Veel van onze inwoners ondervinden dagelijks de gevolgen van de gaswinning. Dit gaat om eigenaren / bewoners van woningen die in het versterkingsprogramma zitten (3.316 adressen). Het gaat ook om mensen die niet in het versterkingsprogramma zitten, maar wel last ondervinden van de gaswinning. Bijvoorbeeld omdat ze meerdere schademeldingen hebben lopen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Ook zijn er nog steeds veel inwoners die mentale en fysieke klachten hebben als gevolg van de gaswinning en de wijze waarop daar tot nu toe vanuit de rijksoverheid en de instituten mee om is gegaan.
Parlementaire Enquête
Op 24 februari 2023 publiceerde de parlementaire enquêtecommissie, die onderzoek deed naar de gaswinning en de afhandeling daarvan, haar langverwachte eindrapport. Dit rapport "Groningers boven gas" bood een ontluisterend beeld over hoe de afgelopen decennia om is gegaan met de inwoners van Groningen. In het rapport zijn ook aanbevelingen gedaan over hoe zaken beter kunnen.
Het kabinet heeft op basis van deze aanbevelingen een reactie geschreven met als titel Nij Begun, bestaande uit 50 maatregelen. Deze maatregelen gaan over het verbeteren en aanpassen van de huidige werkwijzen rondom schadeherstel en versterken specifiek gericht op het kerngebied. Ook zijn er maatregelen met een meer lange termijn die gericht zijn op het verbeteren van de sociale en economische structuur in Groningen en Noord-Drenthe.
Een paar maatregelen zijn kort na de publicatie van Nij Begun op 25 april 2023 ingegaan, maar de meeste maatregelen vragen meer uitwerking. In de loop van 2023 zijn verschillende momenten van bestuurlijke afstemming geweest met de staatssecretaris over de voortgang van de uitwerking. Al snel concludeerden de regionale overheden dat de verschillende maatregelen teveel los van elkaar werden uitgewerkt. Daarom pleit de regio voor het opzetten van een Agenda Herstel van Groningen. In deze agenda moeten alle maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van schadeherstel en versterking in het kerngebied integraal een plek krijgen. Een gezamenlijk eindbeeld vraagt een gezamenlijke aanpak en gedeelde verantwoordelijkheid en het organiseren van lokale slagkracht en doorzettingsmacht (op korte en lange termijn). Deze insteek heeft directe gevolgen voor hoe we werken, wat we nodig hebben inclusief bijbehorende financiën en mandaat. De gesprekken hierover hebben in 2023 nog niet tot definitieve afspraken geleid.
Hoogte van de gaswinning
In 2023 werden we voor het eerst geconfronteerd met een vaststellingsbesluit dat uitging van een winning van 0 m3 gas uit het Groningenveld, onder voorwaarden. In feite werd er besloten dat het er geen winning meer zou plaatsvinden, tenzij er specifieke omstandigheden zouden optreden. Dan zouden één of meerdere productieclusters tijdelijk op waakvlam-niveau worden gebracht, voor het geval er calamiteiten zouden optreden. Tegen dit besluit zijn de regionale overheden in beroep gegaan. De regio constateerde dat het besluit onduidelijk was en interne tegenstrijdigheden bevatte. Ook werd een voorlopige voorziening aangevraagd. Eind december besloot de Raad van State om de voorlopige voorziening af te wijzen. Drie weken later gaf het ministerie van EZK aan NAM opdracht om twee productieclusters op waakvlam-niveau te zetten vanwege verwachte kou.
Schade
Schade als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld wordt afgehandeld door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Schade als gevolg van andere gasvelden en andere vormen van mijnbouw (zoals zoutwinning) ligt bij de Commissie Mijnbouwschade. De gemeente heeft geen rol in individuele schadetrajecten, tenzij eigenaren om hulp vragen. Ook bij acuut onveilige situaties kan de gemeente een rol hebben als toezichthouder en vergunningverlener en soms als hulpverlener.
In 2023 is een aantal nieuwe schaderegelingen door IMG ingevoerd die direct gevolgen hebben voor onze inwoners. Ook is IMG gestart met een pilot voor duurzaam schadeherstel, gericht op het voorkomen van herhaalschade. Deze pilot vindt in eerste instantie niet in onze gemeente plaats. Omdat we vermoeden dat duurzaam schadeherstel in onze gemeente ook problemen kan oplossen, zijn we in gesprek met IMG om de pilot zo snel mogelijk te verbreden.
Versterking
Eind 2023 bestond het versterkingsprogramma binnen Midden-Groningen uit 3.317 adressen. Dit zijn adressen waarvan onderzocht moet worden of ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit gebeurt door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Eind december gaf de NCG aan dat de situatie voor onze gemeente als volgt was:

Van de 1.562 adressen die zijn afgerond zijn er 114 daadwerkelijk versterkt. De rest blijkt op norm te zijn na de beoordeling.
Eind 2023 werd ook bekend dat de doelstelling van NCG om voor 2024 alle inwoners die in het versterkingsprogramma zitten duidelijkheid te geven over de veiligheid van hun woning niet gehaald ging worden. Voor ruim 550 adressen in onze gemeente kon NCG nog geen versterkingsadvies uitgeven. De NCG gaat ervan uit dat deze eigenaren voor 1 juli 2024 wél duidelijkheid krijgen.
De rol van de gemeente in de versterking is vastgelegd in de Tijdelijke wet Groningen (TwG). Deze wet is per 1 juli 2023 ingegaan. In deze wet staat dat de gemeente de prioritering van de adressen vastlegt in het Lokaal Plan van Aanpak, waarmee NCG een jaarlijkse opdracht krijgt. Dit gebeurt binnen de kaders die het Rijk hiervoor stelt.
In de dorpen waar de versterking speelt zorgt de gemeente voor een aantal randvoorwaarden. Dat gaat om ruimtelijke procedures, maar ook om de zorg dat de dorpen leefbaar blijven tijdens de uitvoering (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie, oftewel BLVC). Ook bij tijdelijke huisvesting heeft de gemeente een ondersteunende rol. Uiteindelijk moet ook het openbaar gebied na de versterking weer op orde worden gemaakt. Voor de dekking van kosten aan openbaar gebied, de zogenaamde inpassingskosten, zijn afspraken gemaakt met het Rijk. Dit zijn lopende trajecten waar de maatregelen uit Nij Begun deels bovenop komen. We zijn aan het kijken hoe deze maatregelen in de dorpen hun weerslag krijgen en wat er aanvullend aan de huidige aanpak gedaan moet worden in deze dorpen.
Ook op het gebied van sociale ondersteuning heeft de gemeente een rol. We zien de vragen van inwoners voor ondersteuning en hulp toenemen. Dit heeft geleid tot het aantrekken van meer aardbevingsconsulenten in 2023. We kijken in hoeverre dit samenloopt met de maatregelen uit Nij Begun die gericht zijn op de verbetering van de sociale leefbaarheid.
De personele inzet die hoort bij deze verschillende gemeentelijke rollen wordt gedekt vanuit de zogenaamde lumpsum, die tussen gemeenten en het Rijk is overeengekomen. We monitoren of de benodigde inzet en de beschikbare middelen in de pas lopen.
Scholenprogramma
We geven uitvoering aan het convenant aardbevings- en toekomstbestendige scholenbouw Groningen. Dit convenant combineert het waarborgen van een veilige onderwijsomgeving met het realiseren van ’een sprong voorwaarts’ als het gaat om onderwijs in de gehele regio. Het grootste deel van het scholenprogramma is inmiddels opgeleverd. Voor een aantal projecten wordt nog gewerkt aan de afronding en overdracht.
Zoutwinning
Er wordt onderzoek gedaan naar het effect van bodemdaling door zoutwinning op het rioolstelsel en overige schade die hierdoor kan ontstaan. Dit wordt regionaal georganiseerd.
De beroepsprocedure die de gemeente heeft gestart tegen het instemmingsbesluit op het winningsplan van Nedmag is voor 2023 gestart en loopt nog steeds.