De Wet Open Overheid (hierna Woo genoemd) is ingegaan per 1 mei 2022.
Het doel van de Wet open overheid (Woo) is:
- Een transparanter en actief openbaar makende overheid;
- Het dienen van het belang van openbaarheid.
- Publieke informatie openbaar maken.
Dit versterkt de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en de economische ontwikkeling.
Bij de invoering van de Woo gaat het om 3 grote veranderingen ten opzichte van de oude Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob):
- De maximale doorlooptijd van Woo-verzoeken ten opzichte van Wob-verzoeken is verkort van 4 weken met 4 weken verlenging (totaal 8 weken) naar 4 weken met 2 weken verlenging (totaal 6 weken).
Dat vraagt extra aandacht om ervoor te zorgen dat de teams die de Woo-vragen moeten beantwoorden dit binnen de wettelijke termijn van maximaal 6 weken doen. - Het actief openbaar maken van 11 informatiecategorieën op een landelijk platform d.m.v. een verwijsindex:
1. Bereikbaarheidsgegevens van de organisatie;
2. Vergaderstukken raad;
3. Convenanten;
4. Woo-verzoeken;
5. Bestuursstukken (college van B&W);
6. Wet- en regelgeving;
7. Adviezen van adviescolleges;
8. Jaarplannen en -verslagen;
9. Onderzoeken;
10. Beschikkingen;
11. Klachten; De 11 categorieën moeten in een periode van 5 jaar actief openbaar gemaakt worden. De overheid heeft de eerste 4 categorieën van de 11 aangewezen om als eerste vanaf 2023 te realiseren. Het is verplicht deze informatiecategorieën te publiceren na het Koninklijk Besluit hierover. Dat besluit wordt verwacht in 2024. - Het op orde brengen van de informatiehuishouding van het bestuursorgaan. De VNG heeft dat vertaald naar eisen voor het duurzaam toegankelijk maken van informatie. Daaronder vallen onder andere: het goed archiveren van email- en whatsapp-berichten en van data in vakapplicaties, het duurzaam archiveren van zaken in een e-Depot (een digitale archief voor de lange termijn), het opstellen van een informatiebeheersplan en van een kwaliteitssysteem.