2.5 Programma Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

2.5.0 Inleiding

2.5.1 Gevolgen gas- en zoutwinning

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Veel van onze inwoners ondervinden dagelijks de gevolgen van de gaswinning. Dit gaat om eigenaren / bewoners van woningen die in het versterkingsprogramma zitten (3.316 adressen). Het gaat ook om mensen die niet in het versterkingsprogramma zitten, maar wel last ondervinden van de gaswinning. Bijvoorbeeld omdat ze meerdere schademeldingen hebben lopen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Ook zijn er nog steeds veel inwoners die mentale en fysieke klachten hebben als gevolg van de gaswinning en de wijze waarop daar tot nu toe vanuit de rijksoverheid en de instituten mee om is gegaan. 

Parlementaire Enquête 
Op 24 februari 2023 publiceerde de parlementaire enquêtecommissie, die onderzoek deed naar de gaswinning en de afhandeling daarvan, haar langverwachte eindrapport. Dit rapport "Groningers boven gas" bood een ontluisterend beeld over hoe de afgelopen decennia om is gegaan met de inwoners van Groningen. In het rapport zijn ook aanbevelingen gedaan over hoe zaken beter kunnen.

Het kabinet heeft op basis van deze aanbevelingen een reactie geschreven met als titel Nij Begun, bestaande uit 50 maatregelen. Deze maatregelen gaan over het verbeteren en aanpassen van de huidige werkwijzen rondom schadeherstel en versterken specifiek gericht op het kerngebied. Ook zijn er maatregelen met een meer lange termijn die gericht zijn op het verbeteren van de sociale en economische structuur in Groningen en Noord-Drenthe.

Een paar maatregelen zijn kort na de publicatie van Nij Begun op 25 april 2023 ingegaan, maar de meeste maatregelen vragen meer uitwerking. In de loop van 2023 zijn verschillende momenten van bestuurlijke afstemming geweest met de staatssecretaris over de voortgang van de uitwerking. Al snel concludeerden de regionale overheden dat de verschillende maatregelen teveel los van elkaar werden uitgewerkt. Daarom pleit de regio voor het opzetten van een Agenda Herstel van Groningen. In deze agenda moeten alle maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van schadeherstel en versterking in het kerngebied integraal een plek krijgen. Een gezamenlijk eindbeeld vraagt een gezamenlijke aanpak en gedeelde verantwoordelijkheid en het organiseren van lokale slagkracht en doorzettingsmacht (op korte en lange termijn). Deze insteek heeft directe gevolgen voor hoe we werken, wat we nodig hebben inclusief bijbehorende financiën en mandaat. De gesprekken hierover hebben in 2023 nog niet tot definitieve afspraken geleid.

Hoogte van de gaswinning
In 2023 werden we voor het eerst geconfronteerd met een vaststellingsbesluit dat uitging van een winning van 0 m3 gas uit het Groningenveld, onder voorwaarden. In feite werd er besloten dat het er geen winning meer zou plaatsvinden, tenzij er specifieke omstandigheden zouden optreden. Dan zouden één of meerdere productieclusters tijdelijk op waakvlam-niveau worden gebracht, voor het geval er calamiteiten zouden optreden. Tegen dit besluit zijn de regionale overheden in beroep gegaan. De regio constateerde dat het besluit onduidelijk was en interne tegenstrijdigheden bevatte. Ook werd een voorlopige voorziening aangevraagd. Eind december besloot de Raad van State om de voorlopige voorziening af te wijzen. Drie weken later gaf het ministerie van EZK aan NAM opdracht om twee productieclusters op waakvlam-niveau te zetten vanwege verwachte kou. 

Schade
Schade als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld wordt afgehandeld door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Schade als gevolg van andere gasvelden en andere vormen van mijnbouw (zoals zoutwinning) ligt bij de Commissie Mijnbouwschade. De gemeente heeft geen rol in individuele schadetrajecten, tenzij eigenaren om hulp vragen. Ook bij acuut onveilige situaties kan de gemeente een rol hebben als toezichthouder en vergunningverlener en soms als hulpverlener.

In 2023 is een aantal nieuwe schaderegelingen door IMG ingevoerd die direct gevolgen hebben voor onze inwoners. Ook is IMG gestart met een pilot voor duurzaam schadeherstel, gericht op het voorkomen van herhaalschade. Deze pilot vindt in eerste instantie niet in onze gemeente plaats. Omdat we vermoeden dat duurzaam schadeherstel in onze gemeente ook problemen kan oplossen, zijn we in gesprek met IMG om de pilot zo snel mogelijk te verbreden. 

Versterking
Eind 2023 bestond het versterkingsprogramma binnen Midden-Groningen uit 3.317 adressen. Dit zijn adressen waarvan onderzocht moet worden of ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit gebeurt door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Eind december gaf de NCG aan dat de situatie voor onze gemeente als volgt was:

Van de 1.562 adressen die zijn afgerond zijn er 114 daadwerkelijk versterkt. De rest blijkt op norm te zijn na de beoordeling.

Eind 2023 werd ook bekend dat de doelstelling van NCG om voor 2024 alle inwoners die in het versterkingsprogramma zitten duidelijkheid te geven over de veiligheid van hun woning niet gehaald ging worden. Voor ruim 550 adressen in onze gemeente kon NCG nog geen versterkingsadvies uitgeven. De NCG gaat ervan uit dat deze eigenaren voor 1 juli 2024 wél duidelijkheid krijgen.

De rol van de gemeente in de versterking is vastgelegd in de Tijdelijke wet Groningen (TwG). Deze wet is per 1 juli 2023 ingegaan. In deze wet staat dat de gemeente de prioritering van de adressen vastlegt in het Lokaal Plan van Aanpak, waarmee NCG een jaarlijkse opdracht krijgt. Dit gebeurt binnen de kaders die het Rijk hiervoor stelt.

In de dorpen waar de versterking speelt zorgt de gemeente voor een aantal randvoorwaarden. Dat gaat om ruimtelijke procedures, maar ook om de zorg dat de dorpen leefbaar blijven tijdens de uitvoering (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie, oftewel BLVC). Ook bij tijdelijke huisvesting heeft de gemeente een ondersteunende rol. Uiteindelijk moet ook het openbaar gebied na de versterking weer op orde worden gemaakt. Voor de dekking van kosten aan openbaar gebied, de zogenaamde inpassingskosten, zijn afspraken gemaakt met het Rijk. Dit zijn lopende trajecten waar de maatregelen uit Nij Begun deels bovenop komen. We zijn aan het kijken hoe deze maatregelen in de dorpen hun weerslag krijgen en wat er aanvullend aan de huidige aanpak gedaan moet worden in deze dorpen.

Ook op het gebied van sociale ondersteuning heeft de gemeente een rol. We zien de vragen van inwoners voor ondersteuning en hulp toenemen. Dit heeft geleid tot het aantrekken van meer aardbevingsconsulenten in 2023. We kijken in hoeverre dit samenloopt met de maatregelen uit Nij Begun die gericht zijn op de verbetering van de sociale leefbaarheid. 
De personele inzet die hoort bij deze verschillende gemeentelijke rollen wordt gedekt vanuit de zogenaamde lumpsum, die tussen gemeenten en het Rijk is overeengekomen. We monitoren of de benodigde inzet en de beschikbare middelen in de pas lopen.

Scholenprogramma
We geven uitvoering aan het convenant aardbevings- en toekomstbestendige scholenbouw Groningen. Dit convenant combineert het waarborgen van een veilige onderwijsomgeving met het realiseren van ’een sprong voorwaarts’ als het gaat om onderwijs in de gehele regio. Het grootste deel van het scholenprogramma is inmiddels opgeleverd. Voor een aantal projecten wordt nog gewerkt aan de afronding en overdracht. 

Zoutwinning
Er wordt onderzoek gedaan naar het effect van bodemdaling door zoutwinning op het rioolstelsel en overige schade die hierdoor kan ontstaan. Dit wordt regionaal georganiseerd. 
De beroepsprocedure die de gemeente heeft gestart tegen het instemmingsbesluit op het winningsplan van Nedmag is voor 2023 gestart en loopt nog steeds. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

b. Gebouwen waar nodig zo snel mogelijk versterken

Terug naar navigatie - b. Gebouwen waar nodig zo snel mogelijk versterken

Op basis van de beschikbare capaciteit en de regionale verdeling ervan is in het Lokaal Plan van Aanpak 2023 aan de NCG opdracht gegeven om 188 adressen tot uitvoering te brengen, waarvoor 288 adressen waren geselecteerd. Dit waren meer adressen dan waarvoor capaciteit beschikbaar was, maar de verwachting was dat een deel van deze adressen op norm zou zijn en dus geen uitvoeringscapaciteit zou vragen. 

Acties

c. Beëindiging Gaswinning

Terug naar navigatie - c. Beëindiging Gaswinning

We zetten in op een zo spoedig mogelijke afbouw en beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld en een wettelijke verankering daarvan. Eind 2023 kondigde de staatssecretaris aan dat de wet Beëindiging gaswinning Groningen begin 2024 naar de Tweede en Eerste Kamer wordt gestuurd. De staatssecretaris koerst erop dat de wet is aangenomen voor het komend gasjaar dat in gaat op 1 oktober 2024. Wanneer dit het geval is zal de gaswinning per 1 oktober 2024 daadwerkelijk stoppen. Het vaststellingsbesluit voor het huidige gasjaar (2023/2024) bevatte onduidelijkheden en innerlijke tegenstrijdigheden. Om deze reden zijn de regionale overheden eind 2023 in beroep gegaan tegen dit besluit. Een door de regio ingediende voorlopige voorziening is door de Raad van State niet overgenomen. De beroepsprocedure zal begin 2024 plaatsvinden.

d. Zorgen voor goede (ruimtelijke) randvoorwaarden voor een vlotte en bewonersgerichte manier van versterken

Terug naar navigatie - d. Zorgen voor goede (ruimtelijke) randvoorwaarden voor een vlotte en bewonersgerichte manier van versterken

Het versterken en/of sloop-nieuwbouw van woningen is meer dan alleen een technische opgave. Het is belangrijk dat dit gebeurt in ruimtelijke en sociale samenhang en met een grote rol voor de inwoners. Hierbij is het van belang dat de ruimtelijke randvoorwaarden passen bij de opgave en indien nodig aangepast worden.  

Acties

e. De eigenaren in batch 1588 moeten verder kunnen met hun versterkingsprojecten

Terug naar navigatie - e. De eigenaren in batch 1588 moeten verder kunnen met hun versterkingsprojecten

Batch 1588 wordt uitgevoerd op basis van het convenant dat de gemeenten en het Rijk hierover gesloten hebben. Dit betekent dat de middelen voor versterking (veelal sloop-nieuwbouw) beschikbaar komen voor de eigenaren via een gemeentelijke subsidieverordening. De bedragen per adres worden gebaseerd op een model met eenheidsprijzen (prijslijst). Bij een tekort per adres kunnen gemeenten het gezamenlijke risicofonds aanspreken. 

Acties

f. Op basis van de afspraken uit het convenant scholenprogramma willen we de projecten voor het versterken en nieuwbouwen van scholen afronden

Terug naar navigatie - f. Op basis van de afspraken uit het convenant scholenprogramma willen we de projecten voor het versterken en nieuwbouwen van scholen afronden

We geven uitvoering aan het convenant aardbevings- en toekomstbestendige scholenbouw Groningen. Dit convenant combineert het waarborgen van een veilige onderwijsomgeving met het realiseren van ’een sprong voorwaarts’ als het gaat om onderwijs in de gehele regio.

Acties

g. Onze inwoners moeten niet de financier worden van de kosten die voortkomen uit de versterking

Terug naar navigatie - g. Onze inwoners moeten niet de financier worden van de kosten die voortkomen uit de versterking

De kosten die we maken als gevolg van de extra werkzaamheden die nodig zijn voor de versterking en de andere gevolgen van de gaswinning moeten niet ten laste komen van onze inwoners. Dit betekent dat ze niet gedekt moeten worden uit de algemene middelen, maar door het Rijk. Hierover hebben het Rijk en gemeenten al jaren geleden afspraken gemaakt (de zogenaamde lumpsum). 

Acties

h. We willen geen uitbreiding van de zoutwinning

Terug naar navigatie - h. We willen geen uitbreiding van de zoutwinning

Zoutwinning in het zuiden van onze gemeente veroorzaakt bodemdaling. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gebouwen en mensen daarboven. Wij zijn tegen (een uitbreiding van) de zoutwinning. 

Acties

2.5.2 Nationaal Programma Groningen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Nationaal Programma Groningen (NPG) is er om Groningers in het aardbevingsgebied een betere toekomst te bieden. Het programma wil hiervoor de Brede Welvaart vergroten. Brede Welvaart gaat over groei van de economie en ook over de gezondheid, de tevredenheid van inwoners met hun leven, de omgeving waar ze wonen, de kwaliteit van natuur en milieu, opleidingsniveau en vertrouwen in politiek en bestuur. Daarnaast wil het programma ook het imago van Groningen verbeteren. Wij kunnen geld aanvragen voor projecten uit het programmaplan dat door uw raad is vastgesteld. Er zijn geen noemenswaardige afwijkingen op het gebied van financiën, planning en resultaten ten opzichte van de begroting 2023.

2023 in cijfers:

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

a. Uitvoering geven aan het lokaal Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

Terug naar navigatie - a. Uitvoering geven aan het lokaal Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

In 2023 gaven we verdere uitvoering aan de 21 goedgekeurde projecten. Afgelopen jaar is de inrichting van het terrein voor de Houtstek in Slochteren (vrijwel) afgerond. Dit was het laatste lopende project uit de ‘leefbaarheidsgelden’ (voorloper van Nationaal Programma Groningen). In 2023 werd de tweede fase van project Hoogezand Noord en van project Tijd voor Toekomst goedgekeurd. Na veel inspanningen werd de aanvraag voor uitvoering van het 5% amendement* afgewezen door het bestuur van Nationaal Programma Groningen. Er wordt in overleg met de raadswerkgroep NPGAS gewerkt aan een nieuwe invulling. Daarnaast is gestart met de voorbereiding van de laatste twee nieuwe projecten die nog aangevraagd kunnen worden: Bedrijvig & Leefbaar en Versterking Landschap & Natuur. Vanwege beperkte capaciteit en beschikbaarheid van mensen, kost dit meer tijd dan eerder verwacht. In de tabel hierna volgt een overzicht van behaalde resultaten en eventuele afwijkingen in de lopende projecten in 2023. Een toelichting op de projecten vindt u op deze website

* Het 5% amendement is bij vaststelling van het lokaal programmaplan door uw raad aangenomen met de bedoeling om 5% van het beschikbare geld te gebruiken om betrokkenheid van inwoners bij het lokaal programma te vergroten. 

b. Uitvoering geven aan het collegeprogramma Samen aan de Slag

Terug naar navigatie - b. Uitvoering geven aan het collegeprogramma Samen aan de Slag

De uitvoering van de projecten draagt bij aan de doelen van het collegeprogramma*. Eén van de activiteiten uit het collegeprogramma is inzet op behoud van het 3e kwart** en het beschikbaar stellen van het 4e kwart voor lokale, aanraakbare projecten. In 2022 is regionaal besloten dat het vierde kwart van het trekkingsrecht niet beschikbaar komt voor de lokale plannen van gemeenten. Mede dankzij onze motie is ‘het derde kwart’ gegarandeerd beschikbaar voor gemeenten. 

*Een overzicht van de raakvlakken en kansen per ambitie is opgenomen in de programmabegroting 2023.
** Bij de start van Nationaal Programma Groningen is een voorlopige verdeling van het geld afgesproken: het ‘trekkingsrecht’. Dit werd per gemeente verdeeld in vier kwarten waarbij de gemeenten direct aanvragen konden doen uit de eerste helft van het geld. Met de zekerstelling van het derde kwart is voor onze gemeente maximaal € 71,25 miljoen gereserveerd voor projectaanvragen.

c. Actualisering en prioritering van het Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

Terug naar navigatie - c. Actualisering en prioritering van het Programmaplan Hart voor Midden-Groningen

Eind 2022 heeft uw raad ingestemd met een aanpassing van het programmaplan. In 2023 waren er nieuwe ontwikkelingen die invloed hebben of kunnen krijgen op ons programmaplan:

  • De aanvraag voor het 5% amendement is definitief afgewezen.
  • We ontvangen een inflatiecorrectie boven op het geld dat gereserveerd is voor onze gemeente.
  • Er wordt geen vervolgfase van het project Toekomstbestendig Cultureel Erfgoed aangevraagd. Hiermee valt er trekkingsrecht vrij. 
  • De kabinetsreactie op de parlementaire enquête aardgaswinning: ‘Nij Begun’. De maatregelen kunnen invloed hebben op of gedeeltelijk overlappen met onze lopende projecten.

Het programmaplan wordt opnieuw aangepast wanneer er meer duidelijkheid is over de maatregelen. 

d. Invulling geven aan participatie en betrokkenheid van inwoners

Terug naar navigatie - d. Invulling geven aan participatie en betrokkenheid van inwoners

In 2023 hebben inwoners inhoud gegeven aan het programma. De manier waarop we dat doen is altijd maatwerk per project. Zo werd participatie heel zichtbaar binnen het project Dorps- en wijkplannen. Inmiddels gingen al honderden inwoners zelf aan de slag met het maken van een plan voor hun dorp of wijk. Een ander voorbeeld is het project Jongeren pitchen cultuurprojecten waar jongeren zelf invulling geven aan culturele initiatieven. En veel van de projecten die we samen met Kwartier Zorg & Welzijn uitvoeren, zijn erop gericht om inwoners zelf weer regie op hun leven te geven. Dit doen we met ervaringsdeskundigen die dezelfde taal spreken als de inwoners. Of binnen Moeders van Midden-Groningen met studenten die juist géén ervaring als moeder hebben. Ze weten het niet beter dan de moeder, maar bedenken oplossingen samen met de ouders.

“ Wil je succesvol zijn dan moet je het toch echt met elkaar doen als samenleving. De overheid alleen gaat het niet redden. Je moet meer zélf doen, met steun van de overheid. Ik zeg altijd: samenleven is een heel mooi woord, maar is ook een werkwoord. 
citaat uit interview met burgemeester Hoogendoorn in de Regiokrant

We willen laten zien wat we doen. Want zo wordt duidelijk dat Nationaal Programma Groningen echt iets betekent voor de toekomst van onze inwoners. Daarom hebben we de verhalen van inwoners verteld in een serie van artikelen in de Regiokrant. En we gingen naar de dorpen toe met drie stamppotbijeenkomsten waar we tijdens het eten vertelden over de projecten. Op Valentijnsdag stonden we bij het Aletta Jacobscollege waar de jongeren in de rij stonden voor een ‘Hart voor Midden-Groningen’ foto en praatje over de projecten die iets voor hen kunnen betekenen. Met een onlinecampagne hebben we gericht gewerkt aan naamsbekendheid onder verschillende doelgroepen. 

e. Meten en rapporteren

Terug naar navigatie - e. Meten en rapporteren

We willen weten of de uitvoering van de projecten daadwerkelijk bijdraagt aan de Brede Welvaart. Daarom wordt dit jaarlijks onderzocht in opdracht van het regionaal NPG-bestuur. In 2023 is dit voor de vierde keer gemeten. De resultaten zijn gedeeld met uw raad. Ook zijn er voor ieder project resultaten en indicatoren afgesproken. Twee keer per jaar meten we hoe we ervoor staan. Het overzicht in de tabel onder doelstelling A is een samenvatting hiervan. 

f. Samenwerking en samenhang vergroten

Terug naar navigatie - f. Samenwerking en samenhang vergroten

We werken veel samen met de andere Groninger gemeenten en de provincie. Met Nij Begun garandeert het kabinet onze regio voor 30 jaar lang geld voor de aanpak van sociale en economische problematiek. Die tijd is nodig om problemen te doorbreken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Regionaal werken we goed samen om te komen tot een sociale en economische agenda voor besteding van het geld met ruimte voor lokale accenten. We hopen hiermee een aantal NPG-projecten langdurig te kunnen voortzetten of om te zetten naar bestaand beleid.

Ook tussen onze eigen projecten ontstaat er steeds meer verbinding. Zo is er een plan gemaakt om de herstructurering van Hoogezand Noord te verbinden met uitdagingen en kansen in deze wijk vanuit het sociaal domein. We maken niet alleen de woning klaar voor de toekomst, maar we doen ook wat er nodig is om de bewoner ervan een betere toekomst te bieden.

“We proberen steeds meer projecten met elkaar te verbinden. Zo is bijvoorbeeld het project ‘Verbeteren veiligheid Midden-Groningen’, gericht op de wijken waar de grootste problematiek zichtbaar is. Dat je daar samenwerkt met elkaar: de wijkagenten, de BOA’s, de jongerenwerkers, de sportcoaches, de bewoners en de buurtorganisaties. De veiligheidsregisseur bevordert de samenwerking. Het lijkt misschien dat alle projecten los van elkaar staan, maar er zit een rode draad doorheen. En dat is proberen mensen zo positief mogelijk te benaderen. En de kans te bieden om zichzelf positief te ontwikkelen en ze daarbij waar mogelijk te ondersteunen.”
citaat uit interview met burgemeester Hoogendoorn in de Regiokrant

g. Slimme financieringskansen onderzoeken

Terug naar navigatie - g. Slimme financieringskansen onderzoeken

Bij de start van het programma is ervoor gekozen de opgaven in de gemeente leidend te laten zijn. Dus: eerst de opgaven, dan het geld en niet andersom. Dat geldt ook voor het onderzoeken van kansen voor extra financiering: we werken aan een opgave en binnen de opgave zoeken we naar (co)financiering. In 2023 is een overzicht gemaakt van cofinanciering in de NPG-projecten. Op dit moment is er bijna € 15 miljoen euro aan cofinanciering beschikbaar gekomen. Dit is 28% bovenop het tot nu toe beschikbaar gestelde NPG-geld. Daarbij hebben we ook uitgezocht wat het NPG-geld onze gemeente gebracht heeft aan kansen en middelen die zonder NPG niet beschikbaar of haalbaar geweest waren voor Midden-Groningen. Denk bijvoorbeeld aan inzet van NPG-geld als cofinanciering voor de aanvraag van Rijksmiddelen, subsidies of fondsen (bijvoorbeeld het Volkshuisvestingsfonds). Of private investeringen als gevolg van een NPG-project en succesvolle NPG-projecten die uit niet-gemeentelijke middelen een vervolg krijgen. Het totaalbedrag van deze uitgelokte investeringen en koppelkansen is op dit moment ruim € 98 miljoen. Dat is nog eens 187% bovenop het tot nu toe beschikbaar gestelde NPG-geld.

In 2023 zijn ook de kansen voor een revolverende* inzet van NPG-geld verder onderzocht. Dit heeft geleid tot een overzicht van kansen en mogelijke verdienmodellen binnen de projecten. Een voorbeeld is project IJsberg, waarin schuldeisers meeprofiteren van de hulp bij het oplossen van schulden. Dit ‘verdienmodel’ zou omgezet kunnen worden in een bijdrage vanuit de schuldeisers aan de financiering van de aanpak. In de praktijk blijkt het ingewikkeld om op het schaalniveau en binnen de looptijd van onze lokale projecten afspraken te maken met grote partijen. Vaak werkt het sneller en beter om aan te sluiten bij bestaande regelingen en fondsen. De verkenning heeft een overzicht van deze bestaande mogelijkheden en samenwerkingskansen opgeleverd. Dit wordt vanuit de projecten verder opgepakt.

*Bij revolverend financieren wordt gezocht naar manieren om het beschikbare geld meerdere malen in te kunnen zetten. Bijvoorbeeld in de vorm van een lening of door de toegevoegde waarde of besparing door een project te vertalen in een bijdrage. Het doel hiervan is vergroting van de maatschappelijke impact van NPG en een langdurige en structurele inzet in plaats van een eenmalige impuls.  

h. Voorbereiden van de borging van de projectresultaten in het reguliere werk

Terug naar navigatie - h. Voorbereiden van de borging van de projectresultaten in het reguliere werk

We willen dat de projecten vanuit het Nationaal Programma niet stoppen nadat het geld op is. Veel van de projecten hebben niet alleen een inhoudelijk resultaat, maar ook een beoogd en langdurig resultaat in de vorm van een vernieuwende werkwijze of nieuwe vormen van samenwerking. Soms heeft het project de vorm van een proef, waarbij het resultaat na een positieve evaluatie moet worden ingevoerd in de gewone organisatie. In 2023 zijn binnen alle projecten afspraken gemaakt over en acties in gang gezet voor de borging van het project.

Terug naar navigatie - tabel A
Code Projectnaam Status eind 2023 Inspanningen, resultaten en indicatoren 2023 Gehonoreerd bedrag incl. BTW Gehonoreerd bedrag excl. BTW Besteed bedrag t/m '23 excl. BTW
Projecten uit Leefbaarheidsgelden
S01-2m Kademuur Hellum Afgerond 151.250 125.000 117.558
S01-2n Steigers Kielwindeweer Afgerond 60.500 50.000 41.705
S01-2p Kwaliteitsverbetering Foxholstermeer Afgerond 112.669 93.115 93.115
S01-2q Ontmoetingsplek Froombosch Afgerond 290.400 240.000 237.304
S01-2r Herinrichting centrumgebied Slochteren Eind realisatie Werkzaamheden gestart, afronding Q1 2024 wegens slechte weersomstandigheden. 457.380 378.000 276.320
S01-2s Ontmoetingsplek Siddeburen Afgerond 250.470 207.000 207.000
Totaal 1.322.669 1.093.115 973.002
Project via Provincie
S02-1 Pilot aardgasvrije wijk (Gorecht-Noord) Middenin realisatie Bij 2 woningcorporaties is meer dan 70% van de huurders akkoord met de noodzakelijke aanpassingen in hun woning. De overige 2 woningcorporaties hebben besloten om eén collectieve aansluiting te behouden en niet over te gaan op individuele aansluitingen. Er is mede vanuit het Voljkshuisvestingsfonds een goed aanbod voor huiseigenaren uitgewerkt om, vooruitlopend op de aansluiting van het warmtenet, hun huizen te laten verduurzamen. De woningverbetering verloopt volgens planning. 85% van de huishoudens is over op inductiekoken. De businesscase is 95% gereed. De technische studies zijn afgerond: DO ontwerp warmtering, DO warmte-uitkoppelingsinstallatie. De nieuwe warmtewet eist dat de infrastructuur van warmtenetten in de toekomst voor minimaal 50% in handen is van de gemeente. Tegen deze achtergrond worden de eerdere afspraken over eigenaarschap en exploitatie uit de samenwerkingsovereenkomst opnieuw tegen het licht gehouden. Naar verwachting heeft dit geen gevolgen voor de planning. 6.000.000 6.000.000 1.610.843
Totaal 6.000.000 6.000.000 1.610.843
Projecten uit Trekkingsrecht
M01 Bouw programma MG Afgerond 968.200 880.000 880.000
M02 Dorpsproces Overschild Middenin realisatie 10 projecten opbouwwerk, 14 burengesprekken dorpsbouwmeester 1.170.800 1.070.000 1.003.267
M03 Beleving en Verhaal Overschild Afgerond 141.000 120.000 120.000
M04 Plus op Sport (wijken Gorecht & Woldwijck Hoogezand) Middenin realisatie Scenariostudie locatie laatste sporthal loopt. Dit zorgt voor vertraging ten opzichte van oorspronkelijke planning (is eerder al gemeld). 3.653.015 3.081.500 2.146.000
M22 voor- heen M05 Herstructurering Hoogezand-Noord (incl. 2e fase) Voorbereidende fase Gebiedsvisie entreegebied vastgesteld, concept samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en corporaties, participatiebijeenkomsten over het park, activiteiten (placemaking) vml. Agrifirm, inrichtingsleidraad openbare ruimte. 9.010.983 8.414.000 1.813.240
M06 Aanpak verpauperde panden Middenin realisatie Doelstellingen fase 1 particuliere verpaupering zijn gehaald. Er is 1 zakelijk pand aangekocht. Over 2 andere panden worden gesprekken gevoerd waarbij het project kan bijdragen aan financiering van de onrendabele top. Er is capaciteit geregeld om te kunnen handhaven. Fase 1 is met 1 kalenderjaar verlengd tot het eerste kwartaal van 2025. In 2024 wordt de tweede fase van het project aangevraagd. 2.000.000 2.000.000 610.614
M07 Midden-Groningen op de kaart Middenin realisatie Ontwikkeling meerdaagse wandelroute t Roege Pad (80 km) gestart, nieuwe scheepvaartroute Faber tot sluis 1000x gelopen, 114.200 views social media berichten Roeg Klassiek, 3.341 routefolders, Aletta Jacobsroute goed bezocht op Visit Groningen. Fase 2 wordt in 2024 aangevraagd. 155.000 128.099 128.099
M08 Jongeren pitchen cultuurprojecten(Dragon's Den) Middenin realisatie Wegens ziekte is de tweede pitchronde 2023 verplaatst naar februari 2024. Het aantal inzendingen en structurele voortzetting van de ideeën blijft achter bij de verwachting. Cultuur- en sportcoaches worden ingezet om meer jongeren te bereiken en te activeren. Opbrengst pitches: escaperoom Fraeylemaborg gaat in 2024 open, theaterproductie met dramatisering van het eigen verhaal van jongeren gaat in 2024 in productie, er is een filmactiviteit uitgevoerd in de herfstvakantie. 250.000 250.000 79.553
M09 Bevordering Sociale Veerkracht (incl. 2e fase) Middenin realisatie Welbevinden en zelfvertrouwen van inwoners zijn in de meeste gevallen vergroot. De omslag van minder profesionele en meer informele ondersteuning lijkt gemaakt te worden. Er zijn studenten aangenomen om dit te onderzoeken en meetbaar te maken. De bestuursopdracht heeft raakvlakken met dit project die verder uitgewerkt worden. NPG-Project wordt afgerond in september 2024. 700.000 677.541 309.665
M10 Ijsberg Middenin realisatie Profilering in de gebiedsteams, samenwerking met project verpauperde panden, aanpassing aan applicatie waardoor doelgroep gerichter benaderd kan worden. 'de Geldkrant' is verspreid onder alle inwoners. Project wordt eind 2024 afgerond. Er wordt gewerkt aan een voorstel voor continuering. 2.221.740 2.221.740 938.045
M11 Ervaringsdeskundigen Middenin realisatie Er zijn 33 gezinnen en 46 inwoners begeleid. Er wordt 1 extra ervaringsdeskundige opgeleid zodat alle sociale teams bemand zijn. Hiervoor wordt het project met één kalenderjaar verlengd tot eind 2025. Er wordt onderzocht of de inzet bijdraagt aan het doorbreken van intergenerationele armoede. 764.990 764.990 654.319
M12 Jongeren met Toekomst Middenin realisatie In 2023 hebben 71 jongeren zich gemeld voor hulp, dat is dankzij actieve profilering veel meer dan vóór het project. Resultaat: alle jongeren in het project hebben een stabiel inkomen (landelijk: 37% geen stabiel inkomen). De caseload is door intensieve begeleiding hoger dan gedacht. Er wordt binnen de regels die NPG biedt inzet vanuit IJsberg verschoven naar dit project om de caseload aan te kunnen. 1.858.464 1.858.464 502.630
M13 Jongerenwerk+ Middenin realisatie Er worden 125 jongeren individueel begeleid. Daarnaast zijn ongeveer 12 activiteiten en straatwerk georganiseerd waarbij er zeker met 240 jongeren contact was. Jongerenwerk+ sluit aan bij de pilot Verrijkte Schooldag op het Aletta Jacobscollege en maken sinds 1/11 onderdel uit van het Interventie Coordinatie Punt (ICP). 2.500.000 2.500.000 1.352.909
M14 JIM aanpak Middenin realisatie Er zijn 3 trainingsgroepen gestart met in totaal 28 deelnemers. Na afronding zijn de deelnemende train-de-trainers gecertificeerd trainer. Er is contact met WIJ Groningen over hun JIM aanpak en monitoring hiervan. Het project wordt eind 2024 afgerond, maar de methodiek wordt blijvend ingezet. 263.028 263.028 243.302
M15 Ontwikkelbedrijf Middenin realisatie *Deelname aan werkfittrajecten Kansrijk Talent: 25 personen *Deelname arbeidstrainingsovereenkomsten: 96 personen *Realisatie afspraakbanen bij het werkbedrijf 10 personen *Realisatie scholingstrajecten/ praktijkleren: 45 personen Samen met de arbeidsmarktregio is een subsidieaanvraag ingediend voor het Just Transition Fund. Dit moet leiden tot een regionaal netwerk van ontwikkelcentra. Er is een project gestart om meer inwoners met arbeidspotentieel te bereiken (pro-actief i.p.v. door eigen aanmelding) Het project loopt tot juli 2025. De eerste stappen voor borging van het project in de lijn zijn gezet. Het project scoort positief op alle vooraf bepaalde indicatoren. 1.064.000 1.064.000 415.950
M16 Hulpteam Overschild Middenin realisatie 16 deelnemers (20 was het streefgetal). 1 op de 3 stroomt uit naar betaald werk, dat is gezien de doelgroep een goed resultaat. Door grotere problematiek is de trajectduur langer en de kans op uitval groter. Het project wordt afgerond in oktober 2024. Daarna wordt het project als leerlijn geborgd binnen het Ontwikkelbedrijf. Hiervoor is in 2023 een convenant getekend. Er worden gesprekken gevoerd over blijvende koppeling aan de versterkingsopgave. 360.000 360.000 289.448
M17 Tijd voor toekomst Middenin realisatie *Alle beoogde resultaten 2023 zijn gehaald. *Verrijkte schooldag op 12 scholen (11 was het doel voor 2025) *Budget tweede fase NPG t/m schooljaar 2028/2029 is toegekend *Er zijn afspraken gemaakt over het combineren van financieringsstromen door scholen (bv. Rijke Schooldag) en er is een aanbod voor scholen die buiten deze regelingen vallen. *Bezoek Mark Rutte op het Galjoen *Bezoek Carola Schouten op Zuiderkroon *Start Kind en Ontbijt met inmiddels al 65 deelnemers *Editen documentaire, première in voorjaar 2024. 941.620 941.620 1.208.266
M18 Moeders van MG (onderdeel Kansrijke start) Middenin realisatie Beoogde resultaten 2023 zijn gehaald. Er worden nu 15 moeders begeleid, 10 zijn in 2023 binnengekomen. Over de hele looptijd 31 aanmeldingen. Inzet van studenten werkt goed. Mogelijk wordt het project overgenomen door andere gemeenten in de provincie, dit heeft voordelen voor combinatie van overstijgende taken en uitwisseling van medewerkers. 680.000 680.000 402.739
M19 Toekomstbestendig cultureel erfgoed Middenin realisatie Goedkeuring voor verlenging eerste fase is verleend door NPG-bureau en tweede fase wordt niet aangevraagd vanwege (ook na veel promotie) te weinig belangstelling voor de regeling. In 2023 zijn 9 aanvragen ingediend en verleend. 500.000 500.000 177.948
M24 (voor- heen M20) Verbeteren veiligheid MG (incl. 2e fase) Middenin realisatie De verschillende onderdelen lopen op schema. Door de inzet van de stratenaanpak is veel informatie opgehaald in de wijken. Dat levert een scherper beeld op van wat er speelt in de focuswijken. De onderlinge samenwerking met netwerkpartners is verstevigd. Er is overeenstemming tussen interne partijen over de start van een meldpunt Overlast en Zorg. Er zijn complexe overlastcasussen in samenwerking met netwerkpartners en inwoners opgelost (straatetiquette). Er hebben schouwen plaatsgevonden in de focuswijken en in dorpen. De indicator 'Leefbaarometer, kenmerken sociale samenhang, overlast en onveiligheid is veranderd van zwak naar voldoende. 3.663.716 3.515.613 462.781
M21 Dorpsplannen ontwikkelen Begin van realisatie Met 21 dorpen is een informatief gesprek gevoerd. 9 dorpen en wijken zijn in 2023 gestart, 5 dorps- en wijkplannen zijn klaar. Er is een eerste activiteit uit de uitvoeringsagenda uitgevoerd. Op verzoek van de raadswerkgroep wordt onderzocht of het budget voor het 5% amendement ingezet kan worden voor een tweede fase van dorps- en wijkplannen. 7.500.000 7.500.000 599.247
Totaal 40.366.556 38.790.595 14.338.022
Totaal alle projecten 47.689.225 45.883.710 16.921.867

2.5.3 Financieel overzicht Gevolgen gas- en zoutwinning en lokaal programma NPG

Terug naar navigatie - Exceltabel gas en zout
Omschrijving Realisatie 2022 Primitief begroot 2023 Begroot na wijziging 2023 Realisatie 2023 Verschil 2023
Lasten
Versterking 19.031 8.634 15.905 11.860 4.045 V
NPG 11.234 5.804 8.759 5.136 3.623 V
NPG provinciale aanvraag 199 0 0 0 0
Totaal lasten 30.464 14.438 24.664 16.996 7.668 V
Baten
Versterking 19.031 8.634 15.905 11.860 -4.045 N
NPG 11.234 5.804 8.685 5.077 -3.607 N
NPG provinciale aanvraag 143 0 0 0 0
Totaal baten 30.408 14.438 24.590 16.938 -7.652 N
Saldo voor bestemming 0 0 -75 -59 16 V
Mutatie reserves
Stortingen 0 0 0 0 0
Onttrekkingen 0 0 0 0 0
Totaal mutatie reserves 0 0 0 0 0
Saldo na bestemming 0 0 -75 -59 16 V
Toelichting: N = nadelig verschil en V = voordelig verschil
Bedragen x € 1.000

Programma gevolgen gaswinning

Terug naar navigatie - Programma gevolgen gaswinning

Onder het thema Versterking in de tabel worden de financiën van het programma gevolgen gaswinning verantwoord. Per saldo is het programma gedekt vanuit bijdragen van het Rijk. 

Lasten (€ 4.045.000 voordelig): De vergoedingen aan eigenaren van woningen die vallen onder de Batch 1588 vormen de grootste post. Deze lasten zijn € 1,7 miljoen lager, omdat de voortgang minder snel gaat dan verwacht. Een andere grote post betreft de regeling voor het verbeteren van de sociale cohesie - Blok B. Er resteert nog € 1,3 miljoen van de begrote € 2,5 miljoen voor de subsidieverstrekking via SNN. Een groot deel van deze regeling loopt via de woningcorporatie en wordt in 2024 uitgevoerd. Het restant van de Rijksbijdrage blijft hiervoor beschikbaar. De inpassingskosten zijn € 600.000 lager. Dit komt vooral door minder aanvragen voor de subsidie Kwaliteitsimpuls Overschild. Tot slot zijn de organisatiekosten € 400.000 lager, omdat vacatures niet direct ingevuld konden worden.

Baten (€ 4.045.000 nadelig): De baten komen vanuit specifieke uitkeringen die we ontvangen van het Rijk. Deze verschillende rijksbijdragen hebben elk een specifiek bestedingsdoel en kunnen niet voor iets anders worden ingezet. Aangezien de lasten € 4 miljoen lager zijn, geldt dit ook voor de dekking vanuit de specifieke uitkeringen. Voor Batch 1588 is € 8,3 miljoen ingezet, de vergoeding voor de inpassingskosten bedroeg € 0,7 miljoen en voor Blok B was dit € 1,2 miljoen. Daarnaast wordt de Rijksbijdrage voor de Aardbevingsgerelateerde inzet (Lumpsum) voor € 1,7 miljoen ingezet.

Het restant van de Rijksbijdragen blijft op de balans staan en is beschikbaar voor de dekking van kosten in de komende jaren. Voor het begeleiden van de versterkingsopgave in het dorp Overschild is vanuit NPG een bijdrage ontvangen die onder het product NPG wordt verantwoord. 

Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Terug naar navigatie - Uitvoering lokaal programmaplan (NPG)

Onder het thema NPG in de tabel worden de financiën van de projecten uit het lokaal programma NPG verantwoord op totaalniveau. De meeste projecten worden volledig gedekt door bijdragen van het Rijk en/of door bijdragen van andere partijen. Bij een aantal projecten is daarnaast sprake van cofinanciering uit onze eigen middelen. Dit wordt zichtbaar door het saldo van € 16.000. 

Lasten (€ 3.623.000 voordelig): De lasten zijn € 3,6 miljoen lager door vertraging in de uitvoering, minder subsidieaanvragen en lagere salarislasten doordat vacatures niet of pas later zijn ingevuld. Dit heeft geen effect op het resultaat omdat de dekking vanuit de specifieke uitkeringen van het Rijk hierdoor ook lager zijn. 

Baten (€ 3.623.000 nadelig): De baten mogen niet hoger zijn dan de lasten en vallen daarom € 3,6 miljoen lager uit. Het restant staat op de balans en blijft beschikbaar voor de komende jaren