3.9 Paragraaf Wet open overheid (Woo)

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

De Wet Open Overheid (hierna Woo genoemd) is ingegaan per 1 mei 2022.

Het doel van de Wet open overheid (Woo) is:

  • Een transparanter en actief openbaar makende overheid;
  • Het dienen van het belang van openbaarheid.
  • Publieke informatie openbaar maken.

Dit versterkt de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en de economische ontwikkeling.

Bij de invoering van de Woo gaat het om 3 grote veranderingen ten opzichte van de oude Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob):

  1. De maximale doorlooptijd van Woo-verzoeken ten opzichte van Wob-verzoeken is verkort van 4 weken met 4 weken verlenging (totaal 8 weken) naar 4 weken met 2 weken verlenging (totaal 6 weken). 
    Dat vraagt extra aandacht om ervoor te zorgen dat de teams die de Woo-vragen moeten beantwoorden dit binnen de wettelijke termijn van maximaal 6 weken doen. 
  2. Het actief openbaar maken van 11 informatiecategorieën op een landelijk platform d.m.v. een verwijsindex: 
    1.    Bereikbaarheidsgegevens van de organisatie;
    2.    Vergaderstukken raad;
    3.    Convenanten;
    4.    Woo-verzoeken;
    5.    Bestuursstukken (college van B&W);
    6.    Wet- en regelgeving;
    7.    Adviezen van adviescolleges;
    8.    Jaarplannen en -verslagen;
    9.    Onderzoeken;
    10.    Beschikkingen;
    11.    Klachten;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     De 11 categorieën moeten in een periode van 5 jaar actief openbaar gemaakt worden. De overheid heeft de eerste 4 categorieën van de 11 aangewezen om als eerste vanaf 2023 te realiseren. Het is verplicht deze informatiecategorieën te publiceren na het Koninklijk Besluit hierover. Dat besluit wordt verwacht in 2024.
  3. Het op orde brengen van de informatiehuishouding van het bestuursorgaan. De VNG heeft dat vertaald naar eisen voor het duurzaam toegankelijk maken van informatie. Daaronder vallen onder andere: het goed archiveren van email- en whatsapp-berichten en van data in vakapplicaties, het duurzaam archiveren van zaken in een e-Depot (een digitale archief voor de lange termijn), het opstellen van een informatiebeheersplan en van een kwaliteitssysteem.

Wat hebben we gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan?

Project
Voor de invoering van deze nieuwe wet is een project gestart. Het project heeft in 2023 een impactanalyse voor de invoering opgesteld. In de impactanalyse is gekeken naar de effecten van de invoering van de Woo op onze inwoners, de organisatie, beleid en richtlijnen, de processen, systemen, kosten en dekking. Daarna is een implementatieplan opgesteld en is de implementatie gestart. Hierbij zijn de volgende activiteiten opgepakt:

  • De informatievoorziening op de gemeentelijke website over informatie- en Woo-verzoeken van burgers en organisaties is aanzienlijk verbeterd.
  • Er is intern gecommuniceerd over de Woo via intranet naar alle geïnteresseerde medewerkers en naar de teamleiders m.b.t. de effecten op het werk van de teams. Dit betrof het tijdig en juist afhandelen van Woo-verzoeken en het beschikbaar stellen van de nieuwe informatiecategorieën.
  • De processen zijn in kaart gebracht en herontworpen voor de nieuwe situatie.
  • Er is software aanbesteed en geïmplementeerd voor het anonimiseren van gegevens en voor het publiceren van de Woo-informatie. Deze wordt begin 2024 in gebruik genomen.

Ambitieniveau
Vooruitlopend op de volledige inwerkingtreding van de Woo staat het gemeenten vrij om het ambitieniveau hoger vast te stellen en meer informatie actief openbaar te maken dan waartoe de wet ons verplicht. Dit betreft een bestuurlijk besluit, dat door het college moet worden vastgesteld. We hebben in 2023 besloten het ambitieniveau ‘Basis’ te kiezen. Dit houdt in dat alleen de door overheid aangewezen 11 categorieën beschikbaar gesteld worden en géén extra informatie. Tevens is besloten het ambitieniveau jaarlijks te herijken.

Informatiehuishouding 
Het op orde brengen van de informatiehuishouding is opgepakt door het maken van een digitale bewaarstrategie. Deze is in concept gereed en wordt in 2024 in besluitvorming gebracht. Belangrijke onderdelen hierin zijn: 1 het invoeren van de archivering van email- en whatsapp-berichten en van data in vakapplicaties, 2 vervolgstappen voor de digitale archivering van zaken in een zogenaamd e-Depot, dat is een digitale archiefbewaarplaats.