4.5 Toelichting balans

4.5.1 Waarderingsgrondslagen

Waarderingsgrondslagen

Terug naar navigatie - Waarderingsgrondslagen

Waarderingsgrondslagen
De jaarrekening is opgemaakt met inachtneming van de voorschriften uit het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten. Tevens is onze Financiële verordening van toepassing. De daaruit voortvloeiende waarderingsgrondslagen voor het waarderen van bezittingen en schulden en het verantwoorden van kosten en baten staan hierin vermeld.

Algemene grondslagen voor opstellen jaarrekening
Activa worden gewaardeerd op basis van de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. De verkrijgingsprijs omvat de inkoopprijs en de bijkomende kosten. De vervaardigingsprijs omvat de aanschaffingskosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en de overige kosten, welke rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend. In de vervaardigingsprijs kunnen voorts worden opgenomen een redelijk deel van de indirecte kosten (overhead) en de rente over het tijdvak dat aan de vervaardiging van het actief kan worden toegerekend. In dat geval vermeldt de toelichting dat deze rente is geactiveerd.
Passiva worden gewaardeerd tegen de nominale waarde, met uitzondering van voorzieningen die tegen contante waarde zijn gewaardeerd. Eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid worden met de boekwaarde van vorderingen (debiteuren) en voorraden (grondexploitaties) in mindering gebracht.
De baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop zij betrekking hebben. Baten en winsten worden slechts genomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verliezen en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het begrotingsjaar, worden in acht genomen indien zij voor het vaststellen van de jaarrekening bekend zijn geworden.

Dividendopbrengsten van deelnemingen worden als bate genomen op het moment waarop het dividend betaalbaar gesteld wordt.

Personeelslasten worden in principe toegerekend aan het boekjaar waarop ze betrekking hebben. Als gevolg van het formele verbod op het opnemen van voorzieningen c.q. schulden uit hoofde van jaarlijks terugkerende arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van vergelijkbaar volume worden sommige personele lasten echter toegerekend aan de periode waarin uitbetaling plaatsvindt. Daarbij moet worden gedacht aan componenten zoals ziektekostenpremie ten behoeve van gepensioneerden, overlopende verlofaanspraken en dergelijke.

Voor arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van een jaarlijks vergelijkbaar volume wordt geen voorziening getroffen of op andere wijze een verplichting opgenomen. De referentieperiode is dezelfde als die van de meerjarenraming te weten vier jaar. Indien er sprake is van (eenmalige) schokeffecten (reorganisaties) dient wel een verplichting gevormd te worden.

De algemene uitkering uit het gemeentefonds is verantwoord op basis van de decembercirculaire 2024.

Om de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening te kunnen toepassen, is het nodig dat de leiding van de instelling over verschillende zaken zich een oordeel vormt, en dat de leiding schattingen maakt die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Inherent aan het maken van schattingen is dat de werkelijke uitkomst kan afwijken.


Vaste activa 
Immateriële vaste activa
De immateriële vaste activa zijn gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs, onder aftrek van de ter zake ontvangen investeringsbijdragen van derden en verminderd met de waardeverminderingen die naar verwachting duurzaam zijn.

Materiële vaste activa
De materiële vaste activa zijn fysiek aanwezige activa en worden gewaardeerd op basis van de verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs, verminderd met de ontvangen bijdragen van derden die in directe relatie staan met het actief. De materiële vaste activa zijn naar de volgende categorieën in te delen:

  • Investeringen met een economisch nut;
  • Investeringen met een economisch nut waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven;
  • Investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

Financiële vaste activa 
De waardering van de financiële vaste activa is in het algemeen gebaseerd op de verkrijgingsprijs. Wanneer de marktwaarde duurzaam lager is dan de verkrijgingsprijs worden ze afgewaardeerd tegen marktwaarde. De leningen worden gewaardeerd tegen nominale waarde onder aftrek van eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid.

Vlottende activa 
Voorraden
De voorraden, waaronder grond- en hulpstoffen, onderhanden werken (inclusief bouwgronden in exploitatie) en gereed product en handelsgoederen, worden gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Uitzondering hierop is wanneer de marktwaarde lager is dan de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Dan worden de voorraden gewaardeerd tegen de marktwaarde. De termijn voor de duur van grondexploitaties is beperkt tot (voortschrijdend) maximaal 10 jaar. Van deze termijn kan alleen gemotiveerd worden afgeweken. In voorkomende gevallen wordt de reden van afwijking toegelicht in de toelichting op de voorraden. Bij de grondexploitaties is rentetoerekening over het geïnvesteerde vermogen van toepassing hetgeen op de betreffende producten tot uitdrukking wordt gebracht. Dat geldt eveneens voor de verrekeningen met eigen reserves en voorzieningen. Bij winstgevende grondexploitaties wordt op basis van de voortgang van de exploitatie tussentijds winst genomen volgens de door BBV voorgeschreven Percentage of Completion (PoC)-methode.

Uitzettingen met een rentetypische looptijd < 1 jaar 
De uitzettingen worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde. Eventuele voorzieningen wegens oninbaarheid zijn in mindering gebracht op de waarde van de vordering.

Overlopende activa
De overlopende activa worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde.

Liquide middelen
De liquide middelen bestaan uit bank- en kassaldi. Deze saldi worden opgenomen tegen nominale waarde.


Vaste passiva 
Eigen vermogen
Het eigen vermogen is vermogen dat door de gemeente naar eigen inzicht kan worden besteed. Deze wordt gewaardeerd tegen de nominale waarde. Het eigen vermogen bestaat uit:

  • Algemene reserve;
  • Bestemmingsreserves;
  • Gerealiseerd resultaat.

De algemene reserve en het gerealiseerde resultaat kunnen als buffervermogen beschouwd, hiermee kunnen verplichtingen worden nagekomen of tegenvallers worden opgevangen, waarvoor geen of onvoldoende voorzieningen zijn gevormd.

Voorzieningen
Voorzieningen worden gewaardeerd op basis van de nominale waarde. Uitzonderingen zijn de netto contante waarde voor de Verliesvoorziening grondexploitaties en actuariële waarde voor de APPA . Voorzieningen worden gevormd indien er sprake is van:

  • Verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs te schatten.
  • Op de balansdatum bestaande risico’s ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten.
  • Kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren.
  • Bijdragen (spaarcomponent) aan toekomstige vervangingsinvesteringen met een economisch nut, waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing wordt geheven.
  • Middelen verkregen van derden, die specifiek besteed moeten worden, met uitzondering van de voorschotbedragen verkregen van Europese en Nederlandse overheidslichamen met een specifiek bestedingsdoel, die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren. 

Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar 
Onder deze schulden zijn alle door de gemeente aangegane schulden opgenomen met een looptijd van één jaar of langer. De waardering vindt plaats tegen nominale waarde.

Vlottende passiva
Vlottende schulden 
De vlottende schulden hebben een rentetypische looptijd korter dan één jaar. De vlottende schulden worden gewaardeerd tegen de nominale waarde.

Overlopende passiva 
Overlopende passiva zijn verplichtingen die in het begrotingsjaar zijn opgebouwd met een specifiek bestemmingsdoel en de overige vooruit ontvangen bedragen. Deze overlopende passiva worden gewaardeerd tegen de nominale waarde.

Continuïteit
Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Er zijn geen plannen om taken of activiteiten af te stoten.

Rechtmatigheidsverantwoording
De in de jaarrekening opgenomen rechtmatigheidsverantwoording is opgesteld volgens de Kadernota rechtmatigheid van de commissie BBV en de financiële- en controleverordening van gemeente Midden-Groningen. Daarnaast geldt het door de raad op 19 december 2024 vastgesteld normenkader als toetsingskader voor de rechtmatigheidsverantwoording.

4.5.2 Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

Terug naar navigatie - Methode van afschrijving en afschrijvingstermijnen

In onze financiële verordening wordt in artikel 14 verwezen naar de bijlage afschrijvingsbeleid en de daarbij horende tabel Afschrijvingstermijnen. De afschrijvingen worden berekend volgens de lineaire afschrijvingsmethode . Door middel van een raadsbesluit kan hiervan afgeweken worden en gekozen worden voor een annuïtaire afschrijvingsvorm. Dit gebeurt alleen wanneer het van belang geacht wordt dat de lasten gedurende de looptijd gelijk blijven. We starten met afschrijven op 1 januari van het eerstvolgende jaar na het gereed komen of de aanschaf van de investering. Hieronder is in de tabel een overzicht gegeven van de maximale afschrijvingstermijnen van activa zoals deze ook staan beschreven in de bijlage afschrijvingsbeleid bij artikel 14  van de financiële verordening.

Omschrijving Afschrijvings- termijn (in jaren)
Algemeen
Gronden en terreinen Niet
Immateriële vaste activa
Kosten onderzoek en ontwikkeling 5
Bijdragen aan activa in eigendom van derden > € 10.000 Op basis van deze tabel
Woonruimten en bedrijfsgebouwen
Woonruimten en bedrijfsgebouwen - versterkt en duurzaam bouwen 50
Woonruimten en bedrijfsgebouwen 40
Parkeergarages 40
Sport en jeugd-accommodaties 40
Schoolgebouwen, wijkcentra, multifunctionele centra en overige bedrijfsgebouwen (nieuwbouw) 40
Schoolgebouwen, wijkcentra, multifunctionele centra en overige bedrijfsgebouwen (nieuwbouw) - versterkt en duurzaam bouwen 50
Levensduur verlengend onderhoud woonruimten en bedrijfsgebouwen 20
Eerste inrichting bij nieuwbouw 20
Energiebesparende maatregelen woonruimten en bedrijfsgebouwen 20
Technische installaties gebouwen 15
Noodgebouwen 10
Meubilair en inventaris 10
Camerasysteem 6
Camerasysteem (Mobotix) 10
Grond-, weg- en waterbouwkundige werken
Stalen damwanden 65
Riolering (afwijkend, zie beleidsplan)
Bruggen, beweegbaar staal 60
Bruggen, beweegbaar overig 45
Bruggen, vast beton 80
Bruggen, vast overig (hout) 30
Bruggen, vast overig (staal, kunststof, vestingbrug hout) 60
Bruggen, vast overig (metselwerk) 80
Openbare verlichting: masten en lantaarnpalen 40
Havens, kaden (hout) 30
Havens, kaden (beton – keermuur) 80
Havens, kaden (metselwerk – keermuur) 60
Havens, kaden (staal – damwand) 65
Havens, kaden (kunststof) 60
Waterbodem 27
Oude Winschoterdiep 13
Beschoeiingen en steigers (hout) 30
Beschoeiingen (beton – keermuur) 80
Beschoeiingen (metselwerk – keermuur) 60
Beschoeiingen (staal – damwand) 65
Beschoeiingen (kunststof) 60
Oevers 41
Stuwen 30
Duikers 70
Steigers (hout) 30
Steigers (beton) 80
Steigers (staal ,kunststof) 60
Boothellingen 30
Stranden 20
Sloop- en grondwerkzaamheden 40
Tunnel (beton) 40
Wegen/fietspaden beton 40
Wegen/fietspaden asfalt 30
Wegen/fietspaden elementverharding 20
Busbanen 25
Viaduct (hout) 30
Viaduct ( beton, metselwerk) 80
Viaduct (staal, kunststof) 60
Straatmeubilair w.o. bebording/bewegwijzering 10
Geluidschermen (staal, kunststof) 60
Geluidschermen (beton) 80
Geluidschermen 30
Openbare verlichting: armaturen 20
Sport en recreatievelden 20
Parkeerterreinen, asfalt 25
Parkeerterreinen, elementverharding 20
Trottoirs 20
Verkeersregelinstallaties 15
Groenvoorzieningen 15
Wijkvernieuwing infrastructuur exclusief riolering 25
Herinrichting straten en verbetering woonomgeving 15
Bluswatervoorzieningen in de openbare ruimte 15
Kunstgrasvelden 10
Speelvoorzieningen 10
Geluidsarm asfalt 10
Vervoermiddelen
Verwisselbare afvalbakken zijladers *) 18
Elektrische auto's 12
Bestel- en personenauto's 10
Pick-up's 10
Aanhangwagens 10
Opzet zoutstrooiers *) 10
Aanhangstrooiers *) 10
Vrachtauto's 8
Tractoren 8
Nieuwe accu elektrische auto 6
Smalspoor 6
Zijladers 6
*) Op basis van functionaliteit als een onderdeel van een voertuig te beschouwen
Machines, apparaten en installaties
Sneeuwschuivers 16
Aanbouwdelen bedrijfsauto's *) 10
Bladveeg- / zuigmachines 10
Heftrucks 10
Shovels 10
Mobiele kranen 10
Snippermachines 10
Parkeerapparatuur 10
Rioolapparatuur 10
Maaiers (groen en sportvelden) 8
Laadpalen 11kw 10
Laadpalen 50kw 7
Veldkastaansluiting 15
Kantoorapparatuur en machines 5
Vouw- en snijmachines en overige (zwaardere) kantoormachines 10
*) zijn door meerdere trekkende voertuigen te bedienen, zoals grasdoorzaaiers, rolblokken etc.
Automatisering (infrastructuur)
Glasvezel 20
Ondergrondse containers: betonnen buitenbak 20
UTP bekabeling 15
Telefoon- en communicatiecentralescentrales 10
Automatisering (hardware)
Netwerk (Switches, WiFi, Firewall, Telewerken) 5
Mobile devices 4
Netwerk (Servers, Storage) 4
Overige materiële vaste activa
Opmaken wegenlegger 30
Columbarium (urnenmuur) 25
Schaftwagen 16
Afvalcontainers (ondergrondse) 15
Afvalbakken - duobakken 15
Zonnecollectoren 10
Digitale luchtfoto's 5
Kunstwerken zonder cultuurwaarde 5
Automatisering (software)
Registratiesysteem ondergrondse containers (binnenbak, gekoppeld is aan het belastingsysteem) 5
Software/implementaties 5
Digitalisering 7

4.5.3 Toelichting op activa

Immateriële vaste activa

Terug naar navigatie - Immateriële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Investeringen Desinveste-ringen Afschrijvingen Bijdragen van derden Afwaardering Boekwaarde 31-12-2024
Kosten van onderzoek en ontwikkeling* 1.543 1.759 2.132 40 0 0 1.131
Bijdragen aan activa in eigendom van derden 4.584 0 444 137 0 0 4.004
Totaal 6.127 1.759 2.575 177 0 0 5.134
bedragen afgerond x € 1.000
* De boekwaarde van de kosten onderzoek en ontwikkeling is per 1 januari 2024 geherrubriceerd van € 1.400.863 naar € 1.542.945. De herrubricering betreft het voorbereidingskrediet restauratie Schaive Klabbe van de investeringen met maatschappelijk nut naar de kosten van onderzoek en ontwikkeling voor een bedrag van € 140.082.
Toelichting kosten onderzoek en ontwikkeling
De investeringen hebben betrekking op:
Entree Hoogezand 1.087
KC Muntendam 256
Restauratie Schaive Klabbe 141
Visie Harkstede e.o. 170
Investeringen kleiner dan € 100.000 105
De desinvesteringen hebben betrekking op:
Entree Hoogezand 1.093
Vrijkomende locaties 1.039
Bijdrage aan Dorpshuis de Ruyten 444
bedragen x € 1.000

Materiële vaste activa

Terug naar navigatie - Materiële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Investeringen Desinveste-ringen Afschrijvingen Bijdragen van derden Afwaardering Boekwaarde 31-12-2024
Bedrijfsgebouwen 109.340 6.425 20 4.693 1.872 338 108.842
Gronden en terreinen 10.235 36 132 10 447 9.683
Machines/apparaten/installaties 4.248 1.272 845 35 4.640
Overig 896 557 142 4 1.307
Vervoermiddelen 1.849 309 6 349 80 1.723
Woonruimten 0 0
Subtotaal Investeringen met economisch nut 126.568 8.599 158 6.038 2.438 338 126.195
Bedrijfsgebouwen 232 31 10 254
Grond/weg/waterb.kundige werken 19.914 2.786 857 2.191 19.653
Machines/apparaten/installaties 76 15 61
Overig 1.051 650 131 1.570
Vervoermiddelen 1.477 361 1.116
Subtotaal: Invest. met economisch nut incl. heffing 22.750 3.468 0 1.373 2.191 0 22.654
Maatschappelijk nut vóór 2017
Bedrijfsgebouwen 0
Gronden en terreinen 42 42
Grond/weg/waterb.kundige werken 18.192 1.730 -110 16.572
Machines/apparaten/installaties 0
Overig 0
Subtotaal: Maatschappelijk nut vóór 2017 18.234 0 0 1.730 0 -110 16.614
Maatschappelijk nut vanaf 2017
Bedrijfsgebouwen 0 0
Gronden en terreinen 272 272
Grond/weg/waterb.kundige werken 18.448 8.214 0 521 1.084 0 25.057
Machines/apparaten/installaties 675 711 1.386
Overig 21 12 33
Subtotaal: Maatschappelijk nut vanaf 2017 19.416 8.937 0 521 1.084 0 26.748
Subtotaal: Investeringen met maatschappelijk nut* 37.650 8.937 0 2.252 1.084 -110 43.362
Totaal 186.969 21.004 158 9.663 5.712 228 192.211
bedragen x € 1.000
* De boekwaarde van de investeringen met maatschappelijk nut is per 1 januari 2024 geherrubriceerd van € 37.792.186 naar € 37.650.104. De herrubricering betreft het voorbereidingskrediet restauratie Schaive Klabbe van de investeringen met maatschappelijk nut naar de kosten van onderzoek en ontwikkeling voor een bedrag van € 140.082.
Toelichting investeringen met economisch nut
De investeringen hebben betrekking op:
Achterstall. onderh J. Huitzingstr 2 HZ gymz 109
Aanpassingen van Neckstraat 3 108
Renovatie zwembad de Kolck 218
Dorpshuis Centrum Muntendam (VJN 23) 234
Verbouwing Hoofdweg 10a Slochteren 136
Verbouwing Astronautenlaan 33 Hoogezand 622
Verbouwing Kerkstraat 2 Hoogezand 1.094
Nieuwbouw BWRI 3.180
Voorbereiding kc Kropswolde-Meerwijck 130
Vervanging serves en storage 117
Vervanging en aanschaf laptops 321
Sport Verv.materiaal zwembadtechniek 133
Invest. BWRI 00600 Machines 173
Implementatie MS365/Teams scharepoint 111
VVI Systeem Sociaal Domein (W&I-WMO-Regie) 104
Investeringen kleiner dan € 100.000 1.810
De desinvesteringen hebben betrekking op:
Verkoop Vosholen 119 152
Verkoop Fiat Ducato 6
Bijdragen van derden hebben betrekking op:
Verbouwing Hoofdweg 10a Slochteren 136
Verbouwing Astronautenlaan 33 Hoogezand 622
Verbouwing Kerkstraat 2 Hoogezand 1.094
Hoekperceel Meint Veningastraat 144 Hgz 254
Grondbank ontw. Stadscentrum Noordelijk deel 193
Bijdragen van derden kleiner dan € 100.000 139
De afwaarderingen hebben betrekking op:
Sloop gymzaal Troelstralaan 9
Sloop gebouw Molenraai 329
bedragen x € 1.000
Toelichting investeringen met economisch nut waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven
De investeringen hebben betrekking op:
Riolering Jacob v. Ruysdaelstraat 126
Riolering Scheemderstraat 282
Riolering Het Loeg 581
Riolering Margrietpark (fase 1) 527
Aanpassen groenafvalaanbrengpunt parkeer 355
Aanpassen groenafvalaanbrengpunt riolering 240
Riolering o.b.v. risico gestuurd beheer 558
Vervangen ondergrondse verzamelvoorz. 155
Vervang./vernieuwing GFT inzameling hoogbouw 174
Investeringen kleiner dan € 100.000 469
Bijdragen van derden hebben betrekking op:
Riolering Jacob v. Ruysdaelstraat 126
Riolering Scheemderstraat 282
Riolering Het Loeg 581
Riolering Margrietpark (fase 1) 527
Riolering o.b.v. risico gestuurd beheer 558
Bijdragen van derden kleiner dan € 100.000 117
bedragen x € 1.000
Toelichting investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut
De investeringen hebben betrekking op:
Hamweg Harkstede Vervang best. Asfaltconstr 400
Gebiedsontwikkeling Slochterhaven 148
Openbaar gebied Centrum Muntendam (VJN 23) 158
Renovatie/vernieuwing 4 sportvelden 181
Wegen Jacob v. Ruysdaelstraat 152
Uitvoering Schaive Klabbe 621
Verv. houten dekken 5 bruggen Harkstede 303
Scheemderstraat Noordbroek 298
Margrietpark (P. Bielstraat, D. Bakkerstr.) 441
Verkeersproject bij Knijpsbrug 142
Dek renovatie bruggen Harkstede 186
Weg kadeproject Steendam-Tjuchem 191
Buitenruimte Houtstek Slochteren 111
Bodemverzakking 2023-2024 265
Bodemverzakking 2022-2023 1.000
Bodemverzakking 2021-2022 309
Rehabilitatie verhardingen 2021 595
Wegwerken achterstallig onderhoud wegen 257
Gorecht-West fase 5 1.245
Gorecht-West fase 4 255
Verv.plan Openb.verlichting armaturen 2024 511
Verv.plan Openb.verlichting masten 2024 108
Investeringen kleiner dan € 100.000 1.059
Bijdragen van derden hebben betrekking op:
De Weerterij Siddeburen 511
Weg kadeproject Steendam-Tjuchem 200
Buitenruimte Houtstek Slochteren 102
Wegwerken achterstallig onderhoud wegen 118
Bijdragen van derden kleiner dan € 100.000 153
De afwaarderingen hebben betrekking op:
Negatieve investering Revitalisering oude industrieterrein Zuidbroek -110
bedragen x € 1.000

Financiële vaste activa

Terug naar navigatie - Financiële vaste activa
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Investeringen Bijdragen van derden Afwaardering Aflossing Mutaties voorziening Boekwaarde 31-12-2024
Kapitaalverstrekkingen aan deelnemingen 480 23 457
Kapitaalvertrekkingen aan overige verbonden partijen 22 22
Leningen aan woningbouwcorporaties 0
Leningen aan deelnemingen 475 475
Leningen aan overige verbonden partijen 148 3 145
Voorziening lening NNTTM -98 -98
Overige langlopende leningen 10.905 7.344 6.090 200 11.959
Risicovoorziening kredieten GKB -321 255 -66
Totaal 11.609 7.344 6.090 223 3 255 12.892
bedragen x € 1.000
Toelichting financiële vaste activa
De investeringen hebben betrekking op:
GKB leningen 307
SVn starters- en stimuleringsleningen 7.680
PAW Steendam-Tjuchem 75
Volkshuisvesting -744
BBZ kapitaalverstrekkingen 26
Bijdragen van derden hebben betrekking op:
GKB leningen 561
SVn starters- en stimuleringsleningen 5.262
PAW Steendam-Tjuchem 61
TOZO bedrijfskredieten 105
BBZ kapitaalverstrekkingen 101
De afwaarderingen hebben betrekking op:
Kwijtschelding hypothecaire lening GMF 200
Beëindiging deelneming Publiek Belang Elekticiteitsproductie BV (PBE) 23
De volgende (risico-)voorzieningen zijn in mindering gebracht:
Lening Noord-Nederlands Trein & Tram Museum -98
Gemeentelijke kredietbank : -66
- m.b.t. verstrekte geldleningen (321)
- gevolgen van de motie halvering schuldsanering (ca. 255)
bedragen x € 1.000

Voorraden

Terug naar navigatie - Voorraden
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Investeringen Opbrengsten/overige bijdragen Extra afschrijvingen Storting voorziening Vermindering voorziening Boekwaarde 31-12-2024
Onderhanden werk (incl. bouwgr in expl.) 8.656 6.725 5.017 0 0 10.364
Voorzieningen grondexploitaties -9.475 -539 1.370 -8.643
Presentatie voorziening aan creditzijde (2023) 819 -819 0
Totaal 0 6.725 5.017 0 -1.358 1.370 1.721
bedragen x € 1.000
Toelichting voorraden onderhanden werken, waaronder bouwgronden in exploitatie
De investeringen hebben betrekking op:
Stadsentree Hoogezand fase 1.1 en 1.2 1.796
Grex Vrijk. loc. Fase 2-Boswijkslaan 2-2b Sm 281
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Hoofdweg 200 Sl 353
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Middenstraat 27a Sm 435
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Mars 65 Hz 192
BP De Vosholen II deelplan 2 1.483
Grondexploitatie Drevenhof 182
BP De Vosholen II deelplan 1 265
Winstnemingen Tolweg 205
Verl. Veenlaan Slochteren 385
C43 IJsbaan 175
Grondexpl. Stadscentrum Nrd deel 207
Investeringen kleiner dan € 100.000 767
De opbrengsten en overige bijdragen hebben betrekking op:
Stadsentree Hoogezand fase 1.1 en 1.2 1.796
Grex Vrijk. loc. Fase 2-Aalbersestraat 2 Hz 2
Grex Vrijk. loc. Fase 2-Kerkstraat 15 Zb 2
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Hoofdweg 200 Sl 6
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Multatulistraat 26-28 Hz 2
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Oudeweg 74 Wb 2
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Hoofdweg 42-42a Kh 13
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Middenstraat 27a Sm 2
Grex Vrijk. loc. Fase 1-Waterman Hz 446
BP De Vosholen II deelplan 2 55
Grondexploitatie Drevenhof 1
BP De Vosholen II deelplan 1 1.468
BP Tolweg Muntendam 873
Verl. Veenlaan Slochteren 184
Activa fys. bedrijfs. - Rengerspark 168
bedragen x € 1.000
Terug naar navigatie - Tabel 2
Grondexploitatie Boekwaarde 31-12-2024 excl. winstneming-en Reeds genomen winsten 31-12-2024 Boekwaarde 31-12-2024 Geraamde nog te maken kosten Geraamde nog te realiseren opbrengsten Geraamd realisatie (eindwaarde) Geraamd realisatie (contantewaarde) Voorzieningen per 31-12-2024 Balanswaarde per 31-12-2024
Nadelige grondexploitaties
IJsbaan 4.358 0 4.358 169 1 4.527 4.438 4.438 -80
Verlengde Veenlaan 3.411 0 3.411 336 1.427 2.321 2.144 2.144 1.267
Stadshart -1.081 0 -1.081 4.846 3.394 371 356 356 -1.437
Vosholen fase 2 dp2 3.261 0 3.261 4.964 7.113 1.112 987 987 2.273
VL F1 Sb Poststraat 32 0 32 47 73 6 6 6 26
VL F1 Zb Kerkstraat 37 0 37 43 45 34 32 32 5
VL F2 Ho Astronautenlaan 19 0 19 556 480 95 86 86 -67
VL F2 Ho Zonneweg 20 0 20 669 434 255 222 222 -202
VL F2 Sm Boswijkslaan 281 0 281 669 596 354 308 308 -27
VL F3 Ho Troelstralaan 19 0 19 187 136 70 58 58 -39
VL F3 Md Troelstralaan 19 0 19 622 636 6 5 5 14
Subtotaal negatieve grondexploitaties 10.375 0 10.375 13.111 14.335 9.151 8.643 8.643 1.732
Positieve grondexploitaties
Tolweg -1.273 1.479 206 622 1.552 -2.202 -2.180 0 206
Rengerspark -2.979 2.169 -810 2.499 5.607 -6.087 -6.027 0 -810
Vosholen fase 2 dp1 -910 287 -623 461 0 -449 -423 0 -623
Overschild-Graauwedijk 165 0 165 77 242 0 0 0 165
Drevenhof -269 161 -108 69 0 -200 -199 0 -108
Stadsentree Hz Noord 0 0 0 25.640 25.915 -274 -268 0 0
VL F1 Sm Middenstraat 434 0 434 124 821 -264 -261 0 434
VL F1 Ho Aalbersestraat 56 0 56 118 337 -164 -162 0 56
VL F1 Ho Mars 192 0 192 359 810 -258 -255 0 192
VL F1 Ho Multatulistraat 93 0 93 266 1.111 -752 -745 0 93
VL F1 Ho Waterman -346 85 -261 118 0 -229 -226 0 -261
VL F1 Kol Hoofdweg 32 0 32 6 481 -443 -439 0 32
VL F1 Sb Singellaan 37 0 37 81 128 -10 -10 0 37
VL F1 Sl Hoofdweg 347 0 347 52 567 -59 -58 0 347
VL F1 Wb Oudeweg 65 0 65 404 660 -190 -188 0 65
VL F2 Ho Talmastraat 19 0 19 348 713 -345 -339 0 19
VL F2 Sl Zuiderweg 19 0 19 241 446 -185 -182 0 19
VL F3 Ho Donker C 19 0 19 384 489 -85 -84 0 19
VL F3 Md Middenweg 19 0 19 264 362 -79 -77 0 19
VL F3 Sl Twee Kerspelenweg 19 0 19 90 118 -8 -8 0 19
VL F3 Sm Narcissenstraat 20 0 20 93 487 -374 -365 0 20
Werfkade 49 0 49 214 280 -16 -16 0 49
Subtotaal positieve grondexploitaties -4.192 4.181 -11 32.532 41.123 -12.674 -12.514 0 -11
Totaal 6.183 4.181 10.364 45.643 55.458 -3.523 -3.871 8.643 1.721
bedragen x € 1.000

Uiteenzetting met een rentetypische looptijd < 1 jaar

Terug naar navigatie - Uiteenzetting met een rentetypische looptijd < 1 jaar

Hieronder volgt de specificatie en het verloop overzicht van de in dit verband getroffen risicovoorzieningen: 

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Vorderingen openbare lichamen 23.483 23.361
Subtotaal: Vorderingen op openbare lichamen 23.483 23.361
Uitzetting Rijksschatkist 74.386 71.527
Subtotaal: uitzettingen Rijksschatkist < 1 jaar 74.386 71.527
Vorderingen Belasting 3.679 2.682
Vorderingen BWRI 4.173 3.570
Vorderingen GKB 5 4
Overige vorderingen 1.473 2.446
Voorziening dubieuze debiteuren -2.643 -2.572
Subtotaal overige vorderingen 6.687 6.131
Totaal 104.556 101.019
Bedragen x € 1.000

Verloop risicovoorzieningen

Terug naar navigatie - Verloop risicovoorzieningen

Hieronder volgt de specificatie en het verloop overzicht van de in dit verband getroffen risicovoorzieningen:

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Storting 2024 Onttrekking 2024 Aanwending 2024 Boekwaarde 31-12-2024
Dubieuze debiteuren Belastingen 364 153 0 82 434
Dubieuze debiteuren Sociale zaken 2.155 25 222 0 1.957
Dubieuze debiteuren Financiën 125 59 0 4 180
Totaal 2.643 237 222 86 2.572
bedragen x € 1.000

Liquide middelen

Terug naar navigatie - Liquide middelen

Het drempelbedrag voor de kasgeldlimiet bedraagt 8,5% van het begrotingstotaal van € 286 miljoen, te weten € 24,3 miljoen. Deze limiet is gedurende 2024 niet structureel overschreden. De liquide middelen opgenomen in onderstaande tabel staan volledig ter beschikking aan de gemeente.

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Banksaldi 18 1.521
Kassaldi 30 30
Totaal 48 1.521
bedragen x € 1.000

Overlopende activa

Terug naar navigatie - Overlopende activa

Hieronder is een overzicht opgenomen met de van Europese en Nederlandse overheidslichamen nog te ontvangen voorschotbedragen die ontstaan door voorfinanciering op uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel, en overige vooruitbetaalde en nog te ontvangen bedragen.

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Vermeerdering Vermindering Boekwaarde 31-12-2024
Het Rijk
B2 Reg SPUK gem. hulp aan gedupeerden Kinderopvangproblematiek 64 379 64 379
Nij Begun ontwikkelingskosten 1.148 1.148
Bewonersbegeleiding Batch 1588 125 125
C62 Regeling Specifieke Uitkering Kwijtschelding Gemeentelijke Belastingen 1 18 20
Loonkosten subsidie BWRI 2020 12 12
Bedragen lager dan € 100.000 209 209
Totaal het Rijk 412 1.546 398 1.559
Overige Nederlandse overheidslichamen
Subsidie fietsoversteek ter hoogte Zwedenbrug 100 100
Beschermd wonen 1.429 289 1.140
Waterschap Kadeproject 1.061 1.061
H27B Domein-overstijgend samenwerken 47 47
GRO8c Leefbaarheid Groningen Centrumplan Muntendam 250 18 250 18
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Kieldiep 28 28
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Erasmusweg 46 46
GRO7c Nationaal Programma Groningen centrum Slochteren 76 76
J41B Specifieke Uitkering Regeling flexibele inzet woningbouw 10 10
Nog te ontvangen bedragen lager dan € 100.000 167 143 167 143
Totaal overige Nederlandse overheidslichamen 3.081 293 1.767 1.607
Totaal van Europese en Nederlandse overheidslichamen nog te ontvangen voorschotbedragen die ontstaan door voorfinanciering op uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel 3.493 1.838 2.165 3.166
bedragen x € 1.000
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Overige nog te ontvangen bedragen
OEW-beleid, rechtzaak scholen 287 287
Afvalstoffenheffing 2024 6.651 7.446
Leges VTH 2024 206 88
Toeristenbelasting 2024 325 395
Afvalfonds 167
Te vorderen BTW/BCF 1.325 1.592
BTW/BCF 2018-2020 GKB procedure 1.218 259
SW-bedrijf - BWRI 286 863
Overlopende posten 2023 - 2024 en 2024 -2025 848 387
Overige nog te ontvangen bedragen lager dan € 100.000 325 720
Totaal overige nog te ontvangen bedragen 11.637 12.037
Vooruitbetaalde bedragen
Subsidies 543 2.459
Waterzijdig inregelen Groninger Huis 525 185
Centrumplan Muntendam 202
Batch 1588 1.473
Voortuitbetaalde bedragen lager dan € 100.000 587 256
Totaal vooruitbetaalde bedragen 1.857 4.372
Totaal overige nog te ontvangen of vooruitbetaalde bedragen 13.493 16.409
bedragen x € 1.000

4.5.4 Toelichting op passiva

Eigen vermogen

Terug naar navigatie - Eigen vermogen
Algemene reserve Nut, noodzaak en bestaansrecht Boekwaarde 1-1-2024 Storting Onttrekking Boekwaarde 31-12-2024 Toelichting
Algemene reserve (algemeen) De algemene reserve vormt een buffer om financiële tegenvallers op te vangen en wordt in dit verband gerekend tot de zogenoemde weerstandscapaciteit van de gemeente. De algemene reserve wordt gevormd uit batige rekeningsaldi. De algemene reserve is in principe vrij aanwendbaar. 13.223 1.259 94 14.388 Op basis van de resultaatbestemming 2023 is er € 1.259.000 toegevoegd. De onttrekking van € 94.000 is ingezet voor incidentele kosten voor het klimaatadaptieplan.
Totaal algemene reserve 13.223 1.259 94 14.388
Overige bestemmingreserves Nut, noodzaak en bestaansrecht Boekwaarde 1-1-2024 Storting Onttrekking Boekwaarde 31-12-2024 Toelichting
Herfinanciering AJC Hoogezand Deze reserve vloeit voort uit de herfinanciering van het schoolgebouw van het Dr. Aletta Jacobscollege en is ingesteld om in 2042 de grond onder het huidige gebouw terug te kunnen kopen. 536 130 0 666 Door middel van de jaarlijkse toevoeging van € 130.000 wordt de gewenste omvang voor de terugkoop van de grond in 2042 bereikt.
Huis van Cultuur en Bestuur; Kielzog Deze reserve vloeit voort uit het raadsbesluit “Project gemeentehuis+” van 16 juli 2012. Door middel van deze reserve worden de directe kosten gedekt waarop niet mag worden afgeschreven. Het Huis van Cultuur en Bestuur is in 2021 opgeleverd en in gebruik genomen. 395 0 0 395 Deze resterende middelen blijven beschikbaar voor de dekking van de mogelijke btw-claim van de belastingdienst met betrekking tot de bouwkosten.
Scholenprogramma Voor het aardbevingsbestendig maken van de schoolgebouwen ontvangen de gemeenten in Groningen die te maken hebben met de gevolgen van aardbevingen door gaswinning over de periode 2016 tot en met 2035 een bijdrage van in totaal € 78,5 miljoen van het rijk. De gemeente Midden-Groningen ontvangt in totaliteit over de periode 2016 t/m 2035 een bedrag van € 23,4 miljoen. Deze middelen worden toegevoegd aan de hiervoor ingestelde reserve en ingezet overeenkomstig met het vastgestelde scholenprogramma. 359 0 359 0 De aanwending heeft betrekking op de dekking van de eenmalige lasten van het scholenprogramma, zoals sloopkosten en het afboeken van restant boekwaarden.
Duurzaamheidsinvesteringen In de Najaarsnota 2021 is deze reserve ingesteld voor het revolverend fonds. Dit fonds dient ter dekking van duurzaam- heidsinvesteringen in gemeentelijk vastgoed. Het draagt bij aan de algemene doelstellingen rondom duurzaamheid en de wettelijke verplichtingen die hiermee samenhangen. 319 0 0 319 In 2024 zijn er geen kosten geweest die ten laste van de reserve dienden te komen. Voor de toekomst nog nodig voor duurzaamheidsinvesteringen in vastgoed.
Hart van Muntendam Deze reserve is gevormd uit de extra dividend opbrengsten van Essent en BNG en de positieve rekening resultaten van 2006 – 2009 van de voormalige gemeente Menterwolde. Uit deze reserve worden middelen gehaald ter dekking van het Centrumplan Muntendam, de renovatie van de Menterne en de ombouw van het gemeentehuis naar MFC. 2.351 0 0 2.351 In 2024 zijn er geen kosten geweest die ten laste van de reserve dienden te komen.
Beeldende kunst De gelden uit de reserve worden besteed aan de realisatie van beeldende kunst in de openbare ruimte, raadsbesluit 28-11-2019. 75 31 0 106 Dit betreft een storting die verband houdend met de diverse investeringsprojecten van de Slochterhaven.
Onderhoud beeldende kunst De gelden uit de reserve worden besteed aan onderhoud van beeldende kunst in de openbare ruimte. 38 13 0 52 Dit betreft een storting die verband houdend met de diverse investeringsprojecten van de Slochterhaven.
Nieuwbouw BWRI De reserve is ingesteld ter dekking van de eenmalige investeringskosten voor de vervangende nieuwbouw BWRI. 601 1.106 851 856 Bij de voorjaarsnota is aanvullend € 800.000 gestort en vanuit de vrijval van de huisvestingslasten nog eens € 306.000. De onttrekking van € 1.013.000 betreft de dekking van de eenmalige (tijdelijke) huisvestingskosten (€ 522.000) en de dekking van de afboeking boekwaarde van het oude BWRI gebouw vanwege sloop (€ 329.000).
Maatwerk Fonds Energiecrisis Doelstelling van dit fonds is de gevolgen van de energiecrisis, waar nodig, te compenseren dan wel anderszins de noden als gevolg hiervan (deels) teniet kan doen gaan. Daarbij kan het zowel om inkomens ondersteuning gaan als om het vormen van (energie) toeslag(en); dit ter beoordeling van het College van Burgemeester en Wethouders. 69 0 69 0 Ter dekking van de uitgaven in 2024 is er € 69.000 onttrokken aan de reserve.
Accommodatiefonds De reserve is gevormd voor het op aanvraag verlenen van subsidies voor twee doeleinden: 1. Voor alle projecten op het gebied van (vervangende) nieuwbouw, uitbreiding, groot en / of technisch onderhoud en technische- en functie verbeterende aanpassingen aan de eigenaren van accommodaties. 2. Voor de aanleg, onderhoud of vervanging van speel- en trainingsvelden en/of veldverlichting. 184 0 0 184 Er zijn in 2024 geen subsidies verstrekt.
PAW Steendam-Tjuchem De ontvangen subsidie "Programma Aardgasvrije Wijken" wordt in een bestemmingsreserve gestort. Vanuit deze reserve kunnen de kosten van een integraal versterkingstraject in Steendam-Tjuchem worden gedekt. Dit traject zal samen met het verduurzamen en aardgasvrijmaken van panden worden uitgevoerd. 1.010 0 112 898 De onttrekking betreft de dekking van de exploitatiekosten 2024
Financiële ruimte 2022 De reserve is ingesteld voor de overheveling van niet bestede middelen in 2022 zodat deze in 2023 en 2024 nog besteed kunnen worden. 1.527 0 1.527 0 Deze restantmiddelen zijn als volgt ingezet: - ESF React-EU € 366.000 - Raadswerkprogramma € 234.000 - Wet Kwaliteitsborging bouw € 61.000 - Gids middelen € 143.000 - Ouderenbeleid € 44.000 - Organisatieontwikkeling € 95.000 - Omgevingswet € 421.000 - Groen Oosterpark € 60.000 - Communicatie GKB € 103.000
Inflatiebuffer De reserve, ingesteld bij de rekening 2022, is bedoeld om de sterk stijgende kosten te kunnen compenseren. 5.000 0 2.950 2.050 Dit betreft onttrekkingen met betrekking tot het Beleidsplan wegen (dekking storting afschrijvingsreserve investeringen wegen en indexatie onderhoud, totaal € 1.038.000), Bijstellen opbrengsten OZB ivm wijziging indexering conform amendement 13 van € 1.052.000, Aanvullende dekking sluitende begroting 2024 van € 406.000 en Incidentele subsidie voor Kwartier van € 454.000.
Opvang ontheemden Oekraïne In 2022 heeft het Rijk de kosten voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne ruim gecompenseerd. Daarnaast hebben wij eigen gebouwen ter beschikking gesteld en hiervoor alleen de kostprijs in rekening gebracht. Van de ontvangen uitkering houden wij € 3,4 miljoen over. Dit bedrag willen wij voorlopig beschikbaar houden omdat nog onzeker is of we moeten terugbetalen en/of we extra kosten in 2023 gaan maken. Deze extra kosten kunnen voortkomen uit het feit dat de opvang langer duurt dan vooraf was gedacht en er daarom betere en meer privacy gerichte opvangplekken moeten komen. In 2023 is de zoektocht naar alternatieve huisvesting in gang gezet voor de locaties in Muntendam en in Hoogezand. 2.400 0 0 2.400 In 2024 hebben er geen onttrekkingen of stortingen plaatsgevonden.
Grondexploitaties Door het instellen van deze reserve is het mogelijk om de resultaten van de bestaande grondexploitaties via de reserve te muteren zonder dat de begroting- of het jaarrekeningresultaat direct wordt beïnvloed. Gezien onze ambitie om het aantal ontwikkellocaties te vermeerderen met hierdoor een toename in de omvang van grondexploitaties is dit gewenst. De reserve is ook om risico’s in de grondexploitaties op te vangen. 1.250 2.518 650 3.117 Op basis van de resultaatbestemming 2023 is er een bedrag gestort van € 793.000. Op basis van de uitkomst MPG 2025 is nog eens € 1.724.000 aan toegevoegd in verband met winstneming en verlaging van een aantal verliesvoorzieningen (vooral vrijkomende locaties). De onttrekking is ter dekking van de indexatie op de verliesvoorzieningen (€ 189.000), een extra storting verliesvoorziening Vosholen deelplan 2 (€ 349.000) en verlaging van de winstneming Rengerspark (€ 112.000).
Opvang Zuidbroek Sinds 19 september 2022 vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de Eurohal in Zuidbroek maximaal 500 asielzoekers op. De opvang duurt uiterlijk tot 19 september 2023. Vanuit het Rijk ontvangen wij een vergoeding van € 100.000 per maand. Na aftrek van de gemaakte kosten komt het resterende bedrag 2022; € 400.000 volledig ten goede aan het dorp Zuidbroek en (gedeeltelijk) Noordbroek. In samenspraak met de inwoners houdt de dorpsraad zich bezig met de besteding van dit budget. 1.063 0 367 697 Er is € 367.000 onttrokken uit de reserve ter dekking van de uitgekeerde subsidies aan diverse stichtingen en verenigingen in Noordbroek en Zuidbroek.
Volkshuisvestingsfonds Dit fonds is bedoeld om goedkope koopwoningen in de meest kwetsbare gebieden te verduurzamen. 600 3.500 0 4.100 Op basis van de voorjaarsnota is deze reserve ingesteld voor een bedrag van € 600.000 en bij de resultaatbestemming van de jaarrekening 2023 is € 3.500.000 toegevoegd om de co-financiering van 30% bij deze regeling te dekken.
Investeringsagenda Dorpen en Wijken Deze bestemmingsreserve is bedoeld om te kunnen investeren in de plannen in dorpen en wijken. 0 1.000 0 1.000 Conform besluit resultaatbestemming 2023 is € 1.000.000 in de bestemmingsreserve Investeringsagenda Dorpen en Wijken gestort.
Jeugd Opvangen kosten sterke opwaartse druk jeugdhulp. 0 1.000 1.000 0 Er is € 1.000.000 onttrokken uit de reserve ter dekking van de kosten jeugd.
Harmonisatie sportaccommodaties Harmonisatie sportfaciliteiten buitensportverenigingen. 0 500 50 450 Er is € 50.000 onttrokken voor de dekking van de kosten voor de projectleider
Reserve financiële ruimte 2023 De reserve is ingesteld voor de overheveling van niet bestede middelen in 2023 zodat deze in 2024 en 2025 nog besteed kunnen worden. 0 6.572 2.580 3.991 Totaal overgeheveld op basis van resultaatbestemming jaarrekening 2023: 6.572.000 Aangewende middelen zijn als volgt ingezet: - Energietoeslag € 1.114.000 - Openbare ruimte wegen € 500.000 - Traineeship € 178.000 - IBOR kunstwerken € 169.000 - Klimaatadaptieplan € 87.000 - Energie besparende maatregelen € 83.000 - Mobiliteitsplan en verkeersmodel € 68.000 - Kerkenvisie € 67.000 - Omgevingswet € 48.000 - Taalgelden Oekraïners € 67.000 - Toezicht jeugd en WMO € 58.000 - Ontwikkelbedrijf € 66.000 - Rekenkamer € 15.000 - Recreatie en Toerisme € 25.000 - Verdubbeling taakstelling statushouders € 14.000 - Bijdrage Stationsgebied Hoogezand € 10.000 - Haalbaarheids- en locatie onderzoek voor sociaal plein € 10.000 - Wijkuitvoeringsplannen € 1.000
IZA-middelen Middelen voor het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. 0 180 0 180 In 2024 hebben er geen onttrekkingen of stortingen plaatsgevonden.
Reserve financiële ruimte 2024 De reserve is ingesteld voor de overheveling van niet bestede middelen in 2024 zodat deze in 2025 nog besteed kunnen worden. 0 2.303 0 2.303 Bij de slotwijziging van 2024 is voor een bedrag van € 2.303.000 overgeheveld.
Totaal overige bestemmingsreserves 17.776 18.853 10.516 26.113
Afschrijvingsreserves Nut, noodzaak en bestaansrecht Boekwaarde 1-1-2024 Storting Onttrekking Boekwaarde 31-12-2024 Toelichting
Uitbr.scholen; peuterspeelz. Hoogezand Deze (afschrijvings-)reserve vloeit voort uit investeringen peuterspeelzalen bij scholen voor het basisonderwijs. 302 0 0 302 Het restant van deze reserve zal worden betrokken bij de afboeking van restant boekwaarden van de v.m. Nico Bulderschool zodra deze buiten gebruik gesteld en gesloopt wordt.
Stimulering kinderopvang Hoogezand Deze reserve vloeit voort uit investeringen voor kinderopvang en peuterspeelzalen bij scholen voor het basisonderwijs en is bestemd ter dekking van de afschrijvingslasten. 70 0 4 67 De onttrekking betreft de reguliere dekking ten laste van deze reserve.
Buiten peuterbad de Kalkwijck Deze reserve vloeit voort uit het raadsbesluit om een investeringskrediet van € 115.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie van een buiten peuterbad bij sportcentrum de Kalkwijck (Voorjaarsnota 2007). 55 0 4 52 De onttrekking is conform de begroting ter dekking van de afschrijvingslasten van het buitenpeuterbad.
MFA Westerbroek Op basis van het raadsbesluit van 27 januari 2014 (voordracht nr. 011) is besloten een restant stelpost van € 170.000 om te zetten in een bestemming reserve ter dekking van een deel van de kapitaallasten van een nieuw MFA Westerbroek. 152 0 4 147 De onttrekking is conform de begroting ter dekking van de afschrijvingslasten van de MFA Westerbroek.
Slochterhaven Deze reserve is ingesteld om de toekomstige afschrijvingslasten te dekken die voortkomen uit de investering Slochterhaven. 281 0 13 268 De onttrekking is conform begroting ter dekking van de afschrijvingslasten van Slochterhaven.
Overkluizing Slochteren Deze reserve is bestemd om de toekomstige afschrijvingslasten te dekken die voortkomen uit de investering overkluizing Slochterhaven. 58 0 3 55 De onttrekking is conform begroting ter dekking van de afschrijvingslasten van de overkluizing Slochteren.
Informatisering herindeling 2018 De reserve is bestemd om de afschrijvingskosten van de investeringen in nieuwe software en dergelijke als gevolg van de herindeling, gedurende de economische levensduur op te vangen. 55 0 53 2 Op basis van het in 2020 aangepaste onttrekkingsschema van deze is er € 53.000 onttrokken aan de reserve.
Automatisering herindeling 2018 De reserve is bestemd om gedurende de economische levensduur de afschrijvingskosten van de investeringen in nieuwe hardware etc. als gevolg van de herindeling op te vangen. 43 0 16 27 Onttrekking is conform begroting ter dekking van de afschrijvingslasten automatisering.
Terreininr. KC De Vosholen Hoogezand De eenmalig beschikbare middelen 2013 (openbare verlichting) en 2015 (terreininrichting) zijn omgezet in een reserve ter dekking van de afschrijvingslasten van deze investeringen in het Ketelhuis. 124 0 7 117 Onttrekking is conform begroting ter dekking van de afschrijvingslasten.
Scholenprogramma Deze in 2021 gevormde reserve dient ter dekking van een deel van de afschrijvingslasten van de investeringen die voortvloeien uit het scholenprogramma. 2.975 0 109 2.866 Onttrekking is conform begroting ter dekking van de afschrijvingslasten.
Huisvesting BWRI Deze in 2023 gevormde reserve dient ter dekking van een deel van de afschrijvingslasten van de investeringen die voortvloeien uit de nieuwbouw BWRI. 795 268 0 1.063 Betreft de vorming van een afschrijvingsreserve op basis van de voorjaarnota 2023. De storting van € 268.000 betreft de boekwinst op de verkoop van Vosholen 119.
Gebiedsontwikkeling Slochterhaven Deze bestemmingsreserve is bestemd om de toekomstige afschrijvingslasten te dekken die voortkomen uit de investeringen gebiedsontwikkeling Slochterhaven. 0 1.031 0 1.031 Het gaat om het instellen van een afschrijvingsreserve conform raadsbesluit ''beschikbaar stellen aanvullend krediet gebiedsontwikkeling Slochterhaven''. De niet bestede middelen van het lokaal steunpakket van € 927.000, eigen middelen voor inzet personeel € 65.000, middelen van de visie Vrijetijdseconomie € 15.000 en aanvullend € 24.000 niet uitgegeven gelden energiecompensatie (steunpakket) zijn aangewend voor de storting in de afschrijvingsreserve.
Investeringen Wegen Deze bestemmingsreserve is ter dekking van de toekomstige afschrijvingslasten die voortkomen uit de investeringen wegen 2024-2031. 0 905 0 905 Storting van € 905.000 is conform raadsbesluit vaststellen beleidsplan wegen. Instellen afschrijvingsreserve. De reserve inflatiebuffer is aangewend voor de storting in de afschrijvingsreserve.
Ford Transit BWRI Deze in 2024 gevormde reserve dient ter dekking van de afschrijvingslasten van de investering Ford Transit BWRI. 0 21 0 21 Betreft de vorming van een afschrijvingsreserve op basis slotwijziging 2024.
Totaal afschrijvingsreserves 4.910 2.225 213 6.923
Totaal bestemmingsreserves 22.686 21.078 10.729 33.036
Resultaat Boekwaarde 1-1-2024 Storting Onttrekking Boekwaarde 31-12-2024 Toelichting
Saldo rekening 15.731 4.693 15.731 4.693 De storting betreft het rekening resultaat 2024. De onttrekking houdt verband met de resultaatbestemming van het rekeningsaldo 2023; - toevoeging aan de algemene reserve: € 1.259.000 - overheveling van 2023 naar 2024: € 6.572.000 - reserve Volkshuisvesting:€ 3.500.000 - reserve Investeringsagenda Dorpen en Wijken: € 1.000.000 - reserve Jeugd: € 1.000.000 - afschrijvingsreserve Slochterhaven: € 927.000 - reserve Grondexploitaties: € 793.000 - reserve Harmonisatie sportaccommodaties: € 500.000 - reserve IZA-middelen: € 180.000
Totaal saldo rekening 15.731 4.693 15.731 4.693
Totaal eigen vermogen 51.640 27.030 26.553 52.116
bedragen x € 1.000

Voorzieningen

Terug naar navigatie - Voorzieningen
Omschrijving Nut, noodzaak en bestaansrecht Boekwaarde 1-1-2024 Storting Onttrekking Aanwending Boekwaarde 31-12-2024 Toelichting
Voorzieningen - verplichtingen en verliezen
APPA wethouders De voorziening is ingesteld om een mogelijk tekort van de pensioenuitkeringen van wethouders aan te vullen. Per 1 januari 2022 eindigde de uitvoering van de wet APPA-regeling door ASR. Hiermee komen de betalingen van de pensioenen aan gepensioneerde wethouders terug bij de gemeente. In 2021 heeft dit al gevolgen gehad voor de opbouw van de voorziening. De voorziening dient ter dekking van de pensioenlasten van voormalig wethouders. 2.869 1.404 103 4.170 De aanwending heeft betrekking op de via de salarisadministratie uitbetaalde bedragen. Er is een storting in de voorziening gedaan in verband met een daling van de rekenrente en wijzigingen in het deelnemersbestand. Een groep voormalig wethouders werd tot nu toe uitgekeerd via de exploitatie. Vanaf 2028 worden alle opgebouwde pensioenafspraken overgedragen aan pensioenfonds ABP, om dan de waardeoverdracht te kunnen doen is deze groep opgenomen in de voorziening.
Verlofsparen Deze voorziening is ingesteld conform artikel 44 lid 1c BBV en dient ter dekking van het aangemerkt spaarverlof op het moment dat dit wordt opgenomen. 250 143 28 365 De aanwending heeft betrekking op de opgenomen verlofuren. Op basis van de een toename van de opgebouwde uren verlofsparen is een storting in de voorziening gedaan.
Personeel Oekraïne Om de financiële gevolgen met betrekking tot personele kosten na afloop van de vluchtelingenopvang op te kunnen vangen is deze voorziening getroffen. 800 800 In 2024 is deze voorziening niet ingezet.
RVU Gemeenten zijn verplicht om vanaf 2024 een voorziening te hebben voor de financiële verplichting die zij hebben op basis van de RVU-regeling voor medewerkers die deelnemen aan de RVU, voor alle jaren tot aan de AOW-leeftijd. 448 66 383 De aanwending betreft de via de salarisadministratie uitbetaalde bedragen. Op basis van de getekende overeenkomsten en de daaruit volgende financiële verplichting is een storting in de voorziening gedaan.
RVU en verlofsparen (BWRI) Gemeenten zijn verplicht om vanaf 2024 een voorziening te hebben voor de financiële verplichting die zij hebben op basis van de RVU-regeling voor medewerkers die deelnemen aan de RVU(CAO Sociale werkvoorziening), voor alle jaren tot aan de AOW-leeftijd. 249 249 De aanwending betreft de via de salarisadministratie vanuit het BWRI Werkbedrijf uitbetaalde bedragen. Op basis van de getekende overeenkomsten en de daaruit volgende financiële verplichting is een storting in de voorziening gedaan.
Totaal voorzieningen - verplichtingen en verliezen 3.918 2.245 0 197 5.966
Risicovoorzieningen
Stadscentrum Hoogezand Deze voorziening is ingesteld om de kosten van saneringen te dekken die gedaan worden in het centrumgebied van Hoogezand. De gesaneerde gronden worden ingebracht in de grondexploitatie Stadshart Hoogezand. 361 361 Dit jaar zijn er geen saneringswerkzaamheden uitgevoerd.
totaal risicovoorzieningen 361 361
Egalisatievoorzieningen
Groot onderhoud gebouwen Deze voorziening is in 2019 gevormd op basis van het meerjaren onderhoudsplan. Op basis van de meerjarenbegroting is bepaald hoe groot de voorziening moet zijn en hoe hoog de jaarlijkse stortingen moeten worden om het groot onderhoud van de komende tien jaar te kunnen dekken. 1.176 1.372 541 2.007 De aanwending betreft de kosten groot onderhoud 2024. Op basis van het meerjarenplan is een aanvullende storting noodzakelijk.
Rioolheffing* Deze voorziening is bedoeld voor het opvangen van tekorten en hierdoor de stijging van tarieven te temperen. 14.878 823 1.805 905 12.991 De aanwending houdt verband met de dekking van de uitgevoerde investeringen met betrekking tot riolering en de restitutie van oude aanslagen rioolheffing 2015 t/m 2017 van voor de herindeling. Daarnaast is het positief resultaat 2024 van 823 in de voorziening gestort.
Afvalstoffen Deze voorziening dient voor het opvangen van prijsschommelingen in het tarief van de afvalstoffenheffing. Voorziening is ingesteld conform Artikel 44, lid 2 BBV. 2.045 856 1.189 Er is een nadelig resultaat van 856 op de afvalstoffenheffing. Conform regelgeving wordt het resultaat uit de voorziening onttrokken.
Totaal egalisatievoorzieningen 18.100 2.196 2.662 1.447 16.187
Voorzieningen toekomstige verplichtingen
Groot onderhoud wegen Het doel van deze voorziening is het dekken van de jaarlijkse kosten van groot onderhoud van de verhardingen. 1.294 2.845 2.536 1.604 De aanwending heeft betrekking op de gemaakte kosten groot onderhoud verhardingen in 2024. Op basis van het meerjaren onderhoudsplan is deze storting noodzakelijk.
Renovatie 2 tennisbanen TCM Het doel van deze voorziening is het dekken van de kosten van renovatie van de twee tennisbanen van TCM Muntendam. 50 50 De renovatie is nog niet noodzakelijk gebleken.
Totaal voorzieningen toekomstige verplichtingen 1.344 2.845 0 2.536 1.654
Voorzieningen middelen van derden
Afkoop onderhoud graven Deze voorziening dient voor het reserveren van ontvangen afkoopsommen van nabestaanden. Aanwending vindt plaats ten behoeve van het onderhoud van graven. Voorziening is ingesteld conform Artikel 44, lid 2 BBV. 628 226 146 708 De in 2024 ontvangen afkoopsommen zijn aan de voorziening toegevoegd. De onttrekking houdt verband met de dekking van de in 2024 gemaakte onderhoudskosten.
Onderhoud station Kropswolde Betreft een voorziening waarin jaarlijks het van de huurders van dit pand ontvangen bedrag wordt gestort voor het onderhoud van het gebouw. 14 2 16 In 2024 is een bedrag 2024 van € 2.400 in de voorziening gestort.
Totaal voorzieningen middelen van derden 642 228 146 0 724
Totaal voorzieningen 24.365 7.514 2.808 4.179 24.892
bedragen x € 1.000
* Vanuit de verslaggevingsvoorschriften zijn er voor het treffen van een voorziening meerdere vormen mogelijk. Deze vormen hebben elk hun eigen vereisten. We hebben geconstateerd dat op dit moment niet geheel duidelijk is of de voorziening Riool op juiste manier gerubriceerd is en / of er op de juiste wijze gedoteerd of onttrokken wordt. De wijze waarop we de voorziening inzetten is conform het WRP dat in 2024 door uw raad is vastgesteld. Wij gaan in 2025 de voorziening nader onderzoeken zodat de geconstateerde onzekerheid opgeheven wordt.

Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar

Terug naar navigatie - Vaste schulden met een rentetypische looptijd > 1 jaar

In 2024 zijn er geen nieuwe langlopende geldleningen aangegaan. Ook zijn er in 2024 geen leningen vervroegd afgelost. De totale rentelast voor het jaar 2024 met betrekking tot deze vaste schulden bedraagt  € 1.728.200.

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Vermeerdering Aflossingen Boekwaarde 31-12-2024 Rentelast voor het begrotingsjaar
Onderhandse leningen van:
- binnenlandse banken en overige financiële instellingen 113.736 8.672 105.064 1.728
Totaal vaste schulden 113.736 0 8.672 105.064 1.728
bedragen x € 1.000
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Obligatieleningen 0 0
Onderhandse leningen van:
- binnenlandse pensioenfondsen en verzekeringsinstellingen 0 0
- binnenlandse banken en overige financiële instellingen 113.736 105.064
- binnenlandse bedrijven 0 0
- openbare lichamen, als bedoeld in artikel 1, onderdeel a, van de Wet financiering decentrale overheden 0 0
- overige binnenlandse sectoren 0 0
- buitenlandse instellingen, fondsen, banken, bedrijven en overige sectoren 0 0
Door derden belegde gelden 0 0
Waarborgsommen 0 0
Overige leningen met rentetypisch looptijd van één jaar of langer 0 0
Totaal vaste schulden 113.736 105.064
bedragen x € 1.000

Vlottende schulden

Terug naar navigatie - Vlottende schulden
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Banksaldi 687 3
Subtotaal banksaldi 687 3
Crediteuren 14.158 14.596
Leningschulden GKB 3.310 3.260
Subtotaal overige schulden 17.468 17.856
Totaal vlottende schulden 18.156 17.859
bedragen x € 1.000

Overlopende passiva

Terug naar navigatie - Overlopende passiva

Hieronder is een overzicht weergegeven van de Europese en Nederlandse overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel en overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren.

Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Ontvangen bedragen Vrijgevallen bedragen Terugbetalingen Boekwaarde 31-12-2024
Het Rijk
Sociaal emotionele ondersteuning aardgasgebied 170 170
Blok B (F202) 1.305 1.305
M16 Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne 657 9.754 10.343 68
G10 - Wet inburgering 510 1.415 1.147 779
J9 Specifieke uitkering woningbouwimpuls 1.575 1.575
E115 Tijdelijke regeling specifieke uitkering duurzame en circulaire infrastructuur 338 338
J7 Eigenaren isolatie en ventilatie woningen 245 245
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) 763 763
D8 Specifieke Uitkering Onderwijsachterstandenbeleid 1.499 2.389 2.077 1.811
D23 Regeling eenmalige specifieke uitkering en subsidies lokale bibliotheekvoorzieningen 424 219 205
D15 Middelen schoolgebouwen aardbevingsgebied Groningen 3.404 3.404
H4 Specifieke Uitkering Sport 123 826 346 603
E84 Stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2022-2023 404 118 286
E81 Regeling specifieke uitkering OV-ambassadeurprojecten 2022 25 25
J47 Regeling Specifieke Uikering herstructurering Volkshuisvesting 10.835 923 9.912
J45 Specifieke Uitkering Groningse Proeftuinen_ Aardgasvrije wijken 1.651 115 1.536
J55 aanpak energiearmoede 2.799 992 1.807
C204 D activiteiten Blok D 5.324 1.953 3.371
C206 Batch 1588 - 2022 7.581 7.196 385
C129 Meerjarige regeling Gaswinning 14.277 14.277
C202 Onderdeel B Verbetering van de sociale cohesie_ blok B 982 982
C203 C Aardbevingsgerelateerde inzet 5.033 1.886 3.147
C201 Onderdeel A NPG tranche 5 29.597 3.373 26.224
C46 Vierde tranche NPG 6.286 1.597 4.689
C38 Eerste tranche ivm de uitvoering NPG 1.002 119 883
C127 NPG tranche 9 600 600
G13 - Onderwijsroute 140 125 123 142
K28 Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat en energiebeleid 1.096 1.330 663 1.764
J105 Specifieke Uitkering Startbouwimpuls 413 413
E104 Woningbouw op korte termijn door bovenplanse infrastructuur 4.036 4.036
GRO8c Leefbaarheid Groningen Handelingskosten 72 10 62
C128 meerjarige regeling Batch1588 210 12.000 12.210
J94 Specifieke uitkering lokale aanpak isolatie 2.816 5.011 7.827
G3 Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (uitsluitend kapitaalverstrekking) gemeentedeel 2024 548 124 154 518
H30 Sport en bewegen-gezondheidsbevordering-cultuurparticipatie en sociale basis 2023-2026 408 1.266 1.417 257
G4 Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) gemeentedeel 2021 100 100
Leefbaarheidsgelden NCG 2018 213 213
D19 Ontheemden onderwijs 89 89
Bedragen lager dan € 100.000 93 99 97 95
Totaal het Rijk 88.129 53.851 36.344 105.636
Overige Nederlandse overheidslichamen
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Abraham Kuipersingel 109 109
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Eemskanaal Meeden 112 112
Bestuurdersovereenkomst Nieuwkomersonderwijs 145 145
Bedragen SW-bedrijf BWRI 234 234
GRO7c Nationaal Programma Groningen aardgasvrije wijk 4.415 376 4.039
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Troelstralaan Hoogezand 232 232
E44B Tijdelijke impulsregeling klimaatadaptatie 2021-2027 467 115 467 115
subsidie Regionaal Arrangement Pilot Voorgezet onderwijs MG 400 400
Lokale Investeringen Beschermd Wonen (BW) 153 153 153 153
GRO8c Leefbaarheid Groningen aanpak verduurzaming 200 200
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Groeveweg 93 93
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Herenlaan Scharmer 40 40
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Nieuweweg Kalkwijk 32 32
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Kalkwijk 74 74
GRO2c Verkeer en vervoer Groningen Scheemderstraat 38 38
GRO8c Leefbaarheid Groningen Reg Arrangement 79 79
GRO8c Leefbaarheid Groningen Masterplan Regiovisie HZ 112 32 80
J210B Regeling specifieke uitkering flexibele inzet ondersteuning woningbouw tweede tranche 40 9 31
Regiodeal TvT 2025-Oldambt 79 79
Nog te betalen jeugdhulp RIGG 4.301 4.301
Nog te betalen WMO ZIN BG+HH+BW 577 577
Nog te betalen kosten de Meent 107 107
Bedragen lager dan € 100.000 433 202 376 260
Totaal overige Nederlandse overheidslichamen 11.796 1.147 6.797 6.145
Totaal van Europese en Nederlands overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor specifieke uitkeringen die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren. 99.925 54.998 0 43.141 111.782
bedragen x € 1.000
Omschrijving Boekwaarde 1-1-2024 Boekwaarde 31-12-2024
Overige vooruitontvangen bedragen
Vooruitontvangen overig 7.720 8.919
Loonheffing 3.886 4.146
Jeugd 577 2.209
WMO 1.382 1.798
Onderwijs 480 1.050
Rente 858 739
Pensioen 723
Transacties onderweg belastingen 42 588
Subsidies 470 472
Kwijtschelding afvalstoffenheffing 250 427
Infrastructurele kosten 39 321
Sociale zaken 360 349
Afvalfonds 212
Nog te verrekenen inkomsten 250 1
H30 Sport en bewegen-gezondheidsbevordering-cultuurparticipatie en sociale basis 2023-2026 124
Overlopende posten 2023 - 2024 en 2024 -2025 851
Bedragen lager dan € 100.000 407 398
Totaal overige vooruitontvangen bedragen 17.656 22.392
bedragen x € 1.000

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Terug naar navigatie - Niet uit de balans blijkende verplichtingen

In aanvulling op de balans volgt hier het overzicht van de belangrijkste, niet uit de balans blijkende financiële verplichtingen. Hiermee kunnen we inzicht verschaffen in de meerjarige verplichtingen waaraan we zijn gebonden. De lasten die betrekking hebben op het verslagjaar zijn overigens wel in de rekening verwerkt.

Contractuele verplichtingen

Terug naar navigatie - Contractuele verplichtingen
Contracten aangaande Jaarlijkse contractwaarde Resterende contractwaarde (max.)
Advieskosten 750 2.400
Afvalverwerking 1.483 6.162
Beveiliging 492 2.996
HRM 600 2.042
ICT 693 4.137
Onderhoud openbare ruimte 2.676 6.812
Schoonmaak 705 3.168
WMO 391 1.566
Totaal 7.790 29.283
bedragen x € 1.000

Verlofuren

Terug naar navigatie - Verlofuren

De niet opgenomen verlofuren 2024 berekenen we tegen een gemiddeld uurtarief. Medewerkers mogen deze uren verkopen of nog opnemen conform cao-afspraken. Verplichting verlofuren ultimo 2024 € 2.778.000. Hierin zijn zowel de wettelijke als de bovenwettelijke uren opgenomen.

Eigen bijdrage WMO

Terug naar navigatie - Eigen bijdrage WMO

Een aanvrager van een voorziening op grond van de WLZ en de WMO (zoals hulp in de huishouding, begeleiding, hulp- en vervoersmiddelen of beschermd wonen) is op grond van de Wmo een bijdrage verschuldigd. De wetgever heeft bepaald dat de berekening, oplegging en incasso van deze eigen bijdrage wordt uitgevoerd door het CAK. De informatie van het CAK (om privacyredenen beperkt) is ontoereikend om als gemeente de juistheid op persoonsniveau en volledigheid van de eigen bijdragen als geheel te kunnen vaststellen. Door de systematiek te kiezen van het vaststellen van de eigen bijdragen door het CAK, heeft de wetgever in feite bepaald, dat de verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de eigen bijdragen geen gemeentelijke verantwoordelijkheid is. Dit betekent dat door de gemeenten geen zekerheden omtrent omvang en hoogte van de eigen bijdragen kunnen worden verkregen.