2.5 Programma Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

2.5.0 Inleiding

Terug naar navigatie - Visie, doelstelling en opbouw programma

Op 24 februari 2023 presenteerde de Parlementaire Enquête Commissie haar eindrapport "Groningers boven Gas". De commissie heeft een aantal stevige conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan. Dit heeft geleid tot 50 maatregelen die het kabinet op 25 april 2023 presenteerde in het rapport ‘Nij Begun’. Deze maatregelen zijn gericht op de verbetering van schadeherstel en versterking. Daarnaast zet ‘Nij begun’ in op een beter toekomstperspectief voor alle Groningers met de Sociale en Economische agenda. De aanpak bestaat uit 4 pijlers met 50 maatregelen voor de regio gedurende 30 jaar. 

De pijlers zijn:

  1. Herstel van Groningen: Schade en versterken 
  2. Verduurzaming
  3. Welzijn en sociaal herstel (waaronder de Sociale Agenda)
  4. Economisch perspectief (waaronder de Economische Agenda)

De aanpak wordt wettelijk verankerd in de Groningenwet en de monitoring verloopt via de Staat van Groningen. Participatie en communicatie zijn overkoepelend en ondersteunend aan alle pijlers.

Er is in het totaal van het programma Nij Begun sprake van verschillende doelen en snelheden.

  • Schadeherstel, versterking en verduurzaming: het op ruimhartige wijze afhandelen van aanvragen om schadevergoeding, het realiseren van veiligheid voor alle inwoners van het aardbevingsgebied en het bijdragen aan de isolatie van woningen.
  • Bevordering van de brede welvaart via uitvoering van een Economische en Sociale Agenda, waarbij een generatie lang (30 jaar) wordt geïnvesteerd. Rijk, regio (gemeenten) en provincie geven hier gezamenlijk vorm en inhoud aan. De inhoud van beide agenda’s is in 2024 ontwikkeld en zal in de loop van 2025 kunnen worden vertaald naar lokale opgaven.

Het bestaande lokale programma Gevolgen gas- en zoutwinning en het programma Hart van Midden-Groningen (het lokale programmaplan NPG) zijn integraal onderdeel van het programma Nij Begun. 

 

2.5.1 Herstelagenda

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Een deel van onze gemeente ligt in het kerngebied van de gaswinning. Ondanks dat de gaswinning is gestopt in het Groningerveld zijn er nog steeds (minder zware) bevingen. Deze kunnen zorgen voor schade aan woningen en andere gebouwen. Ook kan het zijn dat woningen en gebouwen niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Ze moeten dan worden versterkt. Dit heeft veel impact op onze Inwoners, die hiermee te maken hebben. Vanwege deze impact en onze diverse rollen hebben we een brede betrokkenheid. Het programmaplan Gevolgen Gas- en Zoutwinning is in 2023 vastgesteld en ter kennisname met uw raad gedeeld. Een geactualiseerd programmaplan Herstel van Midden-Groningen is in 2024 opgesteld. 

In ons collegeakkoord 2022-2026 “Samen aan de slag” staan de volgende doelstellingen geformuleerd:

  • De versterking moet volgens plan worden uitgevoerd;
  • Schade moet op tijd worden afgehandeld;
  • Gaswinning uit het Groningenveld moet stoppen in 2023.

Nij Begun benadrukt onze rol en roept op tot meer samenhang tussen versterken, schadeafhandeling en sociaal-maatschappelijke verbetering. De gevolgen van de zoutwinning zijn ook onderdeel van dit programma vanwege de raakvlakken met de gevolgen van gaswinning

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

De gaswinning uit het Groningenveld is inmiddels gestopt. Daarnaast is er steeds meer kennis over de gevolgen van gaswinning voor woningen en gebouwen. In onze gemeente vallen ruim 3.300 adressen die beoordeeld moeten worden, of beoordeeld zijn. In ons Lokaal Plan van Aanpak geven wij NCG de volgorde van beoordeling en uitvoering mee. De verantwoordelijkheid voor de daadwerkelijke uitvoering, met uitzondering van de batch 1588, ligt bij NCG. Alle gebouwen in de versterkingsopgave worden beoordeeld, maar het aantal zware versterkingsadviezen neemt af. Een groter deel van de woningen wordt op norm verklaard. Dit betekent dat de woning zonder versterkingsmaatregelen veilig is.  

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. De versterking mensgericht en gebiedsgericht uitvoeren; Bewoners de baas over herstel en versterking

Terug naar navigatie - a. De versterking mensgericht en gebiedsgericht uitvoeren; Bewoners de baas over herstel en versterking

Inwoners van het aardbevingsgebied moeten net zo veilig kunnen wonen en leven als inwoners in de rest van Nederland. Daarom worden gebouwen die mogelijk niet veilig zijn getoetst aan de veiligheidsnorm. Wanneer een gebouw niet voldoet dan wordt deze versterkt. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voert deze beoordelingen en versterkingen uit. Over de voortgang en opdracht aan NCG wordt in het jaarlijkse Lokaal Plan van Aanpak ingegaan. In de versterkingsopgave is de batch 1588 een uitzondering. Deze wordt niet door NCG, maar onder onze regie uitgevoerd. Het doel is om de versterking in samenwerking met alle betrokken partijen mens- en gebiedsgericht uit te voeren.

Acties

b. De leefbaarheid in dorpen en wijken na de versterkingsopgave herstellen en vergroten

Terug naar navigatie - b. De leefbaarheid in dorpen en wijken na de versterkingsopgave herstellen en vergroten

De leefbaarheid van onze dorpen en wijken binnen de versterkingsopgave is aangetast. In eerste instantie al door de bevingen en de schade en stress die hierdoor is ontstaan, maar ook de versterkingsopgave zelf zet de leefbaarheid onder druk. Jaren van huizen in de stijgers, verhuizingen naar tijdelijke woningen, bouwverkeer en open straten illustreren dit. Het maakt dat een dorp of wijk veranderd is. Hoewel we dit niet ongedaan kunnen maken, kunnen we wel een bijdrage leveren in het herstellen en waar mogelijk vergroten van de leefbaarheid.

Acties

2.5.2 Duurzaamheidsmaatregelen Nij Begun: alle woningen in 2035 geïsoleerd

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Het doel is om woningen in 2035 zodanig te isoleren dat zij van het aardgas af kunnen. Voor woningen in de versterkingsopgave kijken we met een pilot hoe NCG dit in haar werkzaamheden kan meenemen. Voor alle overige woningen (ook als ze reeds versterkt zijn) met matige en slechte energielabel wordt vanuit rijksmiddelen subsidie verstrekt. Onze inzet is om, samen met de regio, te pleiten voor een zo ruim mogelijke subsidieregeling. We vinden het daarbij van belang dat een combinatie met reeds lopende plannen mogelijk is. Hierbij kan worden gedacht aan maatregelen vanuit de Transitievisie Warmte die eveneens inzet op het reduceren van de warmtevraag door isolatie. In de Staat van Groningen zal jaarlijks over de voortgang worden gerapporteerd. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Voor bewoners die nog wachten op een zware of middelzware versterking van de woning willen we isolatiemaatregelen toepassen tijdens de versterkingswerkzaamheden

Terug naar navigatie - a. Voor bewoners die nog wachten op een zware of middelzware versterking van de woning willen we isolatiemaatregelen toepassen tijdens de versterkingswerkzaamheden

Er wordt door de NCG op dit moment een proef uitgevoerd bij lichte versterkingswerkzaamheden om te kijken wat de mogelijkheden zijn van het meenemen van isolatiemaatregelen. Binnen onze gemeente worden circa 90 adressen meegenomen in de proef. Indien de proef succesvol verloopt, zullen we samen met NCG kijken hoe we dit kunnen verbreden. Ook naar gevallen waar sprake is van zware of middelzware versterking van de woning.

b. Woningen met matige en slechte energie labels willen we zodanig isoleren dat ze in 2035 van het aardgas af kunnen.

Terug naar navigatie - b. Woningen met matige en slechte energie labels willen we zodanig isoleren dat ze in 2035 van het aardgas af kunnen.

Binnen Nij Begun heeft het kabinet een maatregel geformuleerd om woningen in Groningen en Noord-Drenthe zodanig te isoleren dat ze van het aardgas af kunnen in 2035. De hoogte van de subsidie (50% of 100%) is afhankelijk van het inkomen van een huishouden en de ligging binnen of buiten het versterkingsgebied. Overeenkomstig het advies van Commissie van Geel (tegengaan van verschillen) zet de regio zich in voor een 100%-subsidie voor iedereen. Daarnaast vinden we het van belang dat onze inwoners niet zelf te hoeven voorfinancieren en dat ze terecht kunnen bij één loket. 

2.5.3 Sociale en Economische Agenda

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het doel is een generatie lang (30 jaar) investeren in brede welvaartontwikkeling. Dit vraagt een goede samenwerking tussen Rijk, regio (gemeenten) en provincie, omdat zij gezamenlijk vorm en inhoud geven aan de sociale en economische agenda voor de regio. De inhoud van beide agenda’s is in 2024 ontwikkeld en zal in de loop van 2025 kunnen worden vertaald naar lokale opgaven. Er is een sterke verbinding met Het Nationaal Programma Groningen, dat in 2019 met hetzelfde doel is opgestart. Het Nationaal Programma Groningen is vanwege deze verwevenheid onderdeel van Nij Begun en zal -meer specifiek- de uitvoering vormgeven van de economische agenda. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Ons doel met de sociale en economische agenda is de relatieve achterstand in brede welvaart binnen onze gemeente in één generatie (30 jaar) in te lopen.

Terug naar navigatie - a. Ons doel met de sociale en economische agenda is de relatieve achterstand in brede welvaart binnen onze gemeente in één generatie (30 jaar) in te lopen.

De sociale agenda zal een bijdrage leveren aan het inlopen van de relatieve achterstand in brede welvaart en stelt daarbij de volgende subdoelen:

  1. Vergroten van gelijke kansen voor kinderen en jongeren.
  2. Stimuleren van meer taalbevordering, in het bijzonder voor kinderen en jongeren
  3. Meer gezonde levensjaren
  4. Verbeteren van mentale gezondheid
  5. Meer bewegen en gezonder leven
  6. Verlaging van (intergenerationele) armoede.
  7. Minder problematische schulden
  8. Vergroten van (arbeids-)participatie van jongeren en inwoners die langdurig langs de kant staan
  9. Versterken van de sociale leefbaarheid
  10. Vergroten van zelfbewustzijn, trots en regionale identiteit.

De economische agenda is gericht op een goede samenwerking tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisatie en inwoners. Hierbij zijn ondersteuning van het mkb en het versterken van het lokale ondernemings- en vestigingsklimaat noodzakelijke randvoorwaarden. De volgende drie speerpunten geven richting aan de economische agenda:

  • De overgang van fossiele naar duurzame energie (energietransitie).
  • Een andere benadering van zorg en gezondheid: gezond ouder worden, ofwel een meer op preventie gerichte benadering.  Dit volgt uit het gegeven dat steeds meer mensen steeds langer leven en ouderen vormen een groeiend deel van de bevolking. Dat maakt een andere benadering noodzakelijk.
  • De veranderende economie van het landelijk gebied. 

In 2025 zullen we de sociale en economische agenda langs bovengenoemde contouren verder uitwerken voor onze gemeente en dit vertalen in een uitvoeringsplan.

2.5.4 Nationaal Programma Groningen (NPG) - lokaal programma Hart voor Midden-Groningen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Hart voor Midden-Groningen is het door de gemeenteraad vastgestelde programmaplan voor de projecten van Nationaal Programma Groningen in onze gemeente. Nationaal Programma Groningen is een samenwerking tussen Rijk, provincie en vijf aardbevingsgemeenten. Het programma heeft een looptijd van tien jaar en duurt tot 2030. De afgelopen jaren hebben Groningers door de gevolgen van de gaswinning veel te verduren gehad. De onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren. De aanpak heeft de hoogste prioriteit en veel mensen en organisaties zijn hiermee aan de slag. Tegelijkertijd is er meer nodig om Groningen een goede toekomst te geven. Nationaal Programma Groningen richt zich op dit ‘meer’. Hart voor Midden-Groningen is er voor elke inwoner van onze gemeente, jong én oud. We investeren in de toekomst: door het verbeteren van de leefbaarheid en leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Dit doen we samen met onze inwoners. 

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Nationaal Programma Groningen wil de Brede Welvaart vergroten en heeft daarmee relatie met de Sociale en Economische agenda. Brede Welvaart gaat naast groei van de economie over gezondheid, de tevredenheid van inwoners met hun leven, de omgeving waar ze wonen, de kwaliteit van natuur en milieu, opleidingsniveau en vertrouwen in politiek en bestuur. Daarnaast wil het programma ook het imago van Groningen verbeteren. Om de 'Brede Welvaart' te verbeteren, richt Nationaal Programma Groningen zich op vier onderwerpen. Leefbaarheid: iedere gemeente in het aardbevingsgebied presteert beter op de leefbaarometer (CBS) dan de gemiddelde ontwikkeling in vergelijkbare gemeenten (de referentiegroep). Natuur en Klimaat: Groningen presteert beter op biodiversiteit (gemeten met de Living Planet Index) dan het Nederlands gemiddelde. Werken en leren: Iedere gemeente in het aardbevingsgebied presteert beter op de netto participatiegraad, het gemiddeld besteedbaar inkomen en uitstroom per opleiding dan de gemiddelde ontwikkeling in haar referentiegroep. Economie: de Bruto Toegevoegde Waarde stijgt in Groningen sterker dan de gemiddelde stijging in Nederland.
De projecten binnen Hart voor Midden-Groningen dragen bij aan deze ambities. Voor ieder project is duidelijk waaraan het resultaat van het project bijdraagt. Zo maken we zichtbaar en meetbaar dat een project bijdraagt aan de Brede Welvaart en aansluit bij onze ambities uit het collegeakkoord ‘Samen aan de Slag’.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen

Er worden in het kader van Hart voor Midden-Groningen nog drie nieuwe projecten aangevraagd. Deze projecten zijn gericht op:

  • Leefbare bedrijvigheid (ambitie op versterken van de lokale economie)
  • Versterking van landschap en natuur (ambitie op natuur & klimaat)
  • Versterking van de lokale democratie en inwonerinitiatieven (uitvoering van het 5% amendement).

‘Nij Begun’ heeft effect op Nationaal Programma Groningen. Het Nationaal Programma Groningen gaat zich vooral richten op de kabinetsmaatregelen voor de economische ontwikkeling van Groningen. Daarbij gaat het om een aantal grote thema’s dat provinciaal uitgewerkt wordt en geen tot nauwelijks impact heeft op ons lokaal programma Hart voor Midden-Groningen.
Andere maatregelen uit ‘Nij Begun’ hebben dat wel. De gebiedsgerichte aanpak van schadeherstel en versterking, heeft bijvoorbeeld raakvlakken met het project Dorps- en wijkplannen. De sociale agenda is o.a. gericht op verminderen van armoede en meer kansen(gelijkheid) voor kinderen en versterken van de leefbaarheid. Binnen Hart voor Midden-Groningen werken we al aan Tijd voor Toekomst, project IJsberg en Jongeren met Toekomst. De nieuwe koers van Nationaal Programma Groningen kan ook iets veranderen aan onze inzet en invloed regionaal. In algemene zin maken we ons in de regionale overleggen sterk voor een effectieve inzet van het beschikbare geld, het betrekken van inwoners en democratische besluitvorming door het in positie brengen van volksvertegenwoordigers en in het bijzonder uw raad.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

b. Aanvragen van tweede (en derde) fases van lopende projecten

Terug naar navigatie - b. Aanvragen van tweede (en derde) fases van lopende projecten

We hebben ervoor gekozen om veel projecten te starten met een proef-fase. Als de aanpak een succes is, vragen we de tweede fase (en soms zelfs een derde fase) aan. 

Aanvragen in 2025:

  • 5% amendement: 2e fase Opstellen Dorps- en Wijkplannen
  • Bedrijvig & Leefbaar

In 2025 eindigen ook een aantal projecten:

  • Ervaringsdeskundigen
  • Ontwikkelbedrijf
  • Moeders van Midden-Groningen
  • Toekomstbestendig cultureel erfgoed

Acties

Tabel NPG toevoegen aan doelstelling a

Terug naar navigatie - Tabel NPG toevoegen aan doelstelling a
code Projectnaam status Gehonoreerd Inspanningen
medio 2024 bedrag 2025
(incl BTW)
Projecten uit Leefbaarheidsgelden
S01-2m Kademuur Hellum afgerond 151.250 n.v.t. afgerond.
S01-2n Steigers Kielwindeweer afgerond 60.500 n.v.t. afgerond.
S01-2p Kwaliteitsverbetering Foxholstermeer afgerond 112.669 n.v.t. afgerond.
S01-2q Ontmoetingsplek Froombosch afgerond 290.400 n.v.t. afgerond.
S01-2r Herinrichting centrumgebied Slochteren afgerond 457.380 n.v.t. afgerond.
S01-2s Ontmoetingsplek Siddeburen afgerond 250.470 n.v.t. afgerond.
Subtotaal 1.322.669
Project via Provincie
S02-1 Pilot aardgasvrije wijk (Gorecht-Noord) middenin realisatie 6.000.000 Aanvragen benodigde vergunningen, afronden financiering, in de markt zetten aanleg warmtenet en bouw uitkoppelingsinstallatie, regelen inrichting warmtebedrijf.
Subtotaal 6.000.000
Projecten uit Trekkingsrecht
M01 bouw programma MG afgerond 968.200 n.v.t. afgerond
M02 Dorpsproces Overschild laatste deel realisatiefase 1.170.800 naar verwachting gereed vóór 1/1/2025
M03 Beleving en Verhaal Overschild afgerond 141.000 n.v.t. afgerond
M04 Plus op Sport (wijken Gorecht & Woldwijck Hoogezand) middenin realisatie 3.653.015 Bouw van de derde en laatste sportvoorziening. Als gevolg van prijsindexatie en nieuwe bouweisen volgt een aanvullende kredietaanvraag.
M22 (voorheen M05) Herstructurering Hoogezand-Noord inclusief tweede fase begin van realisatie 9.010.983 Vaststelling omgevingsplan eerste helft 2025. organiseren samenwerkingsfestival en een gezamenlijke marktbenadering met de corporaties.
M06 Aanpak verpauperde panden middenin realisatie 2.000.000 Voortzetten uitvoering: aanpak individuele panden en verpaupering tegengaan. Samenwerking Kredietbank en versterkingsaanpak.
M07 Midden-Groningen op de kaart middenin realisatie 155.000 Een start maken met de vaarroutes, mogelijkheid onderzoeken van vaar-excursies langs scheepswerven. Web app met routekaarten verder invulling geven. Verbinden van economische activiteiten aan de routes (excursies en arrangementen).
M08 Jongeren pitchen cultuurprojecten middenin realisatie 250.000 2 nieuwe pitchevents + begeleiding bij de uitvoering van de winnende ideeën
M09 Bevordering Sociale Veerkracht inclusief tweede fase laatste deel realisatiefase 700.000 naar verwachting gereed vóór 1/1/2025
M10 Ijsberg laatste deel realisatiefase 2.221.740 naar verwachting gereed vóór 1/1/2025
M11 Ervaringsdeskundigen middenin realisatie 764.990 Voortzetten werkzaamheden ervaringsdeskundigen: in tandem inwoners begeleiden. Project en resultaten evalueren en borgen.
M12 Jongeren met Toekomst middenin realisatie 1.858.464 Jongeren laten toestromen tot het project. Koppelen van jongeren aan de Kredietbank. Effectmonitor vanuit het jongeren perspectief fonds om de voortgang te volgen.
M13 Jongerenwerk+ middenin realisatie 2.500.000 Voortzetten projectactiviteiten, meten en onderbouwen van het preventief effect.
M14 JIM aanpak laatste deel realisatiefase 263.028 naar verwachting gereed vóór 1/1/2025
M15 Ontwikkelbedrijf middenin realisatie 1.064.000 Reguliere trajecten worden conform planning uitgevoerd en 3x per jaar start van een werkfit traject. Afronding en borging van het project.
M16 Hulpteam Overschild laatste deel realisatiefase 360.000 naar verwachting gereed vóór 1/1/2025
M17 Tijd voor toekomst inclusief tweede fase middenin realisatie 13.074.063 Er worden twee extra scholen toegevoegd aan het project, dus in totaal 14 primair onderwijs scholen en 1 voortgezet onderwijs school.
M18 Moeders van MG (onderdeel Kansrijke start) middenin realisatie 680.000 Nieuwe moeders begeleiden volgens plan. Samenwerking GGD verder invullen. Onderzoeksvoorstel met scenario's voor vervolg en borging van het project.
M19 Toekomstbestendig cultureel erfgoed middenin realisatie 500.000 Uitvoeren subsidieregeling. Er zit nog voldoende geld in de pot, waardoor er geen tweede fase aangevraagd hoeft worden.
M24 (voorheen M20) Verbeteren veiligheid MG inclusief tweede fase middenin realisatie 3.663.716 Verdere uitvoering activiteitenplan. Meldpunt Overlast en Zorg.
M21 Dorpsplannen ontwikkelen middenin realisatie 7.500.000 Waarschijnlijk starten 8 nieuwe dorpen en wijken met het maken van een plan. Er worden 10 uitvoeringsagenda's gemaakt met dorpen en wijken die in 2024 gestart zijn. Ook wordt in 2025 het tweede fase plan opgeleverd, alsook een borgingsstrategie.
Subtotaal 52.498.999
Totaal alle projecten 59.821.668

2.5.5 Financieel overzicht Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

Terug naar navigatie - Overzicht
Omschrijving Realisatie 2023 Begroting na wijziging 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Lasten
Versterking 11.860 15.919 20.869 19.718 15.684 13.603
NPG 5.136 7.720 5.637 5.288 4.789 4.938
Totaal Lasten 16.996 23.639 26.505 25.005 20.473 18.541
Baten
Versterking 11.860 15.919 20.869 19.718 15.684 13.603
NPG 5.077 7.720 5.637 5.288 4.789 4.938
Totaal Baten 16.938 23.639 26.505 25.005 20.473 18.541
Saldo voor bestemming -59 0 0 0 0 0
Saldo na bestemming -59 0 0 0 0 0
Bedragen x €1.000

Programma gevolgen gaswinning

Terug naar navigatie - Programma gevolgen gaswinning

Onder het thema Versterking worden de financiën van het programma gevolgen gas- en zoutwinning verantwoord. De lasten van dit programma worden volledig gedekt vanuit bijdragen van het Rijk. De raming voor 2025 t/m 2028 gaat uit van de huidige versterkingsopgave aangevuld met de middelen uit de Meerjarige regeling verstrekking specifieke uitkeringen aardbevingsgebied Groningen 2024–2030. In deze regeling is de Rijksbijdrage voor een deel van de maatregelen die het Rijk heeft aangekondigd onder de titel Nij Begun uitgewerkt. In de toelichting hieronder wordt apart ingegaan op de wijzigingen naar aanleiding van deze nieuwe regeling.

Versterking: Lasten (€ 4,9 miljoen hoger):
De lasten voor 2025 zijn geraamd op in totaal € 20,9 miljoen, dat is € 4,9 miljoen hoger dan in 2024. De grootste post in de lasten betreft de vergoedingen aan de eigenaren van woningen die vallen onder Batch 1588. Dit was in 2024 geraamd op € 9,2 miljoen en is nu voor 2025 geraamd op € 7,7 miljoen (€ 1,5 miljoen lager). De raming is gebaseerd op de voortgang van de bouwwerkzaamheden en deze nemen af nu meer dan de helft gerealiseerd is van dit deel van de versterkingsopgave.

Een andere grote post betreft de aanpassingen in de infrastructuur en openbare ruimte die nodig zijn om de versterkingsopgave in te passen. Deze inpassingskosten waren in 2024 geraamd op € 1,3 miljoen en zijn in 2025 geraamd op € 0,9 miljoen (€ 0,4 miljoen lager). Het merendeel van de inpassingskosten betreft echter investeringskredieten die niet op deze plaats in de begroting worden weergegeven.

De extra middelen in 2025 t/m 2028 die voortkomen uit de hierboven genoemde nieuwe regeling betreffen voor de begroting 2025:

  • € 5,3 miljoen voor de kabinetsmaatregel leefbaarheid en wijkontwikkeling;
  • € 2,0 miljoen voor de kabinetsmaatregel gemeentelijke knelpuntenpot (op basis van de vorige regeling was in 2024 al € 2,9 miljoen beschikbaar, de raming is in 2025 € 0,9 miljoen lager);
  • € 1,3 miljoen voor de gemeentelijke regeling voor moeilijk uitlegbare verschillen (Blok B);
  • € 1,1 miljoen voor de kabinetsmaatregel sociale en emotionele ondersteuning.

De rest van de geraamde lasten in 2025 bedraagt € 2,5 miljoen aan personeels- en advieskosten voor het begeleiden van de versterking, het programmamanagement, de vergunningverlening en toezicht en de
bijbehorende bedrijfsvoeringkosten. Dit is gelijk aan de raming in 2024.

Versterking: Baten (€ 4,9 miljoen hoger):
De lasten worden volledig gedekt vanuit bijdragen die de gemeente ontvangt vanuit het Rijk. De baten bedragen in totaal € 20,9 miljoen en betreffen:

  • € 7,7 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor Batch 1588, dat is € 1,5 miljoen minder dan begroot in 2024;
  • € 0,9 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor de vergoeding van de inpassingskosten, dat is € 0,4 miljoen minder dan in 2024;
  • € 5,3 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor de kabinetsmaatregel leefbaarheid en wijkontwikkeling, dat is 5,3 miljoen meer dan in 2024;
  • € 2,0 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor de gemeentelijke knelpuntenpot, dat is € 0,9 miljoen minder dan in 2024;
  • € 1,3 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor de gemeentelijke regeling voor moeilijk uitlegbare verschillen (Blok B), dat is € 1,3 miljoen meer dan in 2024;
  • € 1,1 miljoen vanuit de Rijksbijdrage voor de kabinetsmaatregel sociale en emotionele ondersteuning, dat is € 1,1 miljoen meer dan in 2024;

Daarnaast wordt de Lumpsum Gevolgen Gaswinning ontvangen voor de dekking van de personeels- en organisatiekosten; € 2,5 miljoen in 2025 en dat is gelijk aan de raming in 2024.

Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Terug naar navigatie - Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Onder het thema NPG in de tabel worden de financiën van de projecten uit het lokaal NPG programma Hart voor Midden-Groningen verantwoord op totaalniveau. De meeste NPG projecten worden volledig gedekt door bijdragen van het Rijk en/of door bijdragen van andere partijen.   Er is een meerjarenraming opgesteld, waarvan het uitgangspunt is dat dit budgettair neutraal is. Jaarlijkse verschillen tussen lasten en baten worden via balansposten vereffend. In de programmatekst onder paragraaf 2.5.5 staan de diverse projecten genoemd.

NPG: Lasten ( € 2,1 miljoen lager):
Voor de uitvoering van én de samenhang tussen de projecten is een programmaorganisatie ingericht. De kosten van de programmaorganisatie zijn voor 2025 geraamd op € 0,9 miljoen. Dat is gelijk aan de raming van voorgaand jaar. Deze kosten worden gedekt vanuit een opslag in de begroting van de NPG-projecten en een specifieke uitkering voor deze kosten (de 4% Uitvoeringsregeling NPG).

Het totaal van de geraamde lasten van de NPG projecten is € 2,1 miljoen lager in 2025 dan in de begroting 2024.  Dat komt doordat projecten zijn afgerond in 2024 en doordat bij projecten vaak meer kosten aan de voorkant worden gemaakt. 

NPG: Baten ( € 2,1 miljoen lager):
De baten bestaan voor het grootste deel uit bijdragen van het Rijk en in mindere mate uit bijdragen door andere partijen. De baten zijn gelijk aan de lasten.