Voor u ligt de begroting 2025-2028. Het is de derde begroting langs de lijnen van ons collegeakkoord “Samen aan de slag”. De begroting 2025 is tot stand gekomen in een periode, waarin onze financiële positie onder druk staat. Het maakt dat we voor de uitdaging staan om de ingezette koers voort te zetten met minder geld. Met het uitblijven van extra middelen in onze Algemene Uitkering vanuit het Rijk zijn we genoodzaakt om moeilijke keuzes te maken. Door een uitgebalanceerd pakket aan kostenbesparende en inkomstenverhogende maatregelen willen we de impact op onze inwoners beperken waar mogelijk.
Zoals benoemd willen we de ingezette koers van de afgelopen jaren voortzetten. We gaan dus door met de verbeterslagen in onze dienstverlening. Door het gebiedsgericht werken te versterken en te intensiveren willen we nóg beter aansluiten bij de leefwereld van onze inwoners. We zijn bereikbaar, aanspreekbaar en hebben korte lijnen. De inbreng van onze inwoners nemen we mee in onze plannen en aanpak. Zij kunnen ons het beste vertellen wat er nodig is en waar de behoeften liggen.
De ruimtelijke en economische ontwikkeling van onze gemeente blijven we stimuleren. Onze ambities zijn groot en in de Voorjaarsnota 2024 heeft u hiervoor middelen beschikbaar gesteld. Met de extra middelen in het investeringsfonds kunnen we projecten op het gebied van woningbouw, bedrijvigheid en recreatie lostrekken. Naast het investeren in vernieuwing en uitbreiding hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan het opstellen van beleidsplannen voor het op orde krijgen en houden van onze openbare ruimte. Met de uitvoering van deze beleidsplannen gaan we onverkort door.
We bieden onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties ondersteuning. Zo spelen de Kredietbank Midden-Groningen en BWRI voor sommige inwoners een belangrijke rol. Voor diegene die dat nodig heeft bieden we ondersteuning bij het beheren van zijn of haar financiën. Ook zorgen we dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een waardevolle bijdrage kunnen leveren in het arbeidsproces met bijvoorbeeld beschermde werkplekken. We willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving.
Onze kwetsbare jeugd is een blijvend aandachtspunt. We investeren in hun toekomstperspectief, maar zien ook dat de balans tussen de beschikbare middelen en het bieden van juiste hulp al langere tijd verstoord is. Het past in de landelijke trend, waarin de kosten voor jeugdzorg enorm toenemen. We zullen de komende periode tot echte veranderingen moeten komen met behoud van de noodzakelijke hulp. We geloven dat de sociale omgeving hierbij een rol kan spelen. Een fijne plek op school en extra aandacht op bijvoorbeeld een sportvereniging draagt positief bij aan het welzijn. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor onze kwetsbare jeugd, maar voor al onze jonge inwoners.
Een fijne leefomgeving is ook een veilige leefomgeving. We zien dat ondermijnende criminaliteit vaker voorkomt bij een opeenstapeling van problemen zoals armoede, schulden, een slechte woonsituatie en psychische problemen. In 2025 stellen we een nieuw integraal veiligheidsbeleid op waarbij we al deze aspecten betrekken om criminaliteit te verminderen en voorkomen. Indien we ondermijnende criminaliteit signaleren grijpen we in door bijvoorbeeld het sluiten van drugspanden.
Veiligheid heeft meerdere facetten. Met het sluiten van het Groninger gasveld is het risico op onveilige woonsituaties verkleind. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel woningen versterkt moeten worden. Met de komst van Nij Begun kunnen we onze werkzaamheden voortzetten en kunnen we meer doen om problemen en knelpunten op te lossen. Daarnaast zijn er aanvullende middelen beschikbaar gesteld om de leefbaarheid te vergroten. De komende periode zullen we gebruiken om de mogelijke inzet van deze middelen te concretiseren. Nij Begun omvat naast de herstelagenda ook sociale, economische en duurzaamheidsmaatregelen. Dit zal leiden tot nieuwe projecten, maar waar mogelijk zullen we in lopende projecten koppelkansen verzilveren. In 2025 verwachten we meer duidelijkheid over de wijze waarop deze maatregelen vorm krijgen en onze rol hierin.
Ondanks de (financiële) uitdagingen blijven we, samen met uw raad en onze inwoners, de handen ineenslaan om onze gemeente nog mooier en fijner te maken.