpen:

  1. Het versterken van de sociale cohesie;
  2. Deelname aan het maatschappelijk leven;
  3. Sport en Bewegen;
  4. Veiligheid op het gebied van wonen, werken en leven;
  5. Fysieke leefbaarheid.

2.1.1 Het versterken van de sociale cohesie

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Het is prettig wonen in onze dorpen en wijken. Inwoners zijn als eerste verantwoordelijk voor hun eigen omgeving. Wij zorgen dat ze invloed kunnen uitoefenen en met ons samen kunnen werken aan verbeteringen in hun buurt of dorp.

In 2024 zijn we gestart met het programma ‘Gebiedsgericht werken’. Dit betekent dat we denken vanuit het dagelijks leven van inwoners. We werken samen aan problemen, ideeën en kansen in een gebied. Inwoners moeten zelf keuzes kunnen maken over wat zij willen aanpakken. Zo maken we plannen en beleid die beter passen bij wat mensen nodig hebben. De samenwerking met inwoners is daarbij onmisbaar. Zij houden ons scherp, vullen het beleid aan en zorgen voor draagvlak. Ook brengen ze nieuwe ideeën en vernieuwingen. We hebben elkaar nodig en moeten op elkaar kunnen vertrouwen om gezamenlijke doelen te bereiken.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Inwoners hebben meer invloed op hun leefomgeving en voelen zich betrokken bij maatschappelijke vraagstukken.

Terug naar navigatie - Inwoners hebben meer invloed op hun leefomgeving en voelen zich betrokken bij maatschappelijke vraagstukken.

We stimuleren de betrokkenheid die inwoners voelen bij hun wijk of omgeving en hun bereidheid om zich daar vrijwillig voor in te zetten. Het gaat ook om het stimuleren van ontmoeting tussen inwoners. Daarbij hebben we speciale aandacht voor inwoners die moeilijk te bereiken zijn en die niet op eigen kracht volwaardig mee kunnen doen aan de maatschappij. Tegelijkertijd werken we aan onze rol het ondersteunen van ideeën en plannen die onze inwoners hebben. Daarbij werken we aan een organisatie die erop ingericht is om vlot en passend in te kunnen spelen op opgaven, kansen en uitdagingen in een gebied. 

Acties

2.1.2 Deelname aan het maatschappelijk leven

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In deze paragraaf komen verschillende beleidsonderdelen aan bod. Ze dragen bij aan onze identiteit, kracht en eigenheid. De beleidsonderdelen zijn: cultuur, archeologie, erfgoed en monumentenzorg. Midden-Groningen is een gemeente met veel verschillen, zowel in inwoners als in omgeving. Vaak komt dit door de geschiedenis. Cultuur en erfgoed zorgen voor herkenning en een gevoel van verbondenheid. Mensen voelen zich thuis en trots op hun omgeving. Dit versterkt de gemeenschap en vergroot de veerkracht van de samenleving.

Cultuur is er om aan mee te doen of van te genieten. Zelf kunst maken of ervan genieten maakt het leven rijker. Het laat je anders kijken en stimuleert creativiteit.

Het is belangrijk om de bovengenoemde onderdelen te koesteren en te verspreiden. Zo kan iedereen ermee kennismaken. We beginnen hier al mee op scholen via cultuureducatie en erfgoedlessen. Daarnaast maken erfgoed en cultuur onze gemeente aantrekkelijk voor toeristisch bezoek. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

a. Cultuurkadernota verder uitvoeren de komende beleidsperiode

Terug naar navigatie - a. Cultuurkadernota verder uitvoeren de komende beleidsperiode

De Kadernota Cultuur 2021-2024 richt zich op: jeugd en educatie, cultuur voor iedereen, en de koppeling met toerisme en recreatie. De cultuurorganisaties binnen onze gemeente voeren dit uit.  Het gaat bijvoorbeeld om Kielzog Theater, de Muziekschool en Kunstwerkplaats, Biblionet (bibliotheken), en de Fraeylemaborg.

We willen alle inwoners actief betrekken bij kunst, cultuur en erfgoed, ook mensen in een kwetsbare positie. Door ons te richten op kinderen, bereiken we ook hun ouders en familie. Zo wordt cultuur iets voor iedereen.

Cultuurlessen op school én na schooltijd zorgen voor creativiteit in het onderwijs. Jongeren leren met een andere blik naar hun omgeving te kijken. Zo groeit hun creatief vermogen. De aanbieders werken samen met scholen. Ze leveren maatwerk, vaak binnen het project "Tijd voor Toekomst" van het Nationaal Programma Groningen. Jongeren worden ook op andere manieren gestimuleerd om zelf cultuur te maken, bijvoorbeeld via het project "Jongeren pitchen voor Projecten".

Cultuur is er voor iedereen. We willen dat alle inwoners altijd kunnen deelnemen aan cultuur, voor ontwikkeling en plezier. Als er drempels zijn, willen we die wegnemen, bijvoorbeeld via subsidies of korting op lesgeld. Ook gebruiken we cultuur in het sociaal beleid, bijvoorbeeld bij ouderen of mensen met een achterstand.

Onze gemeente heeft toeristen veel te bieden. Bezienswaardigheden, monumenten, culturele activiteiten en evenementen maken onze dorpen aantrekkelijk. De organisatie Ontdek Midden-Groningen promoot deze via hun kalender en culturele routes.

In 2024 hebben we gewerkt aan de voorbereiding van de cultuurkaders voor 2025-2028. Dat hebben we samen gedaan met inwoners, partners en culturele instellingen.

Acties

b. Cultuur in Kielzog Theater, Muziekschool en Kunstwerkplaats

Terug naar navigatie - b. Cultuur in Kielzog Theater, Muziekschool en Kunstwerkplaats

Kielzog biedt een breed cultureel aanbod. Het is het podium voor professioneel theater. Het is ook een plek waar mensen zelf kunst kunnen maken, bijvoorbeeld bij de muziekschool en de Kunstwerkplaats. Maar ook een plek waar mensen zelf kunst maken, bijvoorbeeld via de Muziekschool en Kunstwerkplaats. Amateurkunstenaars kunnen er oefenen met goede begeleiding. Talent wordt gestimuleerd, ook via projecten en evenementen. Met Kielzog is de afspraak gemaakt dat deze activiteiten steeds meer buiten de hoofdvestiging in dorpen en wijken gebeuren. Om die inwoners ook cultureel te bereiken. 

Bij Kielzog werken drie cultuurcoaches. Zij zijn actief op scholen, in het sociaal domein en bij verenigingen. Ze helpen inwoners met hun ideeën. Zo komt cultuur dichter bij mensen. Ook voor mensen die minder ervaring hebben met cultuur. Kunst kan voor hen zorgen voor meer contact, minder eenzaamheid en meer zelfvertrouwen.

Per jaar organiseert Kielzog ongeveer 65.000 ‘cultuurbezoeken’. het gaat om:

  • 70 voorstellingen
  • 60 verhuringen
  • 1.000 cursisten per week
  • 8.600 leerlingen op school.

Kielzog biedt ook hulp aan amateurverenigingen en culturele evenementen in de dorpen.

Acties

c. Bibliotheek ontwikkelt taal, cultuur, lezen en digitale vaardigheden

Terug naar navigatie - c. Bibliotheek ontwikkelt taal, cultuur, lezen en digitale vaardigheden

De dienstverlening van de bibliotheek richt zich op:

  • Het is de fysieke plek waar inwoners kunnen halen wat ze nodig hebben om mee te doen in de samenleving en waar ze zich kunnen blijven ontwikkelen; 
  • Taalontwikkeling en leesplezier bij kinderen van 0 tot 18 jaar;
  • Taalvaardigheid bij volwassenen;
  • Digitale vaardigheden voor deelname aan de samenleving.

Acties

d. Het historisch erfgoed Fraeylemaborg openstellen.

Terug naar navigatie - d. Het historisch erfgoed Fraeylemaborg openstellen.

De Fraeylemaborg toont het verleden van de regio, maar organiseert ook moderne kunstexposities en evenementen. Het is onze belangrijkste culturele plek op het gebied van musea.  Jaarlijks komen er zo’n 40.000 bezoekers en 60.000 naar de monumentale Engelse landschapstuin. De Fraeylemaborg heeft een regionale functie en trekt mensen van ver. 

Acties

e. Onze beeldende kunst en gedenktekens/monumenten zijn in goede staat

Terug naar navigatie - e. Onze beeldende kunst en gedenktekens/monumenten zijn in goede staat

Beeldende kunst in de openbare ruimte zorgt voor herkenning en geeft karakter aan dorpen en wijken. Gedenktekens en oorlogsmonumenten doen dat ook. Ze zijn plekken van herdenking, rust en troost. Onze gemeente heeft ongeveer 100 kunstwerken en gedenktekens in de openbare ruimte. 

Acties

f. Het Groninger erfgoed bewaren

Terug naar navigatie - f. Het Groninger erfgoed bewaren

In 2020 hebben we samen met andere overheden het Erfgoedprogramma opgesteld. Dit programma helpt ons om het Groninger erfgoed te bewaren en verder te ontwikkelen.

Acties

2.1.3 Sport en bewegen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Elke week doen duizenden inwoners in onze gemeente mee aan sport- en beweegactiviteiten. Ze doen dat als sporter, vrijwilliger of professional. We bouwen aan een gemeente waar sporten en bewegen voor iedereen mogelijk én leuk is. We richten ons extra op mensen die kwetsbaar zijn. Ook zij moeten makkelijk kunnen meedoen, zich ontwikkelen en prettig leven. Sport en bewegen helpt daarbij. Het zorgt voor meer welzijn, een betere gezondheid en verbinding.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Het vergroten van het aandeel bewoners dat regelmatig sport en beweegt

Terug naar navigatie - a. Het vergroten van het aandeel bewoners dat regelmatig sport en beweegt

We willen dat alle inwoners, met of zonder beperking, kunnen sporten en bewegen. Daarom stimuleren we beweging bij jeugd, ouderen en kwetsbare groepen. Het aanbod moet passen bij wat mensen willen. Waar mogelijk zorgen we dat geld geen belemmering is. We verbeteren de toegankelijkheid van sportplekken en speelruimtes in de buitenlucht. Daarbij is er ook aandacht voor ontmoeting. Een team van buurtsportcoaches helpt hierbij. Zij organiseren activiteiten na school, tijdens vakanties, bij schoolvoetbal en de schoololympiade. Ook op feestdagen zijn er sportmomenten. In verschillende dorpen lopen mensen elke week samen met begeleiding van een buurtsportcoach. Er zijn nu vier van zulke wandelgroepen.

Via het programma Dorpen in beweging hebben we in vijf dorpen een beweegkar neergezet bij het dorpshuis. Ouderen kunnen zo laagdrempelig bewegen. Eind 2024 hebben we een tweede beweegkar aangeschaft. Die zetten we in 2025 in om nog meer mensen in beweging te krijgen. Ook koppelen we dit aan het programma Uniek Sporten. Het unieke en inclusieve sportaanbod is in 2024 uitgebreid met: de wandelgroep van Uniek Sporten, een ontdekdag met driewielers en clinics voor dynamic tennis.

In totaal deden in 2024 meer dan 19.000 mensen mee aan onze sport- en beweegactiviteiten. Omdat er financieel nog onzekerheid is, hebben we het bestaande beleid in 2024 met een jaar verlengd. In 2025 maken we nieuw beleid.

Acties

b. Het bevorderen van vitale en toekomstbestendige sportverenigingen

Terug naar navigatie - b. Het bevorderen van vitale en toekomstbestendige sportverenigingen

We willen investeren in sportverenigingen die toegankelijk en veilig zijn voor iedereen. Zo voelen meer mensen zich welkom om te gaan sporten: jong en oud, beginners en gevorderden. Ook andere vormen van sport zijn hierbij belangrijk.

Toekomstbestendige verenigingen zijn de sleutel tot een actief sportleven. Samen met verenigingen kijken we hoe meer mensen kunnen meedoen. We betrekken ook de inwoners bij het ontwikkelen van passend sportaanbod.

In 2024 hebben we verenigingen bijvoorbeeld geholpen met het werven van vrijwilligers en mogelijkheden om energie te besparen.

De verenigingsondersteuner organiseert bijeenkomsten voor verenigingen binnen dezelfde sport of hetzelfde dorp. Ook zoeken we meer samenwerking met de cultuurcoaches van Kielzog. In het Noorderpark zijn in de zomervakantie gezamenlijke cultuur- en sportactiviteiten georganiseerd.

Acties

c. Het harmoniseren van het accommodatiebeleid

Terug naar navigatie - c. Het harmoniseren van het accommodatiebeleid

Er zijn verschillen tussen buitensportverenigingen als het gaat om eigendom en onderhoud van gebouwen. Sommige verenigingen bezitten hun clubgebouw, andere huren het van de gemeente. Hierdoor verschillen de onderhoudstaken.

Met het project 'harmoniseren buitensportverenigingen' willen we deze verschillen wegnemen. Samen met verenigingen hebben we gewerkt aan concept afspraken over generieke taakverdeling en voorwaarden en gelijke eigendomsposities. Dit is uitgevoerd in voorbereiding op besluitvorming over definitieve vormgeving van de harmonisatie.

Acties

2.1.4 Veiligheid op het gebied van wonen, werken en leven

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

We willen dat onze inwoners veilig kunnen wonen, werken en leven. We werken daarbij nauw samen met veiligheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, 
Veiligheidsregio, RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), inwoners, (maatschappelijke) instellingen, woningbouwcorporaties en ondernemers.  
In 2021 is het Integraal Veiligheidsbeleid 2021–2024 vastgesteld. Dit beleid richt zich op vier belangrijke thema’s:

  • Aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit;
  • Een goede samenwerking tussen veiligheid en zorg;
  • Een veilige woon- en leefomgeving;
  • Het omgaan met maatschappelijke onrust bij overheidsbeslissingen.

Ondermijnende criminaliteit ondermijning is vaak goed georganiseerd. Denk aan drugshandel, fraude met vastgoed, witwassen, economische criminaliteit en mensenhandel.

Problemen met veiligheid en leefbaarheid ontstaan vaak in wijken met meerdere problemen tegelijk, zoals armoede, schulden, weinig opleiding of slechte (psychische) gezondheid. Door deze problemen kunnen gezinnen/inwoners kwetsbaar zijn voor drugs en drugsgerelateerde criminaliteit. Ook thuisprostitutie en prostitutiegerelateerde criminaliteit kunnen voor deze inwoners een weg naar snel geld verdienen zijn. De gevolgen worden niet overzien. Ook jongeren lopen extra risico om hierin terecht te komen. En als je eenmaal ín de 'fuik' zit is het lastig om eruit te komen. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Aanpak georganiseerde en ondermijnende criminaliteit

Terug naar navigatie - a. Aanpak georganiseerde en ondermijnende criminaliteit
  • Inwoners, ondernemers en organisaties weerbaarder maken tegen ondermijning
  • Verbeteren van de informatiepositie.
  • Inzetten op zichtbaarheid en interventiekracht.  

Acties

b. Effectieve verbinding veiligheid en zorg

Terug naar navigatie - b. Effectieve verbinding veiligheid en zorg
  • Het realiseren van een goede verbinding tussen veiligheids- en (jeugd)zorgprofessionals.
  • Escalatie in overlast- en zorgsituaties zoveel als mogelijk voorkomen.
  • Het verminderen en bestrijden van overlastgevend of crimineel gedrag van (groepen) jongeren.
  • Voorkomen van jonge aanwas in de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. 

Acties

c. Veilige woon- en leefomgeving

Terug naar navigatie - c. Veilige woon- en leefomgeving

Veiligheid in dorpen en wijken op peil houden en waar nodig vergroten. 

Acties

d. Maatschappelijke onrust of verdeeldheid bij overheidsbeslissingen

Terug naar navigatie - d. Maatschappelijke onrust of verdeeldheid bij overheidsbeslissingen

Maatschappelijke onrust zoveel als mogelijk voorkomen en verminderen. 

 

Acties

2.1.5 Fysieke leefbaarheid

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De openbare ruimte is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, naar werk gaan, spelen, sporten en ontspannen. In deze openbare ruimte bevinden zich onze kapitaalgoederen zoals wegen, bruggen, parken, speelplekken, lantaarnpalen en verkeerslichten.

Naast het dagelijks beheer en onderhoud van de openbare ruimte, werken we ook aan nieuwe projecten. Denk aan de versterkingsopgave,  de ontwikkeling van de wijken Gorecht en Vosholen, de te ontwikkelen zonneparken en het scholenprogramma.

We willen blijven verbeteren. Daarom werken we aan beter beheer (assetmanagement) en een integrale meerjarenplanning voor onderhoud. In 2024 zijn we gestart met een nulmeting van ons gehele areaal. Vanaf 2025 maken we via de planning- en controlcyclus inzichtelijk hoeveel objecten we hebben, wat hun kwaliteit is en welk onderhoud nodig is.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Afval: We geven uitvoering aan het vastgestelde beleidsplan.

Terug naar navigatie - a. Afval: We geven uitvoering aan het vastgestelde beleidsplan.

Door uitvoering te geven aan het beleidsplan werken we aan een nog betere afvalscheiding, afvalinzameling en dienstverlening. Daarnaast zijn we constant bezig om de kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing te verbeteren. Eind 2024 hebben we een voorstel gedaan om de dekkingsgraad van de afvalstoffenheffing te verbeteren. 

Acties

b. Groen, zwerfafval en spelen: Onderhoud en beheer uitvoeren conform vastgestelde rapport en beleidsplan spelen

Terug naar navigatie - b. Groen, zwerfafval en spelen: Onderhoud en beheer uitvoeren conform vastgestelde rapport en beleidsplan spelen

De grenzen van bebouwingscontouren houtkap, voorheen de grenzen van de boswet, worden aangepast aan de huidige situatie. Uw raad stelt deze vast. In 2024 zijn we gestart met een nota voor het beheer van 46.000 straat- en laanbomen. Die staan vooral langs wegen en hebben regelmatig onderhoud nodig.

Het huidige speelbeleid is van 2019 en wordt vernieuwd. Zo houden we grip op onderhoud en het aantal speeltoestellen in de openbare ruimte. In 2024 zijn we gestart met de voorbereidingen voor het nieuwe beleidsplan.

Acties

c. We beheren en onderhouden de kunstwerken en beschoeiingen

Terug naar navigatie - c. We beheren en onderhouden de kunstwerken en beschoeiingen

We hebben ons water en de beschoeiingen in beeld gebracht. Op 24 oktober 2024 stelde uw raad het nieuwe beleidsbeheerplan Water en Oevers vast. In 2025 starten we met regulier onderhoud. We hebben in 2024 een inkoopstrategie opgesteld om het onderhoud efficiënt en meerjarig in de markt te zetten. Dit doen we ook voor civieltechnische kunstwerken. In 2025 volgen twee Europese aanbestedingen. Zo kunnen we de komende zes jaar het achterstallige onderhoud aanpakken.

Acties

d. We beheren en onderhouden de openbare verlichting volgens het vastgestelde beleidsplan

Terug naar navigatie - d. We beheren en onderhouden de openbare verlichting volgens het vastgestelde beleidsplan

We vervangen oude verlichting door duurzame lampen. Dat bespaart energie en verlaagt de CO2-uitstoot. In het centrumgebied Gorecht-Oost, Martenshoek en Sappemeer staat openbare verlichting waarvoor geen vervangende lampen meer worden geproduceerd. We gaan in drie jaargangen deze masten vervangen. In 2024 zijn we gestart met het voorbereiden van de aanpassing van de openbare verlichting rondom Gorecht-Oost Hoogezand. De masten in Martenshoek en Sappemeer worden naar verwachting in 2025 vervangen.

Acties

e. We beheren en onderhouden het riolenstelsel volgens het vastgestelde afvalwaterbeleidsplan

Terug naar navigatie - e. We beheren en onderhouden het riolenstelsel volgens het vastgestelde afvalwaterbeleidsplan

We voeren het plan voor beheer en onderhoud van het riool uit. Op het gebied van duurzaam waterbeheer werken we samen met andere gemeenten, het waterbedrijf Groningen en waterschappen in Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. 

Acties

f. We beheren en onderhouden onze wegen volgens de beleidsplannen Wegen en Gladheidsbestrijding

Terug naar navigatie - f. We beheren en onderhouden onze wegen volgens de beleidsplannen Wegen en Gladheidsbestrijding

We zorgen dat wegen veilig zijn. In 2024 hebben we het nieuwe beleidsplan wegen 2024–2027 uitgevoerd. Daarin staat welk type onderhoud we doen: groot, klein of investeringen. Daarnaast geven we uitvoering aan het vastgestelde beleidsplan gladheidsbestrijding. De gladheidsbestrijding is uitgevoerd volgens de vastgestelde richtlijnen en het beleid, waarbij de in het uitvoeringsplan opgenomen wegen en fietspaden, zijn ‘gestrooid’. Alle routes zijn conform afspraak binnen het gereserveerde tijdsbestek voltooid.  

Acties

2.1.6 Verplichte beleidsindicatoren (BBV)

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren

De verplichte beleidsindicatoren zijn opgenomen in onderstaande tabel.

Naam indicator Eenheid Peiljaar MG Nederland
Verwijzingen Halt Aantal per 1.000 jongeren 2023 8,0 9,0
2022 8,0 8,0
2021 8,0 8,0
2020 9,0 11,0
Winkeldiefstallen Aantal per 1.000 inwoners 2023 1,2 2,5
2022 0,9 2,3
2021 0,7 1,8
2020 0,7 2,0
Geweldsmisdrijven Aantal per 1.000 inwoners 2023 2,8 4,2
2022 3,3 4,5
2021 3,2 4,4
2020 3,4 4,6
Diefstallen uit woning Aantal per 1.000 inwoners 2023 1,4 1,3
2022 1,6 1,4
2021 1,8 1,4
2020 1,0 1,8
Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte Aantal per 1.000 inwoners 2023 4,4 5,8
2022 5,5 6,0
2021 5,8 6,1
2020 6,0 6,3
Niet-sporters % 2022 58,0% 46,4%
2020 59,7% 49,2%
Omvang huishoudelijk restafval Kg/inwoner 2023 - 150
2022 - 152
Hernieuwbare elektriciteit % 2022 99,2% 41,3%
2021 83,4% 33,3%
2020 47,2% 26,8%
2019 9,7% 20,1%
Nieuw gebouwde woningen Aantal per 1.000 woningen 2023 3,4 9,1
2022 13,2 9,3
2021 5,4 8,9
2020 9,9 8,9
De gegevens kunnen onderhevig zijn aan verandering en zijn overgenomen van waarstaatjemgemeente.nl op peildatum 24-01-2025

2.1.7 Financieel overzicht Dorpen en Wijken

Terug naar navigatie - Financieel overzicht
Bedragen x €1.000
Omschrijving Realisatie 2023 Primitief begroot 2024 Begroting 2024 na wijzigingen Realisatie 2024 Verschil 2024
Lasten
Openbare ruimte 9.692 12.124 12.565 12.711 -146
Cultuur 6.225 6.528 7.616 6.975 640
Sport 5.074 4.539 5.720 5.405 315
Openbaar groen 6.902 7.098 7.235 7.345 -110
Riolering 4.951 4.332 4.222 4.731 -509
Afval 7.581 7.288 7.298 8.558 -1.260
Milieu 3.611 5.201 6.118 4.927 1.191
Begraafplaatsen 659 888 892 687 206
Totaal Lasten 44.695 47.999 51.667 51.340 328
Baten
Openbare ruimte 633 653 681 992 -311
Cultuur 806 508 1.114 678 436
Sport 1.642 1.238 1.375 1.640 -265
Openbaar groen 211 116 148 221 -73
Riolering 5.931 6.100 5.998 5.992 6
Afval 8.520 8.783 8.783 10.096 -1.313
Milieu 291 1.512 1.920 1.791 129
Begraafplaatsen 444 414 414 482 -68
Totaal Baten 18.477 19.325 20.432 21.891 -1.459
Saldo van baten en lasten voor bestemming -26.218 -28.674 -31.235 -29.448 -1.787
Stortingen
Openbare ruimte 0 0 1.029 1.029 0
Sport 0 0 0 24 -24
Milieu 0 0 593 593 0
Totaal Stortingen 0 0 1.622 1.646 -24
Onttrekkingen
Openbare ruimte 132 0 1.435 1.285 150
Cultuur 96 0 82 75 8
Sport 809 13 479 141 339
Openbaar groen 17 3 63 63 0
Milieu 31 0 929 88 841
Totaal Onttrekkingen 1.086 16 2.988 1.651 1.337
Totaal mutatie reserves 1.086 16 1.366 5 1.362

Toelichting

Terug naar navigatie - Toelichting

In de financiële toelichting wordt de afwijking verklaard tussen de begroting na wijzigingen 2024 en de realisatie 2024. Het nadelig saldo voor bestemming van de lasten en baten op het programma Dorpen en wijken 2024 is afgenomen met afgerond € 1,8 miljoen ten opzichte van begroting na wijzigingen 2024. Het nadelig saldo na mutatie reserves is afgenomen met afgerond € 425.000. We lichten per product de afwijkingen ten opzichte van de begroting na laatste wijziging voor zover de afwijking groter zijn dan € 100.000 toe.

Openbare ruimte

Lasten (€ 146.000 nadelig): In 2024 is € 141.000 meer aan uitvoeringskosten uitgegeven voor civiele kunstwerken, water en beschoeiingen. Dit komt met name door schades en herstelwerkzaamheden. Daarnaast is er een nadeel van € 63.000 op de vergunningverlening leges telecommunicatie kabels en leidingen. Dit komt door extra kosten voor toezicht op de vergunningverlening glasvezel. Verder zijn er hogere lasten voor inzet van tractie voertuigen door herstellen van schades en gestegen onderhoudskosten. Dit leidt tot een nadeel van € 48.000. Ook is er in 2024 meer uitgegeven aan wegen. Het gaat in totaal om € 44.000. Dit komt door het herstellen van schades aan verhardingen en gladheidsbestrijding. Tot slot zijn de restant incidentele gelden voor de planvorming stationsgebied Hoogezand (€ 90.000) en het parkeerfonds (€ 60.000) niet uitgegeven. Genoemde komt door vertraging in de uitvoering.

Baten (€ 311.000 voordelig): We hebben meer vergunningen voor telecommunicatie en kabels en leidingen verleend dan verwacht. Hierdoor zijn € 19.000 extra legesinkomsten ontvangen. Daarnaast hebben we met name door schades aan objecten in de openbare ruimte en schades aan voertuigen € 270.000 meer inkomsten uit de schadeverzekeringen ontvangen. Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een voordeel van € 22.000.

Mutaties reserves (€ 150.000 nadelig): Het nadeel van € 150.000 ontstaat door een lagere onttrekking uit de reserve financiële ruimte 2023. Dit heeft voor € 90.000 betrekking op de bijdrage voor de planvorming stationsgebied Hoogezand en voor € 60.000 op het parkeerfonds.

Cultuur

Lasten (€ 640.000 voordelig): Het budget voor het verbeteren van de lokale bibliotheek voorziening in Harkstede en Zuidbroek is in 2024 niet uitgegeven. In 2025 wordt genoemde gerealiseerd. Dit leidt in 2024 tot € 424.000 lagere lasten. Hier tegenover staat een lagere baat van de specifieke uitkering, per saldo heeft dit een financieel neutraal effect. Verder is er een voordeel van € 50.000 in de lasten ten aanzien van de cultuurcoach van het Kielzog. Deze lasten zijn vanuit de Brede SPUK subsidie Gezond en Actief Leven (GALA) betaald. Daarnaast zijn er minder subsidies uit het monumentenbudget 2024 aangevraagd. Dit resulteert in een voordeel van € 68.000. Tot slot zijn de incidentele gelden 2024 voor het meerjarig project gebiedsgericht werken niet volledig uitgegeven. Dit komt omdat 2024 een opstartende fase van het project is. Dit leidt in 2024 tot een voordeel van € 88.000. Om de doelstellingen van het project te realiseren is het restant van gelden voor 2025 nodig. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een voordeel van € 10.000.

Baten (€ 436.000 nadelig): In 2024 zijn er geen kosten gemaakt voor het verbeteren van de lokale bibliotheek voorziening in Harkstede en Zuidbroek, waardoor de dekking vanuit de specifieke uitkering van het Rijk (SPUK) ook lager is. Dit leidt tot een nadeel van € 424.000. Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een nadeel van € 12.000.

Mutaties reserves (€ 8.000 nadelig): De afwijkingen in de reserves tellen op tot € 8.000 nadelig. Deze afwijking wordt niet toegelicht.

Sport
Lasten (€ 315.000 voordelig): De realisatie van subsidies voor Energiebesparende maatregelen voor sport, culturele instellingen en dorpshuizen laat een onderbesteding zien. Dit leidt in 2024 tot een voordeel van € 330.000. Hier tegenover staat een lagere onttrekking van de reserve Energiebesparende maatregelen. Deze subsidies kunnen nog tot en met 2025 worden aangevraagd. Per saldo is het financieel neutraal. Verder zijn er in 2024 gelden teruggekomen van de verstrekte Energiecompensaties uit het Maatwerkfonds Energiecrisis. Dit resulteert in 2024 tot een voordeel van € 24.000. Deze gelden worden conform uw motie van de raad in de reserve Slochterhaven gestort. Daarnaast zijn de lasten van GALA lokaal Sportakkoord en GALA buurtsportcoaches hoger dan begroot. Dit leidt in 2024 tot € 47.000 hogere lasten. Hier tegenover staat ook een hogere uitkering van het Rijk. Per saldo is het financieel effect neutraal. Tot slot is er € 44.000 minder uitgegeven aan onderhoud van gymnastieklokalen. De meeste oude gymzalen zijn gerenoveerd of vervangen. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een nadeel van € 36.000.

Baten (€ 265.000 voordelig): In 2024 hebben we een hogere uitkering van het Rijk voor het GALA lokaal Sportakkoord en GALA buurtsportcoaches ontvangen. Dit komt door indexaties en restant gelden van 2023 die in 2024 ingezet konden worden. Dit leidt in 2024 tot een voordeel van € 47.000. Verder heeft de gemeente een hogere specifieke uitkering voor het stimuleren van sport ontvangen dan begroot. Dit leidt in 2024 tot voordeel van € 100.000. Dit komt omdat we door het Rijk een hoger bedrag aan BTW kosten gecompenseerd krijgen dan begroot. Tot slot zijn de opbrengsten van de verhuur van sportaccommodaties en de ontvangen vergoedingen van zwembaden hoger dan begroot. Dit leidt in 2024 tot een voordeel van € 115.000. Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een voordeel van € 3.000.

Mutaties reserves (€ 363.000 nadelig): In 2024 zijn de teruggekomen gelden voor energiecompensaties conform de motie van uw raad in de reserve Slochterhaven gestort. Dit leidt tot een nadeel van € 24.000. Daarnaast is er € 330.000 minder onttrokken aan de reserve Energiebesparende maatregelen omdat er minder besteed is dan begroot. Dit leidt tot een nadeel van € 330.000. De subsidies kunnen nog tot en met 2025 worden aangevraagd. Overige afwijkingen in de mutaties reserves tellen op tot een nadeel van € 9.000. 

Openbaar groen

Lasten (€ 110.000 nadelig): Er is € 104.000 meer uitgegeven voor de inzet van tractie materieel ten behoeve van het onderhouden van het openbaar groen. Dit komt door extra inzet van een maaimachine, toegenomen onderhoudskosten en herstel van schades. Daarnaast zijn de uitbestede werkzaamheden voor het onderhoud van het openbaar groen toegenomen. Meer groenwerkzaamheden moesten we door externen laten uitvoeren. Dit leidt in 2024 tot een nadeel van € 68.000. Hiertegenover staat dat we in 2024 op de inzet van personeel inclusief BWRI en ingeleend personeel minder hebben uitgegeven. Dit leidt tot een voordeel van € 155.000. Verder zijn er hogere lasten door het herstellen van schades aan groenvoorzieningen waaronder bomen. Het gaat in 2024 om € 17.000. Tot slot zijn de toegerekende huisvestingskosten aan het product openbaar groen toegenomen. Dit komt door gestegen energie en onderhoudskosten. Dit leidt tot een nadeel van € 76.000.    

Baten (€ 73.000 voordelig): De afwijkingen in de baten tellen op tot € 73.000 voordelig. Deze afwijking wordt niet toegelicht.

Riolering

Lasten (€ 509.000 nadelig): Het nadeel is grotendeels het gevolg van een hogere storting van € 727.000 in de voorziening rioolheffing. De hoogte van de storting wordt op basis van kostendekkendheid bepaald, zie paragraaf 3.2 Paragraaf lokale heffingen. Daarnaast zijn de kosten van inzet personeel voor rioolwerkzaamheden toegenomen. Het gaat om werkzaamheden ten behoeve van ons groot en fijnmazig systeem van riolering, rioolgemalen, kolken, wadi’s en waterbergingen. Dit leidt tot een nadeel van € 154.000. Hiertegenover staat een afname van uitbestede riool onderhoudswerkzaamheden van € 368.000. Verder zijn de energiekosten van de rioolgemalen hoger uitgevallen door gestegen prijzen. Dit leidt tot een nadeel van € 83.000. Tot slot zijn er in 2024 minder subsidies voor het afkoppelen van hemelwaterafvoer en regentonnen aangevraagd. Dit leidt tot een voordeel van € 49.000. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een voordeel van € 38.000. Waaronder lagere toegerekende kosten inzet tractie materieel (€ 15.000) en huisvestingskosten (€ 4.000).        

Baten (€ 6.000 nadelig): De afwijkingen in de baten tellen op tot € 6.000 nadelig. Deze afwijking wordt niet toegelicht.

Afval
Lasten (€ 1.260.000 nadelig): De kostendekkendheid van afval staat onder druk. De dekking van € 750.000 uit de algemene reserve was in 2022 voor het laatst. Dit bedrag is functioneel in de begroting verwerkt. Er is € 456.000 meer uitgegeven voor de inzet van tractie materieel ten behoeve van het inzamelen van afval. Dit komt met name door schades aan afval inzamelvoertuigen en gestegen onderhoudskosten. Verder is de opgenomen kostenbesparing van € 250.000 deels in 2024 gerealiseerd. Dit leidt tot een nadeel van € 191.000. Ook zijn in 2024 de kosten van inzet personeel voor het inzamelen van afval toegenomen. Door een hoog ziekteverzuim zijn de kosten van ingeleend personeel hoger. Dit leidt in 2024 tot een nadeel van € 163.000. Daarnaast zijn de kosten voor het inzamelen van bedrijfsafval toegenomen. Dit komt doordat we nu ook het afval voor onze gemeente inzamelen. Hetgeen onder de noemer bedrijfsafval valt. Dit leidt tot een toename in de lasten van € 227.000. Hiervoor krijgen wij een vergoeding. Verder hebben we meer uitgegeven aan het inzamelen van zwerfafval. Dit leidt tot een nadeel van € 67.000. Hiertegenover staat ook een vergoeding. Tot slot zijn in 2024 de verwerkingskosten voor het inzamelen van de overige afvalstromen en restafval per saldo hoger dan begroot. Dit leidt tot een nadeel van € 99.000. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een nadeel van € 57.000.

Baten (€ 1.313.000 voordelig): Het voordeel wordt deels veroorzaakt door een € 242.000 hogere onttrekking uit de egalisatievoorziening afvalstoffen. Deze onttrekking is hoger door een nadelig resultaat op afval. De hoogte van de onttrekking wordt op basis van kostendekkendheid bepaald, zie hiervoor 3.2 Paragraaf lokale heffingen. Voor het inzamelen van overige afvalstromen zoals grofvuil, verpakkingsmaterialen, papier en matrassen hebben we € 615.000 meer ontvangen. Verder hebben we doordat we nu ook afval voor onze gemeente inzamelen meer inkomsten onder de noemer bedrijfsafval ontvangen. Dit leidt tot een voordeel in de baten van € 227.000. Hiertegenover staan ook hogere lasten. Dit geldt ook voor het inzamelen van zwerfafval. Het gaat hier om een voordeel in de baten van € 67.000. Daarnaast hebben we voor de schades aan onze afval inzamelvoertuigen een schadevergoeding ontvangen. Dit leidt tot een voordeel in de baten van € 134.000. Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een voordeel van € 28.000. Waaronder € 8.000 meer inkomsten uit de afvalstoffenheffing.   

Milieu

Lasten (€ 862.000 voordelig): Het voordeel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door € 439.000 lagere lasten voor het project Aanpak Energiearmoede. De raming was opgesteld op basis van het vastgestelde plan van aanpak, maar de uitvoering kwam vertraagd op gang. De lasten voor het project Wijkuitvoeringsplannen zijn € 314.000 lager uitgevallen, waartegenover een lagere onttrekking van de reserve staat. Een deel van de gemaakte kosten (met name personeelskosten) zijn ten laste gekomen van andere budgetten, namelijk de CDOKE-middelen (capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid). Reden hiervan is dat het budget voor de uitvoering van het klimaatakkoord vrij inzetbaar is en aan de CDOKE-middelen beklemmende voorwaarden zijn verbonden. Voor het Klimaatadaptatieplan zijn de kosten € 172.000 lager dan begroot. De uitvoeringsagenda is vastgesteld en de uitvoeringsfase is gestart in september 2023. De lasten beginnen te lopen, maar hebben een achterstand op de planning en lopen daardoor uit. Voor de NIP (Nationaal Isolatie Programma) zijn de lasten € 123.000 nadeliger uitgevallen dan geraamd. Hier staan de hogere baten vanuit de specifieke uitkering van het Rijk (SPUK) tegenover. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een voordeel van € 60.000.

Baten (€ 200.000 voordelig): Het voordeel wordt met name door hogere baten uit de SPUK voor het NIP veroorzaakt. Dit leidt tot een voordeel in de baten van € 123.000. Verder hebben we in 2024 meer baten uit de SPUK voor duurzaamheid aanpak energiearmoede en CDOKE ontvangen. Dit leidt tot een voordeel in de baten van € 78.000. Overige afwijkingen in de baten tellen op tot een nadeel van € 1.000.

Mutaties reserves (€ 841.000 nadelig): Het nadeel van € 841.000 ontstaat door een lagere onttrekking uit de reserve financiële ruimte 2023. Dit heeft voor € 314.000 betrekking op de wijkuitvoeringsplannen en voor €27.000 op het uitvoeren van het klimaatadaptatieplan en voor € 500.000 op de aanpak van energiearmoede.

Begraafplaatsen

Lasten (€ 206.000 voordelig): Voor het uitvoeren van het beleidsplan begraven heeft uw raad bij de gemeentebegroting 2024, € 335.000 beschikbaar gesteld. Het beleidsbeheerplan `begraven en herdenken in de gemeente Midden-Groningen' is door uw raad eind 2024 voor de periode van 2025-2034 vastgesteld. De beschikbare gelden vallen in 2024 incidenteel vrij. Dit leidt tot een voordeel van € 335.000. Daarnaast hebben we in 2024 meer gelden in de voorziening middelen van derden voor de afkoop graven moeten storten. Dit leidt tot een nadeel van € 118.000. Oorzaak is dat we in 2024 meer legesinkomsten voor afkoop grafrechten en onderhoud graven hebben ontvangen. Verder zijn de kosten voor de gemeentelijke lijkbezorging toegenomen. Dit komt door een toename van het aantal begrafenissen op kosten van de gemeente. Dit leidt in 2024 tot een nadeel van € 17.000. Overige afwijkingen in de lasten tellen op tot een voordeel van € 6.000.   

Baten (€ 68.000 voordelig): De afwijkingen in de baten tellen op tot € 68.000 voordelig. Deze afwijking wordt niet toegelicht.