Uitvoeren actieplan arbeidsmarktregio Werk in Zicht

Werk in Zicht is het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV, sociaal ontwikkelbedrijven en partners voor de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe. Vanaf 2009 werken we hierbinnen samen aan vraagstukken op de arbeidsmarkt. Deze samenwerking heeft zich steeds verder ontwikkeld, waarbij er mooie resultaten zijn behaald. Daar gaan we mee door. Hiervoor heeft Werk in Zicht het Programmaplan 2023-2027 opgesteld. De activiteiten hierin zijn gericht op drie sporen, te weten; bereiken, ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid. Naast de inzet op re-integratie en bemiddeling van inwoners met een uitkering wordt ook ingezet op onbenut arbeids- en ontwikkelpotentieel. Hiermee willen 20.000 inwoners een stap vooruithelpen. Voor de uitvoering van het plan krijgen we geld van de arbeidsmarktregio.
De inzet op onbenut arbeids- en ontwikkelpotentieel is een nieuw onderdeel van het sociaal ontwikkelbedrijf. Voor Midden-Groningen is het streven om de komende jaren 2200 inwoners een stap in hun ontwikkeling te laten zetten. Hiermee bieden we niet alleen hulp aan inwoners met een bijstandsuitkering, maar kunnen alle inwoners met een ontwikkelvraag bij ons terecht. Samen met de inwoner kijken we wat ervoor nodig is om stappen op de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Hierbij is het doel dat inwoners (weer) actief worden en blijven richting duurzame inzetbaarheid, wat bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid. Bij voorkeur wordt hiervoor ons eigen werkbedrijf ingezet, maar soms past een ander aanbod beter.
In 2024 is er vanuit Werk Inzicht een mobiele unit gefinancierd en aangeschaft. Hiermee kunnen we starten met een pilot voor de duur van 1 jaar om zelf actief naar de inwoners toe te trekken met als doel dichterbij onze inwoners te komen voor thema’s als werk, inkomen en minima. Aan de pilotperiode van 1 jaar zijn voorwaarden gesteld vanuit Werk Inzicht. Dit beperkt ons enigszins in de bredere inzetbaarheid gedurende deze periode. Binnen het werkbedrijf wordt momenteel gewerkt aan een plan van aanpak, waarin deze wens wordt meegenomen en uitgewerkt. Zodat binnen de gestelde kaders toch al tijdens de pilotfase een bredere inzet van de mobiele unit binnen het sociaal domein mogelijk kan worden gemaakt. Op 27 maart 2025 zal het Startfest (het grootste werk- en ontwikkelfestival in Noord-Nederland) in de gemeente Midden-Groningen door BWRI worden georganiseerd. Hier zal de mobiele unit officieel worden gepresenteerd.