Voor maatwerkvoorzieningen moeten inwoners een aanvraag indienen bij het Sociaal Team. daar wordt beoordeeld of mensen recht hebben op een maatwerkvoorziening en welke voor hen het meest geschikt is. We bieden maatwerkvoorzieningen op de volgende gebieden;

1. Begeleiding

We bieden ondersteuning  bij versterking van zelfredzaamheid en aanbrengen van structuur en regie met betrekking tot het regelen van dagelijkse leven, participatie in de maatschappij, benutten van de eigen kracht en het versterken van zijn sociale omgeving. Indien nodig is de begeleiding daarnaast gericht op het ontlasten van de persoon die gebruikelijke hulp of mantelzorg biedt (bij dreigende overbelasting) dit doen we o.a door bieden van dagbesteding.

2. Beschermd Wonen

Mensen met een psychiatrische problematiek zijn som niet in staat om zelfstandig te wonen.  Zij kunnen dan gebruik maken van specialistische voorziening waar afhankelijk van de benodigde ondersteuning vraag 24 uurs zorg  dichtbij f op afstand geboden kan worden. De bedoeling is dat cliënten indien mogelijk zo  snel als mogelijk weer terug keren naar hun eigen woonomgeving. Om deze overgang soepeler te laten verlopen wordt er steeds meer ingezet om extramurale ondersteuning in de thuissituatie.

3. Hulp bij het Huishouden: 

Het huishouden doen is onderdeel van zelfredzaamheid. Als een inwoner een beperking ondervindt bij het huishouden en geen gebruik kan maken van eigen mogelijkheden om deze beperking op te heffen, kan hij een beroep doen op de Wmo. Door de invoering van het abonnementstarief in 2019, zijn de kosten voor huishoudelijke hulp sterk toegenomen. 
Wij maken financiële draagkracht onderdeel van de definitie 'eigen mogelijkheden'. Hierdoor verwachten we een afname in het aantal mensen dat huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening krijgt toegekend.
Voor mensen die niet over de financiële mogelijkheden beschikt om huishoudelijke hulp te regelen, of niet de organisatorische vermogens heeft het huishouden te organiseren, blijkt de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden beschikbaar. 

4. Hulpmiddelen

Mensen met fysieke beperkingen of een chronische ziekte kunnen moeite hebben met activiteiten van het dagelijks leven. Dit gaat over het verplaatsen over korte afstanden, gebruik maken van badkamer of toilet, het in en uit bed komen, traplopen etc. Hiervoor kunnen ze in aanmerking komen voor een hulpmiddel: (elektrische) rolstoel, tillift, scootmobiel, driewielfiets, douchestoel, etc. 
In 2022 starten nieuwe contracten met aanbieders van deze hulpmiddelen.  Belangrijk hierbij is eigen regie van de inwoner, duurzaamheid, samenwerking met lokaal MKB, aansluiting op standaard registratiesystemen. We monitoren de uitvoering van deze contracten.