Op 24 februari 2023 presenteerde de Parlementaire Enquête Commissie haar eindrapport "Groningers boven Gas". De commissie heeft een aantal stevige conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan. Dit heeft geleid tot 50 maatregelen die het kabinet op 25 april 2023 presenteerde in het rapport ‘Nij Begun’. Deze maatregelen zijn gericht op de verbetering van schadeherstel en versterking. Daarnaast zet ‘Nij begun’ in op een beter toekomstperspectief voor alle Groningers met de Sociale en Economische agenda. De aanpak bestaat uit 4 pijlers met 50 maatregelen voor de regio gedurende 30 jaar.
De pijlers zijn:
- Herstel van Groningen: Schade en versterken
- Verduurzaming
- Welzijn en sociaal herstel (waaronder de Sociale Agenda)
- Economisch perspectief (waaronder de Economische Agenda)
De aanpak wordt wettelijk verankerd in de Groningenwet en de monitoring verloopt via de Staat van Groningen. Participatie en communicatie zijn overkoepelend en ondersteunend aan alle pijlers.
Er is in het totaal van het programma Nij Begun sprake van verschillende doelen en snelheden.
- Schadeherstel, versterking en verduurzaming: het op ruimhartige wijze afhandelen van aanvragen om schadevergoeding, het realiseren van veiligheid voor alle inwoners van het aardbevingsgebied en het bijdragen aan de isolatie van woningen.
- Bevordering van de brede welvaart via uitvoering van een Economische en Sociale Agenda, waarbij een generatie lang (30 jaar) wordt geïnvesteerd. Rijk, regio (gemeenten) en provincie geven hier gezamenlijk vorm en inhoud aan. De inhoud van beide agenda’s is in 2024 ontwikkeld en zal in de loop van 2025 kunnen worden vertaald naar lokale opgaven.
Het bestaande lokale programma Gevolgen gas- en zoutwinning en het programma Hart van Midden-Groningen (het lokale programmaplan NPG) zijn integraal onderdeel van het programma Nij Begun.