3.1 Paragraaf bedrijfsvoering

De opgave voor 2023

Bedrijfsvoering is ons vak. Wij denken met u mee!

Terug naar navigatie - Bedrijfsvoering is ons vak. Wij denken met u mee!

Het domein bedrijfsvoering ondersteunt bij het uitvoeren van hun werkzaamheden op het gebied van personeel, informatie, organisatie, financiën, automatisering, juridische zaken en huisvesting. Het domein bedrijfsvoering anticipeert hierbij zo veel mogelijk op de ontwikkelingen in het primaire proces en neemt hierbij het voortouw om deze ontwikkelingen te inventariseren en te vertalen naar de bedrijfsvoering.

Informatietechnologie, HR-beleid, facilitaire ondersteuning en financiële, juridische advisering en communicatie zijn onmisbaar voor beleidsvorming en de uitvoering. In onze organisatie willen we rekening houden met de behoeften die er leven bij de inwoners, organisaties en bedrijven. Naast de maatschappelijke opgaven, politiek-bestuurlijke ambities, opgaven en trends en ontwikkelingen in de samenleving geeft dit een complex werkveld. Dit vraag om een flexibele inzet van medewerkers waarbij onze rollen niet meer zo vanzelfsprekend zijn als ze ooit waren. We krijgen meer en complexere opgaven zoals woningbouw, mobiliteit, duurzaamheid en een groeiende vraag naar ondersteuning vanuit het sociaal domein. Daarnaast worden de (verantwoordings-)eisen steeds strenger. Dit vraagt om inzet bij de beleidsafdeling en de ondersteunende afdelingen. Kentallen zoals het aantal te verwerken facturen geven aan dat er steeds meer werk op ons af komt. Dit zien we ook aan het stijgende saldo van onze begroting van afgerond € 240 miljoen in 2021 naar € 295 miljoen in 2024. Om in te spelen op deze ontwikkelingen werken we aan het veranderen en verbeteren van de organisatie in het programma organisatieontwikkeling. In 2023 hebben we verder gebouwd op het fundament dat we op basis van de evaluatie startorganisatie hebben gelegd. We voeren de verbeteringen door om te komen tot een toekomstbestendige organisatie waarin medewerkers op basis van de drie V’s (vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid) werken.

Een gezonde en moderne organisatie die voorbereid is op de toekomst

Terug naar navigatie - Dienstverlening

Wij willen een werkgever zijn waar medewerkers zich welkom en gezien voelen en op een gezonde en plezierige wijze kunnen werken. Hierbij hebben we ingezet op het volgende.:

Lang en gezond kunnen doorwerken
We hebben eraan gewerkt dat onze mensen lang gezond kunnen doorwerken, veerkrachtig en vitaal zijn en met veranderingen kunnen omgaan. We zijn bezig geweest met het begeleiden van medewerkers die ziek zijn om hen op een goede manier terug te laten keren naar hun werk. We vinden het ook belangrijk dat iedere medewerker in een fijne werksfeer kan werken. Ook daaraan hebben wij aandacht besteed in het afgelopen jaar. Ons doel is geweest dat ons ziektepercentage niet boven de 6% uitkomt en dat is gelukt. Het ziektepercentage over 2023 is 5,7%.

Iedere medewerker is welkom
In onze organisatie is er plaats is voor iedereen en dat willen we in ons gedrag, handelen en hoe wij met elkaar willen omgaan laten zien. We zijn daarom ook begonnen dit via onze informatie over vacatures te laten zien. Ook hebben wij een vertrouwenspersoon waar medewerkers die toch problemen ervaren omdat zij niet goed bejegend worden terecht kunnen. We hebben via het aanbieden van stageplaatsen en speciale trajecten jonge medewerkers het werken in onze organisatie voor jongeren aantrekkelijk gemaakt.

Mobiliteitsbeleid ontwikkelen
De veranderingen in de wereld gaan snel. Dit vraagt veel van onze medewerkers. Zij moeten daar goed op kunnen inspelen. Om dat goed te kunnen doen is het belangrijk dat zij goed geschoold zijn en ervaring hierin hebben. Voor ons als organisatie is het belangrijk om dit naar onze inwoners goed te doen. We willen de medewerkers door het aanbieden van opleidingen en het opdoen van ervaringen, helpen op de werkplek/ functie te zitten waar ze het beste tot hun recht komen. Dit vraagt van medewerkers en leidinggevenden dat ze voortdurend hierover met elkaar praten over of zij hun werk nog goed kunnen doen. Het kan zijn dat het nodig is om een andere functie te gaan doen. We helpen de medewerker daarbij.

Wij willen een werkgever zijn waar mensen graag werken
Het is -net als bij andere gemeenten- moeilijk om goede medewerkers te vinden voor de vele taken die wij hebben. Voor niet alle functies kunnen wij snel de goede persoon vinden. Daarom is het belangrijk dat wij een gemeente zijn waar mensen graag willen werken. Ook leiden wij mensen die al bij ons werken op voor deze functies. 

Digitalisering

Terug naar navigatie - Human Resource Management

I&A visie
In de I&A-visie 2020-2023 wordt ook voor 2023 de voor onze gemeente relevante ICT-ontwikkelingen geschetst. Dat doen we door de ICT-ontwikkelingen langs 6 sporen uit te werken:

  1. Goede en betrouwbare dienstverlening; 
  2. Regievoering en ketensamenwerking;
  3. De data gedreven gemeente;
  4. Doorontwikkeling bedrijfsvoering;
  5. De basis op orde;
  6. Doorontwikkeling van de informatiefunctiefunctie

Samen met de nieuwe I&A-visie is ook een projectenlijst vastgesteld. De projecten zijn ingedeeld naar de in de I&A-visie genoemde 6 sporen. Deze lijst wordt jaarlijks geactualiseerd.

In 2023 zijn de volgende projecten uitgevoerd en/of in gang gezet:

  • De invoering van het integrale systeem XWorks in het sociaal domein: WMO, werk, inkomen en re-integratie, en sociale teams. Doel hiervan is te werken met een moderner, integraal systeem met lagere jaarlijkse kosten. In 2023 is het WMO-deel ingevoerd. De overige delen volgen in 2024;
  • Het nieuwe Raadsinformatiesysteem is in gebruik genomen;
  • De invoering van de Wet Open Overheid (Woo) en de digitale bewaarstrategie: hiervoor wordt verwezen naar de openbaarheidsparagraaf over de Woo.

E-HRM Digitalisering 
Met E-HRM digitaliseren bedoelen wij dat we ook bij HRM steeds meer gebruik (willen) maken van de mogelijkheden die de computersystemen ons bieden. Dit verder automatiseren van het HRM-werk is een belangrijk onderdeel in 2023 geweest. Er is gewerkt aan het zo eenvoudig mogelijk kunnen invoeren van gegevens in de HR-systemen. Daarmee willen wij bereiken dat medewerkers en leidinggevenden zo zelfstandig mogelijk de juiste informatie kunnen invoeren. Dat heeft tot gevolg dat de personeels- en salarisadministratie deze gegevens sneller en eenvoudiger kan verwerken.

Wij zijn in control

Terug naar navigatie - HRM

De teams financieel advies en financieel beheer zijn samengevoegd tot het team Financiën. De herinrichting van de financiële administratie is voltooid en er is een verbeterslag gemaakt in de uitrol van de verplichtingenadministratie. Daarnaast worden de financiële mutaties tijdig verwerkt. 
Binnen onze organisatie zijn we gestart met opgave gericht werken en verbeteren juridische kwaliteit.

Verbeteren Planning & Control cyclus
In 2023 is de planning van de P&C-cyclus verbeterd en gestroomlijnd. Hierdoor zijn de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen beter in beeld. Alle reguliere P&C-documenten zijn in 2023 voor besluitvorming op tijd en kwalitatief verbeterd aan uw raad aangeleverd.

Herinrichting financiële administratie
De herinrichting van de financiële administratie is voltooid. Hierdoor zijn processen vereenvoudigd en zijn de administratieve lasten verminderd. Dit uit zich onder andere in de doorlooptijd van de facturen. We halen ruimschoots onze gehanteerde doorlooptijd van gemiddeld 30 dagen en blijven zelfs onder de 20 dagen.

Heldere advisering en ondersteuning
Naast de reguliere advisering, geven we advies en ondersteuning aan het Nationaal Programma Groningen (NPG). Om het advies en ondersteuning te verbeteren hebben we de taken meer gecentraliseerd binnen het team Financiën. Zo worden de NPG-projecten voor het sociaal domein qua advisering en ondersteuning opgepakt door de financieel adviseurs sociaal domein. Dit leidt tot kortere lijnen qua advisering en ondersteuning. Voor de overige NPG projecten is er één aanspreekpunt.

Opgavegericht werken
Wij zijn afgelopen jaar aan de slag gegaan met opgavegericht werken. Dat hebben we op verschillende manieren gedaan. We hebben onze opgaven in beeld gebracht met als beoogd resultaat de organisatie heeft zicht op welke opgaven er zijn en de organisatie is in staat vraagstukken integraal en met een passende aanpak uit te voeren met een duidelijke ‘kop en staart’. Er is ingezet op opgavegericht leren en ontwikkelen (verbeteren van kennis en competenties d.m.v. het organiseren van opleidingen, trainingen on the job, coaching etc.) onder andere op het gebied van programmatisch- en projectmatig werken en op goed opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap. Ook buiten de programma’s en projecten kijken we waar we opgavegericht werken kunnen toepassen.

Juridische kwaliteit verbeteren
Het team juridische zaken en inkoop bevordert de juridische kwaliteit van de te leveren producten en diensten zodat deze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Ze ondersteunt het bestuur en de organisatie door juridische- en inkoopadvisering te bieden bij beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering. 
Door het samenwerken met een huisadvocaat, Yspeert Advocaten, is ingezet op een tweetal doelen. Allereerst de beheersing van de kosten voor externe juridische diensten en ten tweede het verhogen van de juridische kwaliteit in de organisatie. Na bijna drie jaar samenwerking met de huisadvocaat zien we steeds meer partnerschap ontstaan waardoor de juridische kwaliteit is verhoogd.

Contractbeheer 2023 
Hierbij kan gedacht worden aan de inzameling van bedrijfsafval, warme drankenautomaten, schoonmaak en de beveiliging. Voor een aantal van deze contracten staan in 2023 aanbestedingen op de kalender. De grotere aanbestedingen in 2023 waren warme drankautomaten, autolease, afval, schoonmaak van het vastgoed in eigendom van de gemeente.

Informatiebeveiliging en privacy

Terug naar navigatie - I&A

 

We zijn een informatie gedreven organisatie. Zonder informatie kunnen we geen uitvoering geven aan alle rollen, taken en verantwoordelijkheden die we hebben. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat onze informatie voldoende beschikbaar is, integer blijft en daar waar nodig vertrouwelijk gebruikt wordt. Er zijn echter allerlei risico’s die ervoor kunnen zorgen dat de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van onze informatievoorziening wordt aangetast. Te denken valt aan externe risico’s zoals een natuurramp, aardbeving, stroomstoring, brand en criminelen die gijzelingssoftware weten te installeren of via een hack informatie stelen om hier geld mee te verdienen. En interne risico’s waarbij het onderscheid wordt gemaakt tussen bewust en onbewust. Bewust bedoelen we dan medewerkers en bestuurders die bezig zijn met frauduleuze en ondermijnende activiteiten. En onbewust medewerkers en bestuurders die onbedoeld informatie verstrekken of toegang verstrekken tot informatiebronnen aan derden. Informatiebeveiliging is risicomanagement en raakt de gehele organisatie. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het normenkader van waaruit ook wij (net als alle andere Nederlandse overheidsinstanties) onze informatiebeveiliging plannen, uitvoeren, controleren en bijsturen. Onze organisatie heeft een Chief Informatie Security Officer (CISO) die de organisatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau helpt om de nodige risicobeperkende maatregelen te nemen op het gebied van organisatie, mens en techniek.

Privacy: bescherming van persoonsgegevens
Op het gebied van het beschermen van gemeentelijke informatie nemen persoonsgegevens en daaraan gekoppelde privacy een bijzondere plek in. Privacy is een grondrecht van ieder persoon. Om deze privacy voldoende te waarborgen nemen wij maatregelen op grond van de Algemene Wet Verordening Persoonsgegevens (AVG), Wet politiegegevens (WPG) en Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) en overige domein specifieke wetgevingen. Onze organisatie heeft een Privacy Officer (PO die adviseert en ondersteunt in het verantwoord en het binnen wettelijke kaders gebruiken van persoonsgegevens. De Functionaris Gegevensbescherming toetst onafhankelijk de toepassing en naleving van de AVG.

Verantwoordingstekst informatieveiligheid & privacybescherming 
De dreigingen op het gebied van informatieveiligheid & privacybescherming nemen toe. Wij zetten daarom volop in op het voorkomen dat onze informatie en de persoonsgegevens van onze burgers in verkeerde handen komen. Dit doen we op het gebied van mens, organisatie, techniek en huisvesting.
In 2023 hebben we volop ingezet op de bewustwording, de houding en het gedrag op het gebied van informatieveiligheid & privacybescherming. Het jaarlijkse onderzoek (de Cyberbarometer) heeft aangetoond dat ons gezamenlijk bewustzijn binnen de gemeentelijke organisatie is gegroeid.

Met de verplichte Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) hebben we aantoonbaar gemaakt dat we voldoende tegenmaatregelen hebben voor onze DigiD-aansluitingen en Suwinet (landelijke raadpleegvoorziening met veel privacygevoelige informatie).

De accountant heeft de opzet en het bestaan van de algemene IT-beheersmaatregelen beoordeeld voor de voor de accountant belangrijkste applicaties. Het algehele beeld is dat de algemene IT-beheersing in de belangrijke mate op orde is, met ruimte voor verbetering. Dit komt overeen met onze eigen bevindingen.

Fraude & integriteit

Terug naar navigatie - Infomatisering en privacy

Integriteit 
Medewerkers die bij onze gemeente moeten betrouwbaar, eerlijk en oprecht zijn. Om de medewerkers hierbij te helpen hebben wij uitgewerkt wat dit voor hen betekent. Dit noemen we de gedragscode integriteit. Ook hebben wij geregeld wat de medewerker kan doen als hij merkt dat iets niet eerlijk en oprecht is. Dat is opgeschreven in de klokkenluidersregeling. 
In 2022 zijn we gestart met het afnemen van de eed en belofte voor medewerkers. In 2023 hebben we georganiseerd dat ook externe medewerkers verklaren zich integer te zullen gedragen door het invullen van een integriteitsverklaring. Om integriteit verder te verankeren in de organisatie zijn de processen rond het melden van nevenfuncties en financiële belangen vastgelegd, en is de nieuwe klokkenluidersregeling 2023 vastgesteld. Voor nieuwe medewerkers is een integriteitstraining ontwikkeld die hen meeneemt in hoe we integer handelen bij onze gemeente.

Fraude 
In 2023 zijn er, na onderzoek, geen fraudes geconstateerd.
Bij het vorige hoofdstuk werd al genoemd dat medewerkers en bestuurders bewust of onbewust bezig kunnen zijn met frauduleuze en ondermijnende activiteiten. En dat dit alles te maken heeft met risicobeheersing. Veel voorkomende risico’s op een materiële onjuistheid door fraude in de jaarrekening bij gemeenten zijn:

  1. Management beïnvloeding: het doorbreken van interne beheersmaatregelen door het management;
  2. Het risico aanbestedingen te gunnen aan bevriende partijen (corruptie);
  3. Grondverkopen tegen niet-marktconforme prijzen (corruptie);
  4. Het niet volledig of onterecht verantwoorden van opbrengsten van inkomende subsidies;
  5. Onterechte betalingen door onvoldoende beheersmaatregelen in het betaalproces.

Doordat het hele directieteam besluiten neemt, is de kans op management beïnvloeding erg klein. De prijs voor grondverkopen wordt getoetst door een extern bedrijf en vastgesteld in de MPG. of externe taxatie. Aanbestedingen vinden plaats met medewerking van het team aanbestedingen volgens het gemeentelijk inkoopbeleid. De opbrengsten van de subsidies worden verantwoord in het financiële systeem. Hierbij is de aanvrager van de subsidie niet degene die dit vastlegt. Ook vindt er een check plaats tussen de beschikking en de ontvangen subsidie. In het betaalproces zijn beheersmaatregelen genomen om fraude te voorkomen. Het betaalproces is zo ingericht dat er naast de budgethouder nog twee medewerkers van het team financiën de factuur voor betaling goedkeuren. Facturen boven de € 10.000 worden nog extra beoordeeld.

Daarnaast heeft onze Chief Informatie Security Officer (CISO) een rol om de nodige risicobeperkende maatregelen te nemen, zoals eerder in deze paragraaf beschreven.

Onze inwoners staan centraal

Terug naar navigatie - Facilitaire zaken

Communicatie
Communicatie heeft zowel een rol naar buiten (inwoners, bedrijven en andere organisaties) als een interne rol. Wij zijn in gesprek met alle betrokkenen en luisteren ook echt naar wat er leeft, wij informeren onze inwoners, bedrijven en organisaties over plannen, nieuws en regelingen. Wij gebruiken hiervoor o.a. participatietrajecten, persberichten en onze website.

In onze gemeente staat de inwoner centraal. We luisteren naar de samenleving, wat er leeft en reageren en anticiperen daarop. In 2023 is er extra aandacht besteed aan de onderwerpen:

  1. Dialoog: van buiten naar binnen;
  2. Dialoog: van binnen naar buiten;
  3. Samenwerking nodig voor goede dienstverlening;
  4. Communicatie als onderdeel van participatie;
  5. Interne communicatie.

In 2023 zijn met het project ‘Werken aan Digitale Dienstverlening 2.0’ grote stappen gemaakt in de optimalisatie van de online dienstverlening. De huisstijlkleuren van de gemeente zijn in 2023 aangepast om te voldoen aan wet voor digitale toegankelijkheid.
Iedere inwoner heeft het recht om te begrijpen wat de gemeente doet. Het communiceren met inwoners in begrijpelijke taal is daarbij van groot belang. Door informatie te delen, ludieke acties en hulpmiddelen te organiseren maken we de organisatie bewust van het belang van begrijpelijke taal en helpt hen bij de toepassing hiervan. 
Het contact met de media is van groot belang om met inwoners te communiceren. Er is regelmatig proactief en op verzoek contact met de regionale en landelijke media. Journalisten worden voorzien van informatie door reguliere persgesprekken, persberichten en persuitnodigingen. 

Klachtenafhandeling 
Er wordt gezorgd voor ondersteuning van de commissie bezwaarschriften en de behandeling van klachten. Het accent ligt hierbij op een adequate afhandeling van bezwaarschriften en klaagschriften, indien mogelijk door toepassing van de informele aanpak door de klachtbemiddelaar. Klachten worden in eerste instantie behandeld door de klachtenbemiddelaar. Als dit niet leidt tot een aanvaardbare oplossing voor de inwoner, wordt de klacht formeel behandeld. Ook in 2023 hebben we gewerkt aan het versterken van de rol van de klachtbemiddelaar om zodoende in een vroeg stadium te komen tot een aanvaardbare oplossing voor geschillen en het verhogen van klanttevredenheid. In 2023 hebben we 92 klachten behandeld. 7 Klachten zijn uiteindelijk in de formele procedure terecht gekomen. Het overgrote merendeel, 85 klachten, werden informeel en in een vroeg stadium opgelost en daarmee werden ingewikkelde, langslepende procedures voorkomen. 

Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - Gebouwenbeheer

In de paragraaf bedrijfsvoering wordt een nadere toelichting opgenomen ten aanzien van de rechtmatigheidsverantwoording. Hierin moet in ieder geval worden ingegaan op de afwijkingen die zijn geconstateerd en die de rapportagegrens van € 147.500 overschrijden. 
In deze paragraaf is de tekst opgenomen zoals deze in de paragraaf bedrijfsvoering zal worden opgenomen.

Rechtmatigheidsverantwoording 
Met ingang van 2023 is de rechtmatigheidsverantwoording een wettelijke verplichting voor gemeenten. Het achterliggende doel van de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording is om de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad te versterken. De belangrijkste impact van deze wetswijziging heeft betrekking op de rolverdeling tussen raad, college en externe accountant. Het college stelt zelf een rechtmatigheidsverantwoording op en neemt deze op in de jaarrekening. In deze rechtmatigheidsverantwoording wordt door het college verantwoording afgelegd over de naleving van wet- en regelgeving bij de totstandkoming van de baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening. 

De rechtmatigheidsverantwoording ziet op drie rechtmatigheidscriteria, zoals uitgewerkt door de Commissie BBV in de Kadernota Rechtmatigheid 2023. Dit zijn de volgende:

  • Begrotingscriterium
  • Voorwaardencriterium
  • Misbruik en oneigenlijk gebruik beleid

Normenkader en verantwoordingsgrens
De relevante wet- en regelgeving is vastgelegd in het normenkader. Het gaat om Europese regelgeving, wettelijke bepalingen en eigen regelgeving, zoals verordeningen vastgesteld door de raad. Bij de wettelijke bepalingen zijn alleen de financiële beheershandelingen van belang, zoals bijvoorbeeld de Europese Aanbestedingsrichtlijnen. Voor verordeningen geldt dat alle gemeentelijke verordeningen voor zover deze bepalingen bevatten over financiële beheershandelingen onderdeel uitmaken van het normenkader. Ook andere besluiten van de raad met een kaderstellend karakter en die bepalingen bevatten over financiële beheershandelingen, zijn een verplicht onderdeel van het normenkader (begroting, raadsbesluiten over investerings-voorstellen, beleidsnota’s). Het normenkader 2023 is door de raad vastgesteld op 21 december 2023. 

De verantwoordingsgrens is een door de raad vastgesteld bedrag, waarboven het college de geconstateerde afwijkingen in het kader van de rechtmatigheid moet opnemen in de rechtmatigheidsverantwoording. De verantwoordingsgrens dient te vallen binnen de bandbreedte van 0% tot 3% van de lasten inclusief dotaties aan de reserves. Afwijkingen betreffen onrechtmatigheden en onduidelijkheden. Voor zowel onrechtmatigheden als onduidelijkheden afzonderlijk geldt hetzelfde percentage. 

In het controleprotocol 2023 is de verantwoordingsgrens gesteld op 3% van de totale lasten inclusief dotaties aan de reserves. In de jaarrekening 2023 bedragen de werkelijke lasten inclusief dotaties aan de reserves € 295.353.000. De verantwoordingsgrens bedraagt daarmee € 8.860.590. 

Het college is verplicht om afwijkingen toe te lichten in de paragraaf bedrijfsvoering, indien het totaal van de geconstateerde afwijkingen de verantwoordingsgrens overschrijdt. Het college hecht waarde aan het gesprek met de raad over bevindingen uit de rechtmatigheidscontroles. Daarom beperkt het college zich niet tot het geven van een toelichting alleen bij het overschrijden van de verantwoordingsgrens. In het controleprotocol 2023 is opgenomen dat over afwijkingen groter dan 0,05% van de lasten inclusief dotaties aan de reserves wordt gerapporteerd in de paragraaf bedrijfsvoering. Op basis van de werkelijke lasten inclusief dotaties aan de reserves van € 295.353.000 bedraagt de rapportagegrens afgerond € 147.500. 

Werkzaamheden en bevindingen 
Om een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de rechtmatige verantwoording van de baten en lasten, alsmede de balansmutaties hebben wij verschillende interne controles verricht op processen die op omvangsbasis groter zijn dan 1% van de lasten inclusief dotaties aan de reserves. Deze controles vormen de basis om met name een oordeel te vormen ten aanzien van het voorwaardencriterium. Daarnaast hebben wij het begrotingscriterium en het M&O-criterium beoordeeld. 

Ten aanzien van het begrotingscriterium hebben wij geconstateerd dat er geen sprake is van overschrijdingen van de lasten op programmaniveau dan wel overschrijdingen van investeringskredieten. Wel hebben wij geconstateerd dat er sprake is van onderschrijdingen van de baten op programmaniveau. Deze onderschrijdingen hebben wij nader geanalyseerd en hierbij geconcludeerd dat deze onderschrijdingen in nagenoeg alle gevallen gekoppeld zijn aan lager verantwoorde lasten (bijvoorbeeld als het gaat om bestedingen van subsidies) of dat de bate onderdeel uitmaakt van een grondexploitatie en het gaat om een verschuiving in de looptijd van de grondexploitatie. Deze onderschrijdingen van de baten zijn hiermee als rechtmatig te beschouwen. 

Ten aanzien van het misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium hebben wij vastgesteld dat er is een vastgesteld en actueel M&O-beleid is, waarbij de belangrijkste aandachtgebieden en risico’s zijn geanalyseerd en binnen de processen beheersmaatregelen zijn getroffen om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Wij hebben in 2023 geen signalen ontvangen dat er sprake is van misbruik en oneigenlijk gebruik. 

Eén van de belangrijkste onderdelen van het voorwaardencriterium is het voldoen aan de wetgeving met betrekking tot Europese aanbestedingen. Voor de controle op rechtmatige aanbestedingen hebben we integrale spendanalyse uitgevoerd op alle bestedingen die over een periode van vier jaar groter zijn dan € 215.000 en een besteding hebben in boekjaar 2023. Uit de controle op het inkoop- en aanbestedingsproces komt een onrechtmatigheid van € 2.713.234 naar voren. Daarnaast hebben wij bij de controle op de PGB’s Wmo geconstateerd dat niet in alle gevallen het dossier de noodzakelijke kwaliteitsdocumenten bevat (zoals een Verklaring Omtrent Gedrag). Aangezien dit een voorwaarde is voor het verstrekken van een PGB is er bij het ontbreken hiervan sprake van een onrechtmatigheid. Totaal komt de onrechtmatigheid op dit onderdeel uit op € 169.000. 

In totaal hebben wij onrechtmatigheden geconstateerd voor een bedrag van € 2.882.000. De door de raad vastgestelde verantwoordingsgrens bedraagt € 8.860.590. De geconstateerde onrechtmatigheden blijven onder de verantwoordingsgrens. Daarmee is de conclusie dat de gemeente in 2023 rechtmatig heeft gehandeld.